składniki na ciasto biszkoptowe: 100 g mąki 190 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie(...)przez ok. 20 – 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę
Domowy Smak Jedzeniamleka 15 dkg cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki zmielonego kardamonu Nadzienie 8 dkg roztopionego masła 10 dkg cukru 1 - 2 łyżeczki cynamonu rodzynki - opcjonalnie dżem - opcjonalnie 1 jajko cukier do posypania Wykonanie: Mleko, masło, cukier sól i kardamon podgrzewać aż masło i cukier się rozpuści. Do ciepłego mleka ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i je rozpuścić. Mąkę przesiać(...)dżemem. Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm. Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze
Mama Gotujestartego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę. Dla początkujących polecam obejrzeć filmik- [LINK] ;) Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami
Czerwona Porzeczkabiszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego przepisu na biszkopt roladę z lodami i malinami , oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami . Przepis na biszkopt z owocami z galaretką i bitą śmietaną na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru białego 1 jajko cynamon PRZYGOTOWANIE: Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipokroić w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną cebulę oraz jajko, dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać kaszę mannę i ponownie wymieszać. Płat boczku ułożyć na desce. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułożyć przygotowaną masę z mięsa mielonego. Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić jeszcze na wierzchu odrobiną oleju. Przykryć
Monia miesza i gotujeOstatnio chłopcy stale upominają się o roladę;) Była już kokosowa roladka z truskawkami, a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 4 łyżki mąki tortowej,2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać
Z miłości do słodkościskładników na ciasto. Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko i żółtko roztrzepać. Do mąki wlać mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać. Następnie wlać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się(...)nadzienie. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 3 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do dołu. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikadodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym 100 g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 16 g cukru waniliowego Sposób wykonania: Białka ubić(...)kremem. Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru owoce do przybrania. Sposób wykonania: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami. Roladę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem, żeby stężała, wtedy będzie się lepiej kroić. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada z masą budyniową - potrzebowałam coś na szybko, bo tym razem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami. Składniki na biszkopt: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka cukru drobnego 1 szklanka mąki(...)miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!) aż do jego wyczerpania. Wykonanie: Biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki, smarujemy masą budyniową, przy brzegu układamy paski galaretki i zwijamy w roladę. Wierzch tym razep posypałam cukrem pudrem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekostce) -1 jajko -90 g cukru -łyżka cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii) -80 g suszonej żurawiny lub rodzynek (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie) Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Lukier: -1 szklanka cukru pudru -3 - 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie --> Ciasto: --> Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i pół szklanki mleka, mieszamy(...)rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości. --> Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wyrośnięte strucle posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około
Marta GotujeNaszła mnie ochota na przygotowanie rolady. Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można coś zmienić, urozmaicić a i tak będzie wyglądała świetnie. Ciasta czekoladowe chyba każdy lubi więc dzisiaj najważniejsze są dodatki :) a dodatki są nieziemskie :D Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru(...)kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywną pianę i połącz z masą serową. Delikatnie rozwiń roladę, i posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h. Gdy rolada stężeje, wyjmij ją z foli posyp
Niezły MłynekBardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd/ Temperatura: 190oC (piekarnik(...)zarumienienia) Ciasto 500 g mąki pszennej, typ 480 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml mleka 4 łyżki cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka zapachu waniliowego/śmietankowego skórka otarta z 1 cytryny 0,5 łyżeczki kardamonu szczypta soli Nadzienie orzechowe 150 g orzechów włoskich (dałam 100 g orzechów włoskich i 50 g orzechów laskowych
coolinarnastrefa.blogspot.comoleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy składniki 4 opakowania tuńczyka w oleju 2 jajka
Kulinarne pyszności Molkibiszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: : 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko, oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy w rękawie do pieczenia w 160 stopniach
kgwjanczewoPyszne naleśniki, dodają energii, szczególnie jeśli dzień wcześniej raczyliście się roladą ukraińską i czymś mocniejszym :) Mięciutkie, puszyste, możesz dzień wcześniej nasmażyć całą stertę i rano odsmażyć na maśle :) Ja tak robię, rano jestem zakręcona jak ruski termos :) Składniki: 500 ml mleka 180 mixu B 2 jajka 50 g czekolady (u mnie zając po Wielkanocy) 3 łyżki oleju rzepakowego olej klonowy
Kuchnia bezglutenowa Lolirównomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka
Gospodyni Miejska