Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku. Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle ze szpinakiem smakują również dobrze
Z notatnikamąki pszennej 110 g zimnego masła 1 żółtko ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka zimnej wody lub mleka Nadzienie: 3 jajka + 1 białko 200 ml crème fraîche lub śmietany 30% 200 g koziego sera w roladzie 6-8 fig 1 łyżka miodu garść świeżego tymianku sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło(...)piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie. Nadzienie Jajka roztrzep trzepaczką ze śmietaną i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Figi poprzekrawaj na połówki, odkrój ogonki i delikatnie spody tak, aby trzymały się nieruchomo. Posmaruj je z wierzchu miodem
Food Squarebiszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce.Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!SKŁADNIKI:CIASTO :* jajko – 6 szt* cukier – 8 łyżek* cukier waniliowy – 1 op* mąka pszenna – 6 łyżek* proszek do pieczenia(...)jajka z cukrami.Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.MASA
Ostra na Słodkoprzygotowania nietuzinkowego deseru z galaretką, pomyślałam sobie, że musze pójść w kształt nietypowy dla deserów, no i do głowy wpadła mi rolada. Jak pomyślałam tak zrobiłam, jak zrobiłam tak szybo zjadłam, a było pyszne. Ciasto naleśnikowe 1 jajko mąki kakao mleka cukru pudru 1 łyżka masła do smażenia Masa ryżowa na słodko: 70 g ryżu 1 szklanka mleka(...)szklance wody przez 20 minut, następnie odcedzić z nadmiaru wody. Wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy, masło i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu. Jajko roztrzepać i dodać do gorącego ryżu, gotować ok 1-2 minut aż się zetnie i połączy masę. Odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto naleśnikowe połączyć mikserem, na dużej patelni (najlepsza była
Jadło i czytadłoDeser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto
Moje domowe kucharzenieroladę. Trafił mi się kawałek cielęciny i tak powstały oba te dania. Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja na niedzielny obiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka(...)podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem
Smaki Ewymiejsce na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, rozwałkowujemy. Smarujemy pesto. Zwijamy w roladę i kroimy na 12-16 plasterków. Plasterków nie odwracamy by podczas pieczenia pesto nie przypaliło się. Układamy bułeczki na blasze i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym piecu. Studzimy na kratce. To samo ciasto idealnie nadaje się do przygotowania
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby. Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz(...)Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajka, olej, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. Farsz: Kapustę drobno siekamy, odciskamy
e-PrzepisyKulinarneSłodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej(...)powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników. Na zimny całkowicie wystudzony biszkopt- zwiniętą roladę, równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową. Ja zrobiłam małe oczko w roladzie z samego kajmaku, po prostu wzdłuż całej rolady ułożyłam raz koło razu po odrobinie samej masy kajmakowej. Roladę mocno rolujemy
SMYKWKUCHNIurodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję. Rolada szpinakowa Składniki: Spód szpinakowy 400 g szpinaku, świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki kopru 4 jajka 400 ml mleka 150 g mąki 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 150 g wędzonego łososia 200 g sera(...)philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw
codojedzeniaTaka rolada idealnie pasuje na stół Wielkanocny. Składniki 1 kg szynki cielęcej 1 szklanka białego wina wytrawnego 1 łyżeczka octu szczypta mielonego pieprzu garść świeżego tymianku garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych na twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie(...)winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle. Wyjąłem mięso z marynaty, osuszyłem i posmarowałem farszem. Pośrodku położyłem marchewki oraz papryki. Zwinąłem roladę ( niezbyt mocno ), podwinąłem do środka brzegi, aby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Obwiązałem sznurkiem. Gotowałem w bulionie
R'n'G Kitchenprzystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam! składniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka muszkatołowa papryka(...)formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić, tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto w roladę, razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia. Przygotować farsz: Wymieszać pozostałą serek z posiekanym łososiem , dodać koperek, doprawić pieprzem i solą ( ostrożnie, łosoś jest słony). Rozwinąć ciasto i posmarować masą
Stare Garyplasterki, blanszowałem 3 minuty w osolonym wrzątku, osączyłem, osuszyłem. Natłuszczoną formę żaroodporną wylepiłem ciastem, posmarowałem musztardą. Ułożyłem na cieście cukinię. Jajka wymieszałem ze śmietaną, tartym serem, solą i pieprzem, wylałem na ciasto. Na wierzchu rozłożyłem pomidorki i krążki rolady koziego sera. Zapiekałem 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posypałem listkami bazylii
R'n'G KitchenRolady. Hmm... Dlaczego ja ich właściwie nie piekę...? Na blogu jest jedna, zrobiłam może ze dwie więcej w czasie, kiedy nie miałam nastroju na zdjęcia i
Pożeraczka, czyli raz adobrzeostatnie ciasto jakie wydał mój piekarnik...ostatnio wyzionął ducha i trzeba rozglądnąć się za nową kuchenką :-) mowa o roladzie,konkretnie roladzie cappuccino z kremem :-) Pyszne,lekkie,szybkie i łatwe czegoż chcieć więcej :-) SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kawy cappuccino (ja dałam czekoladową) KREM -1 kubeczek(...)ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy na koniec cukier puder oraz cappuccino. Biszkopt rozwijamy,nakładamy masę * polecam odłożyć sobie troszkę kremu do dekoracji Zwijamy roladę. Następnie rozpuszczamy w woreczku kawałek czekolady,robimy dziurkę i dekorujemy. Potem robimy rozetki szprycą], ja jeszcze posypałam kolorowymi perełkami :-) Roladę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jest pyszna,delikatna
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku