Kwestii Smaku, gdzie był fantastyczny przepis na roladę w szynce parmeńskiej. Bez zwłoki postanowiłyśmy go wypróbować. Rezulatat był znakomity, a dzisiaj prezentujemy Wam efekty naszego kucharzenia :) Ilośc porcji: 5Składniki:Rolada: pierś z indyka o wadze ok. 800g oliwa pół szklanki bulionu szklanka soku pomarańczowego łyżka miodu 100 g szynki parmeńskiej sól i świeżo zmielony czarny pieprz Nadzienie(...)mielimy na proszek np. przy pomocy blendera. Po około 10 minutach do powstałej masy dorzucamy migdały i jajko. Całość mieszamy. Filet z indyka rokładamy na blacie i rozbijamy w kształt mniej więcej prostokąta. Pamiętamy by nie rozbijać zbyt cienko, gdyż przy zwijaniu rolady mięso będzie się "drzeć". Indyka solimy i posypujemy pieprzem z obu stron oraz smarujemy oliwą. Następnie
Kolizje Smakówgrubości. Po całym cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe. Zwijamy w roladę i kroimy na krążki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdego ślimaczka rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy cukrem (ja cukier pominęłam). Pieczemy w 200 st. C przez ok. 10 min., aż ślimaczki
Domowy Smak Jedzeniabardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-)Składniki na biszkopt:- 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka- 150g ksylitolu (lub cukru)- 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej)+ dodatkowo:- ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek)- mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukruRabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić
Smaczne ZdroweUwielbiam takie szybkie obiady. Zagnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto i siup do piekarnika. Rolada jest idealna na ciepło jak i na zimno. Arkusz ciasta francuskiego (25x20 cm) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżej natki pietruszki 100 g żółtego sera Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ponownie wyrabiamy. Gotowe mięso układamy na arkuszu ciasta francuskiego, zostawiając po 2 cm z każdej strony aby móc je skleić. Na mięsie rozkładamy starty na drobnych oczkach żółty ser. Całość zwijamy w ciasną roladę. Układamy na blaszce
VioletoweKucharzeniejednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy. Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską) 2 gałązki natki pietruszki 4 jajka puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie 120 g serka naturalnego 2 łyżki startego drobno chrzanu 2 łyżki rozdrobnionego koperku (u mnie mrożony ) szczypta (tyle, ile się weźmie między dwa palce) suszonego(...)Dodać tuńczyka i chrzan. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Rozsmarować masę tuńczykowo-twarożkową na biszkopcie, zostawiając górny margines szerokości ok. 1 cm. Posypać masę koperkiem. Całość zwinąć bardzo ściśle w roladę. Zawinąć w papier, na którym pieczony był biszkopt albo jeszcze lepiej w folię spożywczą. Pozostawić taką roladę na noc w lodówce. Rano kroić na kawałki grubości
Weekendy w domu i ogrodzieRoladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste. Składniki: 2 duże piersi kurczaka (podwójne) 4 jajka 1/2 szklanki majonezu 60 dkg pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Wykonanie: Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto(...)posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min. Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUWiele Świątecznych przepisów czeka jeszcze na publikację, ale jak ogólnie wiadomo, zdjęcia robi się szybciej niz pisze posty. Dzisiejszy przepis nie jest jakąś nowością, bo rolada ze szpinakiem, jest powszechnie znana. Dla mnie to jednak nowość, bo po raz pierwszy świadomie jadłam indyka. Kiedyś, dawno temu, Mama, aby przemycić ten gatunek mięsa na moim talerzu, wmawiała mi, że to kurczak(...)dodać parmezan, gałkę pieprz i trochę soli ( parmezan jest słony). Wymieszać i przestudzić. Do przestudzonego szpinaku wbić jajka, dzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z mięsm. Na rozbite mięso pośrodku ułożyć szynkę, a na nią szpinak i zwinąć roladę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowaneg oliwą złożeniem do dołu, skropić oliwą po wierzchu, przykryć i wstawić
Gosia gotujePyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek
Kolizje SmakówJesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne. Na tema ryby powstał ciekawy artykuł napisany przez pana Piotra Łopacińskiego jak podaje autor już w starożytności była znaną rybą. "Patrycjusze rzymscy podawali potrawy z jesiotrów(...)Rybę czyścimy i oddzielamy od ości. Mielimy w maszynce filety, cebulę, oraz bułkę. Do zmielonej ryby wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem . Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy uformować roladę, gazę smarujemy masłem i zawijamy roladę. Do garnku w którym będziemy gotować nasz potrawę, dodajemy obrane warzywa oraz
kgwjanczewopodać na sobotni rodzinny obiad . Rolada zniknęła w oka mgnieniu, wszyscy bardzo ją zachwalali. Przepis jest moim przepisem autorskim, nie korzystałam z żadnych opracowań a zdobyte doświadczenie pozwoliło mi na puszczenie wodzy fantazji ;-) Przepis dla 8 osób Składniki: 1 kg schabu 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku 6 ząbków czosnku 1 jajko 2 cebule 4 łyżki suszonego majeranku(...)szpinak trochę ostygnie, dodać 1 łyżkę majeranku, sól, pieprz, tymianek a na końcu jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Wyjąć schodzony płat schabowy z lodówki, rozwinąć i rozprowadzić na nim całą masę szpinakową. Cały płat wraz z masą szpinakową zrolować a następnie zawinąć sznurkiem aby rolada się nie rozsypała. Obwiązaną roladę skropić olejem, posypać solą, pieprzem majerankiem i obłożyć
Na słodko lub wytrawniesera żółtego, 1/2 kg pieczarek, 1 garść grzybów leśnych, 2 jajka, 3 łyżki majonezu, przyprawa do drobiu, szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego. Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy starty na tarce żółty ser, majonez oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Takie ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach(...)siekamy drobno. Pieczarki z grzybami podsmażamy na patelni i przyprawiamy. Piersi kurczaka rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do drobiu. Na upieczonym cieście układamy rozbite piersi kurczaka, farsz grzybowy i zawijamy roladę. Owijamy roladę papierem do pieczenia lub rękawem i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach
Aga w kuchnipyszna. Kremowy mus z czekolady rozpływa się w ustach i jeszcze ta nektarynka. Wszystkim domownikom rolada smakowała ;) Składniki: masa dekoracyjna: 40 g miękkiego masła 40 g cukru pudru 40 g mąki 1 białko 1 łyżka kakao biszkopt: 3 jajka 50 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 40 g mąki pszennej(...)czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 90 g czekolady gorzkiej Goplana 1/3 szklanki cukru pudru 1 nektarynka Przygotowanie: Wykonujemy masę dekoracyjną Masło ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy białko jajka, mąkę, kakao i dalej miksujemy aż całość będzie jednolita. Blachę o wymiarach 32x22 wykładamy papierem do pieczenia. M asą napełniamy szprycę (w ostateczności można to robić palcem ;) ) i na papierze
Symfonia smakowaprosto. Wystarczy pokroić jabłka i zrobić ciasto mikserem, a pieczenie też trwa krótko. Najwięcej czasu trzeba czekać, aż rolada ostygnie. Przepis znalazłam tu . Polecam. Powiem jeszcze, że jeżeli damy więcej jabłek, wtedy ciasto bardziej jest wilgotne od jabłek. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku o pieczenia 1-2 opakowania cukru waniliowego cynamon(...)stopni. Pieczemy około 25 minut. Gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską, przewracamy papierem do góry. Papier do pieczenia zdejmujemy i gorące ciasto zwijamy, pomagając sobie ściereczką. Roladę zostawiamy do ostudzenia. Można posypać cukrem pudrem
Ewusiowe Smakirolady. Ale przerażał mnie jej stopień trudności. Oczywiście strach ma tylko wielkie oczy. Robiło się ją łatwo. A jeszcze lepiej smakowała. Próba udana. Mogę powtórzyć ją w piątek na moich imieninach. Będzie garden party. Kto może wpaść - tego zapraszam ! :D Składniki: 2 opakowania świeżego lub mrożonego szpinaku w liściach 250 g wędzonego łososia 4 jajka(...)plastry łososia. Zwijamy jak roladę. Roladę mocno owijamy folią do żywności. Chowamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy w grube plastry. Szpinak podsmażamy na maśle z ząbkami czosnku przetartymi przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie szpinak studzimy i miksujemy w blenderze. Żółtka jajek oddzielamy od białek
Bon Appetit Małgorzatyczyli dwa opakowania) sól 1 łyżeczka cukier 100 g rozpuszczone masło 50 g ciepłe (nie gorące!) mleko 350 ml marmolada 260 g ( u mnie wieloowocowa marki Jamar) jajko 1 szt. Na lukier: cukier puder ok 350 g sok z jednej całej cytryny gorąca woda, na oko kilka łyżeczek Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, drożdże, mleko(...)mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko - ślimaczki :) wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie
Kuchnia VikiDzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam. Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego
Gosia gotuje