łyżkami mąki i 120 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, do podwojenia objętości.Masło do ciasta rozpuścić i przestudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić.Dodać masło. Wyrobić elastyczne, nieklejące ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Cytrusowe skórki dokładnie wymieszać z cukrem.Pozosta(...)podzielić na 4 części. Pierwszą rozwałkować na prostokąt grubości około 2-4 mm, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, dokładnie rozsmarować cytrusową posypkę. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 1,5-2 centymetrowe kawałki.Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. 10-15 minut.Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś chciałam zaprezentować roladę serową, która podbiła serce mojego mężczyzny. Bardzo fajne danie, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo smaczne. składniki: 250 ml wody 50 g masła 130 g mąki pszennej 3 jajka 50 g startego sera żółtego nadzienie: 200 g sera kanapkowego w ulubionym smaku (ja użyłam pasty kanapkowej(...)mąkę i mieszać do chwili, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Cały czas mieszając dodawać po jednym jajku i ser. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (niełatwo było rozsmarować ciasto na papierze, ale później ułatwia to zwinięcie rolady). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Gorące ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem
6niebosobie wszystkie smaki które bardzo lubię, dlatego musiałam ją zrobić :) Jak dla mnie jest po prostu idealna. Polecam! Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 400g świeżego szpinaku 250g wędzonego łososia 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi przez(...)praskę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Szpinak wystudzić i zmiksować. Żółtka jajek oddzielić od białek. Żółtka dodać do szpinaku. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem. Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową. Piec w 170C ok. 15 minut. Placek szpinakowy wystudzić. Serki Almette wymieszać
Smaki NataliiCiasto posypać posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszoną chałwą. 4. Płat ciasta zwinąć w rulon, aby powstała rolada. 5. Roladę pokroić na plastry o wysokości 4 cm. 6. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Posmarować każde ciastko jajkiem rozkłóconym z mlekiem. 8. Piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. 9. Ostudzić na kratce
W mojej kuchninadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych ścianek rolad z mięsa mielonego. Przepis na zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mleka sól, pieprz, majeranek do smaku cebula 2 ogórki kiszone kawałek kiełbasy lub boczku natka pietruszki(...)Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię spożywczą, masę dokładnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz z siekanego ogórka kiszonego, cebuli i boczku lub kiełbasy. Zrazy można zrobić mniejsze, wtedy będzie ich więcej. Zwijamy każdą roladę, dokładnie sklejamy aby farsz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopakowaniu, studzimy. Namoczone rodzynki odciskamy, dodajemy do budyniu.Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja z cukrem, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć(...)ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy na niego równą warstwę budyniu z rodzynkami i zwijamy jak roladę - wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy ostrym nożem na 1cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą drożdżówkę smarujemy rozkłóconym jajkiem Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut, po czym stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 15 minut (do zrumienienia
Walijskie Pichcenieserek cukrem waniliowym. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około
Bon Appetit Małgorzatywszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam. Składniki na biszkopt : 4 duże jajka 100 g mąki pszennej(...)pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała. Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy roladę. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy na półmisku, dekorujemy odrobiną śmietany, truskawkami i cukrem pudrem
Kulinarne Fantazje Mariolikilka minut.2. Oddzielamy jajka: jedno jajko i 2 żółtka do ciasta a oddzielnie 2 białka, które ubijemy na końcu i dodamy do maku.3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka (1 całe plus 2 żółtka), cukier, mleko z drożdżami, wanilię, przestudzone masło i szczyptę soli i wyrabiamy całość na jednolitą, gładką masę. Przekładamy do miski lekko natłuszczonej, przykrywamy ściereczką(...)sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Po 20 minutach pieczenia trzeba
UgotujmyTo.pldługo myślec nad jej smakiem. Mus z Malin, krem śmietankowy, gorzkie kakao i maliny - czyż to nie brzmi smacznie? Tą roladę jadło kilka osób i każdej po pierwszym kęsie opadała szczęka z wrażenia. Smakowała bosko! Składniki: Biszkopt: 6 jajek - żółtka i białka osobno 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)cukier i miksujemy do czasu, aż przestaniemy wyczuwac cukier pomiędzy palcami. Następnie dodajemy żółtka dalej miksując. Wyłączamy mikser, bierzemy łyżkę, mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski z jajkami i mieszamy energicznie łyżką, ruchami od dna do powierzchni masy. Dużą blachę, tą która była dołączona w komplecie z piekarnikiem delikatnie smarujemy masłem bądź margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, który
Blondynka GotujeRolada szpinakowa z wędzonym łososiem... Składniki: 1 opak. mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1 łyżka mąki dwa serki almette śmietankowe lub chrzanowe łosoś wędzony w plastrach 400g Na patelni podsmażamy szpinak z masłem, czosnkiem i solą. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy mąkę, mieszamy(...)mieszamy. Wylewamy na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. Później ciasto smarujemy serkiem almette, na to kładziemy łososia i zwijamy ściśle w roladę. Zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na kilka godzin... Kroimy na plastry ok.1
Pelusiowa Kuchniaszklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 dag świeżych drożdży 1/2 kostki masła 2 duże jajka 4 łyżeczki cukru kokosowego (możecie użyć np trzcinowego) 1 łyżeczka białego cukru 1 jajko do smarowania Nadzienie: ok 1 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru kokosowego Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja(...)mieszamy z cukrem i cynamonem. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim jabłka i zawijamy jak roladę, a następnie kroimy w ok 3 cm kawałki, układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor (ok 20-25 minut
Cynamonowe szczęścierowerze, nie zapomina się. Miała rację nie zapomniała jak ją zrobić i wyszła nam bardzo smaczna rolada. Miałyśmy użyć mrożonych truskawek i zrobić je w galaretce. Mamie udało się jednak kupić świeże truskawki. Składniki : 100 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie mama jednak dała) 60 g cukru 2 łyżeczki cukru
Lili w kuchni