rogale - 1033 przepisów (strona:12/69)

Rogaliki rumowe z marmoladą różaną 97

dworze jest ciepło i dłuuuugo siedzimy z gośćmi). I choć pogoda póki co jest dość kapryśna a posiadówki na podwórku i grille są obarczone ryzykiem zmoknięcia- to przepis na rogale na pewno przyda się Wam jeszcze nie raz : ) Pyszne , mięciutkie, a’la croissantowe ciasto z dodatkiem rumowego aromatu i przepysznej różanej marmolady podbije Wasze serducha ( a raczej kubki smakowe(...)podsypujmy zbyt dużo - raczej oprószajmy ręce mąką, aby ciasto nie było za twarde). I wałkujemy na koło. Koło kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy marmoladą różaną. Zwijamy od podstawy. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajem i lekko posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym

Domowe ciasta
Rogal-love ciasto drożdżowe z masłem orzechowym i migdałami 134

nakładamy porcję masła orzechowego. Przykrywamy ostatnim, czwartym. Krążki nałożone jeden na drugi delikatnie dociskami i za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy jak rogale,  zaczynając od zewnętrznej części. Rogale układamy po obwodzie okrągłej formy, tak aby końce ciasta z jednej str. dotykały zewn. ścianki, a drugie wew. utworzyły małe kółko(...)Rada: po 10 min pieczenia ciasto przykrywamy papierem , żeby za szybko się nie spiekło. Ozdabianie: Białko bijamy z szczyptą soli, oraz 2 łyżkami cukru. Zaraz po upieczeniu, ciasto – rogale smarujemy białkiem, posypujemy skórkami pomarańczy, płatkami migdałów. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 110°C.   Ciasto wstawiamy na 5 – 10 min, tylko tyle, żeby masa z białek nam zastygła

Moniki Smakołyki
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 216

wypiek, ale chyba trafiłam na zły egzemplarz... W tym roku postanowiłam, że upiekę je sama - tak, jak lubię, korzystając ze swoich ulubionych składników, ale jednocześnie z zachowaniem koncepcji tradycyjnego rogala. Lubię tworzyć i eksperymentować, a wszystko to z dbałością o zdrowie swoje i moich bliskich, dbałością o każdy szczegół, ale przede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas(...)spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :)  Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu szczypta soli 2 łyżki roztopionego

FitKot
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 202

ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego przygotowywany na 11 listopada. Rogale składają się z ciasta półfrancuskiego i wypełnione są po brzegi białym makiem i bakaliami. Niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25 szt ) * mąka pszenna – 1 kg * świeże(...)godzinnych odstępach czasu. Ps. jeśli ciasto będzie się kleić posypujemy je mąką! Po ostatnim wałkowaniu składamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Wyjmujemy ok. 30 minut przed zwijaniem rogali. NADZIENIE: Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut na sicie. Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy

Ostra na Słodko
Rogale Świętomarcińskie 156

Rogale piekłam na 11 listopada, dziś dopiero wam zaprezentuję . Jestem bardzo zadowolona z wykonania  jak i smaku rogali. Miałam okazje w końcu wypróbować biały mak. Akcja Ciasto na niedziele      Składniki na ciasto półfrancuskie : 500 g przesianej mąki dałam pszenną typ 500 Kłos- Pol 200 ml ciepłego mleka(...)orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja   Lukier:   200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza  migdały płatki do posypania rogali 100 g   Sposób przygotowania nadzienia :  Do garnka wsypałam 250 g białego maku .Zagotowałam wodę w czajniku i wlałam do maku ( tyle by zakryło go) . Zostawiłam pod przykryciem

Różowa kuchnia
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 109

łyżkę masy makowej; lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa).  Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec w 180 °C  przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec do momentu, aż rogale uzyskają lekko złoty kolor(...)rogale ostygną posmarować je lukrem i od razu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.   * Polecam podzielić je na dwie części, ponieważ łatwiej i szybciej wyrobicie ciasto  Pomysł na przepis:  cynamonowypyl.blox.pl

Ugotować
ROGALIKI MLECZNE, MAŚLANE, LEKKIE JAK PUCH 54

wszystkie wersje są extra. Choć ostatnio wprowadziłam 2 małe zmiany i wyszły jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Przepis znaleziony na jednej z grup piekarniczych. Z poniższych ilości wychodzi 10 sporych rogali. Składniki: kleik tangzhong: - 30g mąki tortowej orkiszowej typ450 lub pszennej - 150g mleka Podgrzewamy mleko z dodatkiem mąki, cały czas mieszając, tylko do momentu kiedy zacznie się tworzyć kleik. Zdejmujemy(...)mleka - 15g świeżych drożdży - 60g miękkiego masła - 30g mleka w proszku (można pominąć) - 5g soli - 1 średnie jajko - 50g cukru (daję ksylitol lub trzcinowy) - tangzhong dodatkowo: - jajko do posmarowania rogali - łyżeczka mleka - mak do posypania Wszystkie składniki ciasta właściwego umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ja rozpuszczam wcześniej drożdże w niewielkiej ilości mleka

Smaczne Zdrowe
Domowe rogale jak marcińskie 90

Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie

Pij soki wyciskane
Drożdżowe rogale expresowe 91

drożdżowe, a nie półfrancuskie. Ciasto jest świetne, szybkie w przygotowaniu i extra się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były zawijańce z serem, rogale z marmoladą i rogaliki z białym makiem. Za każdym razem ciasto wychodziło takie samo, śmiało łapcie przepis i testujcie. Składniki:  1 kg mąki 80 gram drożdży 3/4 szklanki(...)bądź mikserem na niskich obrotach. Płyn wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto w misce. Następnie przekładamy na stolnicę, zagniatamy ponownie kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne.  Formujemy drożdżówki rogale, czy co tam chcemy.  Żeby uformować rogala dzielimy ciasto na 3 części, każdą z części wałkujemy na duży cienki okrąg, nożem do pizzy dzielimy na 8 kawałków

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe rogale jak marcińskie 114

Rogale marcińskie bez białego maku? Wystarczy tylko pyszna masa z kaszy manny i orzechów z dodatkami.… Czytaj dalej Domowe rogale jak marcińskie

Pij soki wyciskane
Rogaliki z suszonymi śliwkami 102

razy jak na zdjęciu, mi wyszło 16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy 2 suszone śliwki, zwijamy od najszerszej części, przekrojony czubek trójkąta lekko rozchylamy i zwijamy, nadając kształt rogala. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią przygotowane rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut, wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy rogaliki na kolejne(...)minut, aż się zarumienią mocniej. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Ja uwielbiam nawet latem rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali drożdżowych. The post Rogaliki z suszonymi śliwkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROGALE Z MAKIEM 96

Mięciutkie, puszyste i wilgotne w środku rogale,idealne na śniadanie. Następnego dnia są również smaczne, możemy je jeść zarówno z dżemem jak również zrobić kanapkę.    Osobiście nie mogę się opanować i za każdym razem muszę się skusić na lekko ciepłe , z masełkiem są przepyszne , najlepsze. Składniki: 500 g mąki pszennej 25 dag drożdży 200 ml mleka(...)miski obsypanej mąką i zostawiamy na ok 60 min do wyrośnięcia. Następnie krótko zagniatamy, wałkujemy na kształt koła,kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala. Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Rogale śniadaniowe 83

Cześć! Przejdę do sedna. Te rogale są zwyczajnie obłędne w smaku. Takie określenie miałam w głowie kiedy skosztowałam je po upieczeniu. Delikatne i aromatyczne drożdżowe ciasto. Tę delikatność wyczuwałam już podczas jego gniecenia. Tak fajnie się je wyrabiało, że nie mogłam przestać. Puszyste, aksamitne w dotyku ciasto. Chyba przełożyło się to na smak wypieku. Składniki: * 60 dkg mąki(...)ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 3 łyżki cukru * 1 jajko * 1 łyżeczka soli * odrobina śmietany – opcjonalnie * marmolada o dowolnym smaku * 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania rogali Mąkę przesiałam przez sito. Zrobiłam zaczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki. Wszystkie te składniki do zaczynu podbierałam z wcześniej przygotowanych

Pieprzyć z Fantazją
Pyszne i tanie rogaliki Babci 86

rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam duże rogale. W sam raz jeden na raz Rozwałkować jedną część ciasta, nałożyć i rozsmarować masę orzechową i zwijać rogale. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni

Przepisy Babci