rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:72/121)

domowy makaron 174

jajko 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody Mąkę przesiać. Podane składniki zagnieść, dodając taką ilość wody, aby ciasto było elastyczne ale nie klejące. Najlepiej nie dawać od razu całej mąki tylko połowę, a resztę dobierać podczas zagniatania. Rozwałkować cienko i ostawić na około pół godziny. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do makaronu lub zwinąć ciasto w roladę i kroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe z gruszkami... 116

całe jajka roztrzepać, dodać cukier, sól, mąkę, letnie mleko, stopioną letnią palmę, drożdże i w robocie hakiem wyrabiać z 10 minut - zostawić do wyrośnięcia następnie krótko ciasto zamieszać i wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować nie za cienko na cieście układać połówki obranych małych gruszek, posypać cynamonem i ciasno zwinąć jak roladę piec

W Mojej Kuchni Lubię
WIENIEC DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI 122

jajka, margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wiśnie wypłukać i wydrylować. Na koniec posypać 2 - 3 łyżkami cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto zwinąć w roladę

Ciastka - domowe słodkości
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 217

rolady jest dość pracochłonne, jednak ze względu na efekt końcowy jak najbardziej warto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości. Gwarantuje że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak 4 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sól, pieprz, Składniki na farsz: 1 filet z piersi kurczaka 1 jajko

Podróż w kulinaria
Cynamonowe ślimaczki 104

jajka 2-3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon i starannie łączymy składniki. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy oba kawałki ciasta, dbając aby miały zbliżony wymiar i układamy jeden na drugim. Zwijamy w roladę wzdłuż

Pyry na Gaz
Pieczeń cebulowo – grzybowa 171

jajko i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Folię aluminiową smarujemy olejem. Rozkładamy na niej wyrobione mięso (na szerokości 22 cm i długości 26 cm). Na wierzchu rozkładamy pieczarki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, koperkiem i lubczykiem. Używając foli mięso zawijamy do środka. Boki szczelnie zamykamy. Roladę przekładamy

VioletoweKucharzenie
Klasyczny biszkopt na roladę 164

jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy po trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy

MamaOskarka
Czekoladowy biszkopt na roladę 105

jajka można sprawdzić poprzez "pisanie" cyfry 8 na masie mieszadłem, jeśli wzór zostaje na czas pisania, mamy dobrze ubite jaja. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy po trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy

MamaOskarka
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 183

jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem, papryką wędzoną i rozmarynem. Nakładamy na każdą po połowie musu drobiowego, rozsmarowujemy równomiernie. Z umytych papryczek odkrajamy „czapeczki”, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą

mojewypiekiinietylko
Wieniec drożdżowy z tapenadą 198

jajko i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy tapenadą i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego

Smakowity Blog Kulinarny
Piernikowy murzynek z gruszkami 196

Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla

Trzeci talerz
Dukanowa rolada 165

przepis, który będzie dotyczył właśnie tej diety :) Na początek pokażę Wam  moje ostatnie dzieło ;D A było tak pyszne, że gdyby nie to że ilość otrębów w całej roladzie na to nie pozwala, zjadłabym ją całą na raz ;)Galaretka:-1/2 szkl. soku z lidla.-2 szkl. wody-2 łyżki żelatynyŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Sok mieszamy z dwoma(...)słodzik i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.Jeżeli masa jest płynna wstawiamy ją na chwilkę do lodówki.Składniki na biszkopt:- 3 jajka- 3  czubate łyżki otrębów owsianych (ja dałam pszenne, bo owsianych nie mogę nigdzie znaleźć)- 2  czubate łyżki skrobi kukurydzianej- łyżeczka aromatu cytrynowego- 2 czubate łyżki słodziku w proszku

charlotte gotuje
Podwójny warkocz cynamonowy wg Aleex (TM5) 136

jajko, żółtko i sól, wyrobić przez 5 min/tryb interwał. 3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odczekać aż wyrośnie około 30 minut. Kolejne etapy postępowania: 1. W miseczce wymieszać półpłynne masło, cukier i cynamon na jednolitą masę. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. 3. Jedną część rozwałkować, posmarować połową masy cynamonowej. Zwinąć w roladę

W mojej kuchni
Makowiec 503

jajka i przestudzone masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę

Ciastkozercy
ślimaczki serowe z bakaliami 96

rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.  Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie(...)odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania