Uwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany cukier puder do posypki Składniki na krem: 1 serek homogenizowany 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 2 żółtka jaja 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna Wykonanie
Tradycyjna KuchniaMacie ochotę na szybkie i pyszne ciasto? Jeżeli Wasza odpowiedź brzmi: tak- to mam dla Was coś naprawdę szałowego. Lekkie biszkoptowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem
Krakowskie smaki Anipatelni Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze szpinaku uformować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaustach. Polecam bardzo gorąco, tym bardziej, że sezon na rabarbar w pełni. Składniki: - 6 jajek , osobno białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki
Smaczne Zdroweroladce, ale kawałek słoniny był ciut za mały i nie udało się zawinąć rolady..ale i tak wyszło smacznie. kawałek cienkiej słoniny ewentualnie boczku 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 łyżki śmietany sól, pieprz, majeranek 1 jajko Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić.Na słoninę wyłożyć mięso mielone i zwinąć
Moje domowe kucharzeniePyszna rolada czekoladowo - kawowa z kremem migdałowym. Idealna do niedzielnej kawki, na przyjęcia i dla czekoladorzerców. Polecam. Składniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej(...)mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy. Biszkopt odwijamy, rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Z ciasta odkrawamy brzegi, czekoladę rozpuszczamy w miseczce w mikrofalówce i smarujemy nią roladę
Kulinarne Fantazje MarioliKwestii Smaku, gdzie był fantastyczny przepis na roladę w szynce parmeńskiej. Bez zwłoki postanowiłyśmy go wypróbować. Rezulatat był znakomity, a dzisiaj prezentujemy Wam efekty naszego kucharzenia :) Ilośc porcji: 5Składniki:Rolada: pierś z indyka o wadze ok. 800g oliwa pół szklanki bulionu szklanka soku pomarańczowego łyżka miodu 100 g szynki parmeńskiej sól i świeżo zmielony czarny pieprz Nadzienie(...)mielimy na proszek np. przy pomocy blendera. Po około 10 minutach do powstałej masy dorzucamy migdały i jajko. Całość mieszamy. Filet z indyka rokładamy na blacie i rozbijamy w kształt mniej więcej prostokąta. Pamiętamy by nie rozbijać zbyt cienko, gdyż przy zwijaniu rolady mięso będzie się "drzeć". Indyka solimy i posypujemy pieprzem z obu stron oraz smarujemy oliwą. Następnie
Kolizje Smakówgrubości. Po całym cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe. Zwijamy w roladę i kroimy na krążki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdego ślimaczka rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy cukrem (ja cukier pominęłam). Pieczemy w 200 st. C przez ok. 10 min., aż ślimaczki
Domowy Smak Jedzeniabardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-)Składniki na biszkopt:- 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka- 150g ksylitolu (lub cukru)- 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej)+ dodatkowo:- ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek)- mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukruRabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić
Smaczne ZdroweUwielbiam takie szybkie obiady. Zagnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno. Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ponownie wyrabiamy. Gotowe mięso układamy na arkuszu ciasta francuskiego, zostawiając po 2 cm z każdej strony aby móc je skleić. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce
VioletoweKucharzeniejednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy. Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską) 2 gałązki natki pietruszki 4 jajka puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 120 g serka naturalnego 2 łyżki startego drobno chrzanu 2 łyżki rozdrobnionego koperku (u mnie mrożony ) szczypta (tyle, ile się weźmie między dwa palce) suszonego(...)Dodać tuńczyka i chrzan. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Rozsmarować masę tuńczykowo-twarożkową na biszkopcie, zostawiając górny margines szerokości ok. 1 cm. Posypać masę koperkiem. Całość zwinąć bardzo ściśle w roladę. Zawinąć w papier, na którym pieczony był biszkopt albo jeszcze lepiej w folię spożywczą. Pozostawić taką roladę na noc w lodówce. Rano kroić na kawałki grubości
Weekendy w domu i ogrodzieRoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUWiele Świątecznych przepisów czeka jeszcze na publikację, ale jak ogólnie wiadomo, zdjęcia robi się szybciej niz pisze posty. Dzisiejszy przepis nie jest jakąś nowością, bo rolada ze szpinakiem, jest powszechnie znana. Dla mnie to jednak nowość, bo po raz pierwszy świadomie jadłam indyka. Kiedyś, dawno temu, Mama, aby przemycić ten gatunek mięsa na moim talerzu, wmawiała mi, że to kurczak(...)dodać parmezan, gałkę pieprz i trochę soli ( parmezan jest słony). Wymieszać i przestudzić. Do przestudzonego szpinaku wbić jajka, dzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z mięsm. Na rozbite mięso pośrodku ułożyć szynkę, a na nią szpinak i zwinąć roladę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowaneg oliwą złożeniem do dołu, skropić oliwą po wierzchu, przykryć i wstawić
Gosia gotujePyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek
Kolizje SmakówJesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów(...)Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku w którym będziemy gotować nasz potrawę, dodajemy obrane warzywa oraz
kgwjanczewo