innego.Świetny dodatek do obiadu. Smaczny i syty. Kuleczki podawać ze swoim ulubionym sosem. Więcej przepisów na dania ziemniaczane znajdziecie w zakładce PRZEKĄSKI Szczególnie polecam roladę ziemniaczaną w waflu Składniki 1 kg ziemniaków 1 jajko 100 g sera gruyere szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Panierka 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka startego parmezanu Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić
O kuchni z uczuciemwypiek potrzebuje miejsc aby się rozwarstwić. Kończymy zwijanie na wolnym od mięsa brzegu. Układamy na blasze wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Całość smarujemy resztką jajka i cienkim nożem, robimy delikatne nacięcia na powierzchni rolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 - 40 minut. Doskonale na zimno, jak i na ciepło. Jako dodatek do barszczyków, żurków
Dieta moja pasjamojemu zdziwieniu - posmakowało mojej rodzinie, która woli raczej klasyczne pierogi. Te zniknęły - ekspresem! Oprócz pierogów - z tych samych składników - zrobiłam roladę , pyszną roladę .. (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g wędzonego boczku 1 cebula (duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki
Di gotujełączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto francuskie w super cenie!!! KLIK zostawiam Wam nowe gazetki, warto
Takie tam pichcenieciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 200 ml śmietany kremówki lub 22% pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny
Gotowanie jest łatweciasto 5 jajek pół szkl cukru pół szkl mąki szczypta proszku do pieczenia nadzienie 100 ml śmietany kremówki lub 22% 100 g sera białego pół szkl
Gotowanie jest łatwechrzanu2 ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuWYKONANIEWszystkie składniki sosu łączymy i dobrze mieszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.Jajka gotujemy na twardo- studzimy. Na szynkę kładziemy ćwiartki jajka zawijamy w rulonik, układamy na plastry pomidora. Każą roladę polewamy sosem. posypujemy szczypiorkiemSos wlewamy również do środka półmiska.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie EwyPochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży(...)rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem. Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę). Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Odcięte kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć z nich dekoracje (wg uznania), przykleić do kulebiaka i także posmarować jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujerozwałkowane ciasto francuskie kładziemy plasterki wędliny, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę.Następnie kroimy plastry roladek, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 170°C przez ok. 15- 20 minut do zrumienienia ciasta.Podajemy z dowolnymi sosami.Moje posty
Słodka Stronałyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru Margarynę delikatnie podgrzać ,utrzeć z cukrem i kakao. Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę . Obie rolady zawinąć wokół siebie i włożyć do foremki. Posmarować mlekiem lub jajkiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min.w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRolada szpinakowa z wędzonym łososiem SKŁADNIKI: 450g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 200 g serka kremowego 150g sera gorgonzolla 140 g wędzonego łososia w plastrach Szpinak rozmrozić na głębokiej patelni. Dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawić. Do ostudzonego szpinaku dodać żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić(...)minut. Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Serek wysmarować ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż krótszego boku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroję rolady na plastry. Smacznego
MarciochaKucharzycały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady
Przysmaki KarolkiMało ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka(...)około 35 minut w 180 C. Upieczony biszkopt przekładamy na zwilżoną ściereczkę, tak by na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej i zwijamy w roladę. Roladę odstawiamy do ostygnięcia a następnie wyciągamy ściereczkę i posypujemy wierzch cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnipłaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce minutnik
Malinowe Pocałunkibloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z wrzątkiem. Fajnie wyszło. Z pewnością zakręcę w ten sposób jeszcze nie jedną roladkę:) Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 jajko garść suszonej żurawiny sól, pieprz do smaku Pierś zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, żurawiną i przyprawami na jednolitą masę. Jeżeli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRolada cytrynowa z granatem jest idealną propozycją dla tych co lubią odważne wyzwania smakowe. Mocno cytrynowy krem ze słodkim biszkoptem daje iście zaskakujące połączenie. Całość dopełniają przyjemnie pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!* *Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji(...)około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru 2,5 cytryny 2 jajka 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Garść cukru waniliowego Granat Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą z dwóch cytryn (na tarce
Kolizje Smakówindyka ) – 200 g * kukurydza – 100 g * pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g * świeży czosnek – 2 ząbki * sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku * świeży szczypiorek * jajko – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty(...)oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C. Podajemy na ciepło! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA
Ostra na Słodko