Rogale z makiem 233rogale z miodem i kubkiem mleka. Dzisiaj od rana się za nie zabrałam i wyszły mega pyszne i puszyste. Jeśli i wy macie ochotę to zachęcam do upieczenia. Rogale nie zawierają cukru. Rogale p odane na Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 10 g drożdży instant 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 3 łyżki(...)równych części. Uformować z każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć
Ala piecze i gotuje
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 359musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina 11 listopada, w nasz piękny Dzień Niepodległości. Rogale po prostu rozpływają się w ustach. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-) Czytaj więcej
Ana Mari's world
Rogale marcińskie 1141Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rogale marcińskie przygotowywane są w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina, który przypada na 11 listopada. Zrobione są z pysznego ciasta drożdżowo – francuskiego oraz masy składającej się z orzechów, bakalii i białego maku. Wyszły rewelacyjne, rozpływały się wręcz w ustach. Jedyną wadą tych rogali(...)samo ciasto drożdżowo -francuskie zajmuje sporo czasu aby je wykonać. Efekt finalny natomiast wynagradza nam cały trud włożony w ich wykonanie Przepis posiadam z tej strony. Post Rogale marcińskie pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Rogaliki maślane z makiem 152żeby koniec rogalika ten ostry był pod spodem, co uchroni przed rozwinięciem się rogalika w czasie wyrastania w piekarniku. Można też koniec rogalika zwilżyć trochę wodą i dokleić do rogala. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i przekładamy rogaliki. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy rogale do wyrośnięcia na 30 minut. Roztapiamy 50 gram masła. Dodajemy białko i mieszamy(...)Pędzelkiem smarujemy wszystkie rogale i posypujemy makiem. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180.stC (góra-dół, bez termoobiegu. Na średni poziom piekarnika wstawiamy rogaliki i pieczemy około 20-25 minut ,aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kratce. Podajemy np. z masłem lub dżemem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Rogaliki maślane z makiem pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!
WYJĄTKOWO MIĘCIUTKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 263czarnej porzeczki, który zalegał w lodówce) dały naprawdę mega efekt. Przepis jest bardzo prosty. Myślę, że każdy amator drożdżowych słodkości sobie z nim poradzi 😊 Składniki: (na 18-20 rogali) 650 g mąki pszennej 220 ml mleka 30 g drożdży 3 jajka + 2 żółtka 130 g masła szczypta soli 1 cukier waniliowy o wadze 16g skórka otarta z 1 sparzonej(...)cytryny 90 g cukru dodatkowo: powidła śliwkowe do nadzienia 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania rogali Wykonanie: Z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, skórkę z cytryny, szczyptę soli
Walijskie Pichcenie
Puszyste rogaliki drożdżowe z marmoladą 135zaczynając od szerszej części. Szpiczastą końcówkę zlepiam pod spodem rogalika . Czynność powtarzam dla pozostałych 2 części ciast. Czynność jest bardzo prosta, co obrazują powyższe zdjęcia. Wskazówka. Jeśli chcesz większe rogale, to podziel ciasto na 2 zamiast na 3 części. Rozwałkuj wówczas placek na większą średnicę np 40 cm. Zamiast 24 rogalików, otrzymasz 16 rogali. Oczywiście zamiast wycięcia(...)Piekę w temperaturze 180 stopni C. z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu przez około 18 – 20 minut, aż się zarumienią . Pod koniec pieczenia obserwuję stan rumienienia rogali. Rogaliki z ciasta drożdżowego potrafią niekontrolowanie urosnąć, przez co potrzebują dłuższego czasu pieczenia nawet do 25 minut. Po upieczeniu pierwszej partii, wkładam pozostałe rogaliki. Puszyste rogaliki drożdżowe oprószam cukrem
Ania gotuje
Rogaliki drożdżowe z jagodami 118rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni 10 minut ( na funkcję ciasta), wyłączamy, ale zostawiamy rogaliki na kolejne 10-15 minut aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika. Po upieczeniu, ostudzone rogale lukrujemy cytrynowym lukrem. Ja uwielbiam rogaliki drożdżowe jako słodki dodatek do kawy z mlekiem. Smacznego. Nic nie przebije domowych rogali z jagodami. The post Rogaliki drożdżowe z jagodami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mięciutkie rogaliki drożdżowe 128poniżej zdjęciu. Na szerszą część wyciętego trójkąta kładę odrobinę marmolady i zwijam rogaliki jak na poniższych zdjęciach. Za pierwszym razem czynność zapewne może wydawać się trudna. Zapewniam, że zawijanie rogali jest bardzo proste. Rogaliki zawijam zaczynając oczywiście od szerszej części ku szpiczastej końcówce. Podczas zwijania końcówkę staram się zwijać pod spodem rogala, aby po upieczeniu nie odstawała. Opisaną(...)cukrem, gdyż nie są to obowiązkowe zalecenia. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C oczywiście z opcją grzałek góra i dół, aż rogale pięknie się zrumienią. Po wyjęciu pierwszej porcji rogalików, wkładam do pieczenia następne. Otrzymuję bardzo mięciutkie, pulchne rogaliki drożdżowe. Są naprawdę rewelacyjne. Gorąco polecam. Artykuł Mięciutkie rogaliki drożdżowe pochodzi
Ania gotuje
Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym 127Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym . Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz posypką owocową. Rogale nie są na drożdżach mimo, że na takie wyglądają, są puszyste i lekkie dzięki dodatkowi sody i proszku do pieczenia. Upiekłam mało, bo nie chodzi aby się nimi objadać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale z masą orzechową ( bez maku) 180Cześć moi Mili! Już niebawem, już za chwilę mamy święto św. Marcina. A jak św. Marcin to rogale. Ja proponuję Wam mniej pracochłonną ich wersję – bo drożdżową- i bez maku- bo jak niektórzy pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie
Domowe ciasta
Rogale Marcińskie 134Cześć cześć, cześć! 🙂 Przygotowałam dla Was fantastyczny i hm.. dość prosty przepis na rogale Marcińskie, bez których listopad w Wielkopolsce nie istnieje. 😀 Tradycyjnie rogale świętomarcińskie w Poznaniu przygotowuje się z okazji Dnia Świętego Marcina, gdzie całe miasto świętuje obchody ulicy Święty Marcin. Continue reading Rogale Marcińskie at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.pl
Rogale 149Pyszne i puszyste rogale śniadaniowe dla każdego łasucha! To niezwykle prosty przepis na rogale maślane, które możesz posypać makiem, sezamem lub np. czarnuszką. - idealne rogale na drożdżach - super pomysł na aromatyczne śniadanie - wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki
AniaGotuje.pl
Łaciate rogale 151Pyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli – to właśnie są łaciate rogale. Zrobisz je bardzo szybko i sprawnie, więc można je zaliczyć do deserów idealnych Składniki na 16 rogali: 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 1 łyżka kakao 16 łyżeczek nutelli Uwaga: szklanka(...)zwijam rogalik. Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Smacznego Artykuł Łaciate rogale pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment
Rogale marcińskie 162Wpis niestety ale z opóźnieniem.Rogale marcińskie piekłam w niedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem też ciut pozmieniałam składniki masy makowej,ale mak oczywiście był biały. Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)być widoczna. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć
Moje domowe kucharzenie
Puszyste rogale śniadaniowe 373Cześć! Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty. Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło(...)podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni
Pieprzyć z Fantazją