rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:33/121)

176. Rolada z pieczonymi jabłkami 119

biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć jabłka

Jadło i czytadło
Rolada kokosowo-kakaowa 141

Choć ta rolada kokosowo-kakaowa popularna była w latach osiemdziesiątych, ja poznałam ją niedawno. To taki deser retro wywołujący niejedno wspomnienie wielu dzisiejszych trzydziesto-paro-latków. Bez pieczenia, bez jajek, bez mąki, za to z dodatkiem kruchych herbatników. Miesza się je z kakao, masłem i cukrem. Można je pokruszyć całkowicie na pył, lub tak jak ja tym razem, zostawić większe

Posadzone i zjedzone
Imieninowa rolada 160

Moja pierwsza i na pewno nie ostatnia rolada. Zrobiłam ją z okazji wczorajszych imienin babci. Solenizantce jak i gościom bardzo smakowała :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl mąki 2 łyżki kakao 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu  Krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone ananas z puszki cukier puder Przygotowanie: Biszkopt: Białka(...)połączenia składników. Na koniec dodać ananasa i wymieszać. Przełożenie: Wystudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Zwinąć. Polać domowej roboty polewą czekoladową i ozdobić. *jeśli nie można dokończyć rolady w ten sam dzień to jak najbardziej można ją dokończyć następnego dnia

Motylkowa Kuchnia
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 142

pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec!  Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 90 g cukru 1 łyżka cukru ze  skórką(...)podwoiło objętość. Nadzienie: Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce  obok siebie, zostawić

Wanilia i Kardamon
Kakaowa rolada z powidłami i bitą śmietaną :-) 138

przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na wspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-)  ale dość pisaniny, zaczynamy CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -1  łyżka kakao -2 łyżki oleju Nadzienie(...)można zastąpić żelatyną) I ubijamy na sztywno. Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami. następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji) Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki. Po zwinięciu przekładamy na tacę. Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali) Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie. Następnie szprycą robimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rolada tiramisu 211

składnikiciasto* 4 jajka* 100 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek mąki pszennej* 7 łyżek mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania(...)połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady i wyłożyć resztę kremu między i na biszkopty zostawiając 3 łyżki do posmarowania wierzchu, rozsmarować i zwinąć roladę.Rozsmarować cienką warstwą po wierzchu, posypać kakao i wstawić

Mix smaku
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym 131

zagnieść na podsypanej mąkę stolnicy, podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa prostokąty, rozsmarować konfiturę, zawinąć jak roladę, następnie pokroić na paski.  Ślimaczki układać obok siebie w natłuszczonej formie, odstawić na 15 minut gdy ślimaczki podrosną, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać całość szczyptą cynamonu. Piec 40 minut w temp 180*c. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 240

momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy i posypuję całość serem. Całość zawijam w roladę. Nie musicie robić tego bardzo ściśle, gdyż ciasto i tak urośnie w piekarniku. Gdy zwinę już rulon

Cooking Monster
Francuskie bułeczki z kruszonką 130

Składniki: 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag 2 szklanki świeżych malin Kruszonka: 40 dag mąki tortowej 25 dag masła 32 g cukru z wanilią 20 dag cukru pudru Jajko 2 łyżki mleka Cukier puder do oprószenia Jak wykonać ? Kruszonka: Mąkę tortową wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach(...)musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje około 4/7 cm. Pokrojone bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wierzch bułeczek, posypać resztą kruszonki, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15-17 minut

Wanilia i Kardamon
Serowe jagodzianki 257

dłużej świeże i bardziej wilgotne, tym samym ciasto jest bardziej treściwe. Zakręcone w formie ślimaczków, dzięki czemu jagody są w każdym kęsie :) 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250g twarogu zmielonego (użyłam z wiaderka) ok 1 l jagód 1 szklanka kruszonki Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym(...)ciasto wysypać umyte i osuszone jagody. Ciasto zwijać ciasno, zamykając jagody do środka, wzdłuż dłuższego brzegu. Jak roladę. Przygotowane ciasto pociąć na ok 1,5 cm kawałki. Odstawić na 20 min do napuszenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180*C przez 20 min. Smacznego :) RADA: Żeby jagody przy przecinaniu ciasta pozostały całe, polecam zwykłą nitkę

https:KKuchniaMniam
Rolada szpinakowa 191

Składniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku(...)smaku solą, pieprzem Rozsmarować na papierze do pieczenia na blaszce o wymiarach 34 x 24 cm, jeden koniec powinien być cieniej rozsmarowany by było po upieczeniu lepiej  zwijać roladę (ja to przeoczyłam) Piec w temp. 190 stopni C. przez około 15 -20 min. Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy

Proste Potrawy
Rolada cappuccino 633

W dzisiejszym poście przedstawię Wam roladę z masą budyniową o smaku cappuccino.Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie w domu rolady biszkoptowej to jakaś niebywale trudna

Smakołyki Bereniki
Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami 144

również ją przygotuje w swoim domu, ale z innym nadzieniem. Farsz przygotowałam z pieczarek i cebulki. Rolada bardzo mi smakowała mam nadzieje, ze Wam również posmakuje :)  Biszkopt szpinakowy: szpinak świeży 1 opakowanie (230 g) jajka 4 szt., czosnek 3 ząbki, sol do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, Nadzienie: serek topiony śmietankowy 1 du ży, pieczarki(...)papierem do pieczenia i wylewamy gotow ą  masę biszkoptowa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 25 min.   Upieczony biszkopt kładziemy na folie lub ściereczkę i zwijamy jak roladę. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i podsmażamy aż cala woda odparuje. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.  Roladę rozwijamy i smarujemy

kulinarne odsłony pati
Rolada kokosowa 158

Składniki:biszkopt:50 g margaryny4 łyżki kakao2/3 szklanki mąki5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia2/3 szklanki cukruszczypta solikrem: 400 ml kremówki2/3 szklanki wiórków kokosowych2 łyżki cukru2

Aga w kuchni
rolada kawowa z rodzynkami w rumie 167

waniliowym wykorzystałam do zrobienia rolady. Nadziałam ją kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem orzechów, kawy i rodzynek w rumie. Rolada wyszła bardzo lekka i delikatna. W sam raz na lato.  *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 250 g serka mascarpone(...)żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu (wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia