rogale - 1033 przepisów (strona:21/69)

Najlepsza wuzetka – przepis na wuzetkę z porzeczkami 67

wierzchu dodają koloru i świeżości. Ciasto jogurtowe z porzeczkami i miętą : Lekkie i orzeźwiające ciasto z jogurtem greckim , z dodatkiem porzeczek i drobno posiekanej mięty. Idealne na letnie dni. Rogale z nadzieniem porzeczkowym : Puszyste drożdżowe rogale z nadzieniem z porzeczek. Posypane cukrem pudrem lub polane polewą. Ciasto z kremem i porzeczkami : Ciasto przekładane delikatnym kremem budyniowym i świeżymi

Via Gusto
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka 18

średnicy około 25 centymetrów. Kroimy je na 6 trójkątów. Borówki oprószamy mąką. Na każdy trójkąt z ciasta nakładamy łyżeczkę borówek (lub 5-6 borówek amerykańskich) i odrobinę cukru. Zwijamy rogale i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C przez około 20 minut. Upieczone(...)rogale oprószamy cukrem pudrem. Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na tradycyjne regionalne słodkości znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Rogaliki z jagodami 28

które są równie smaczne zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia, choć ciężko to sprawdzić, bo zazwyczaj znikają w mgnieniu oka Z podanych składników otrzymamy 32 średniej wielkości rogale.     Składniki: 3 pełne szklanki mąki pszennej 7g suchych drożdży – 1 opakowanie 1 jajko pół szklanki cukru szczypta soli 130g masła 1 szklanka mleka Nadzienie: ok 200g(...)jagód (świeżych lub mrożonych) ok pół szklanki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki zimnego masła Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali   MOJA RADA: Jeśli używacie mrożonych jagód, najlepiej rozmrozić je wcześniej na sitku, gdyż podczas pieczenia mogą puścić dużo wody i wypływać z rogalików.   *** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy

Blog z Apetytem
Ciasto półfrancuskie 35

Ciasto półfrancuskie to idealna baza pod najpyszniejsze rogale oraz paszteciki. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto do regali Marcinkowskich i nie tylko.  - bardzo dokładny przepis - porcja na 26 dużych rogali lub pasztecików - w opisie również wersja na ciasto półfrancuskie na słono

AniaGotuje.pl
Rogale z makiem (na włoskim zakwasie lievito madre i drożdżach) 32

Rogaliki na LM 15% + drożdże 1%. Zrobiłem je w wersji "odchudzonej", zmniejszając w recepturze cukier i masło. Pycha, polecam! Receptura na 8 rogali: 240 g mąki pszennej typ 650 240 g mąki pszennej typ 00 lub 450-550 75 g zakwasu pszennego Lievito Madre, rozpuszczone w 50 g wody 50 g wody + 100 g mleka 1 jajko (odrobinę(...)blat i podzielić na porcje po ok. 115 g ciasta.  Uformować kulki zagniatając ciasto do środka. Nakryć folią i zostawić na 10-15 min odpoczynku. Rozwałkować i zwijać rogale. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 45-60 min w cieple temp. ok. 28-30C. W tym czasie powinny one zwiększyć swoją objętość ok. x2. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik świętomarciński wg Aleex 60

kwarantanny, ale dziecko samo w domu nie zostanie.  Dlatego pozostaje nam wideorozmowa i czekanie na zakończenie kwarantanny.  Żeby podkreślić wyjątkowość jutrzejszego Święta Niepodległości upiekłam sernik inspirowany znanymi rogalami Marcińskimi. Skorzystałam z przepisu Madame Edith, ale jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje. Sernik ma ciekawy smak, na pewno nie jest klasyczny. Wyjątkowy spód, mocno nawiązujący do nadzienia słynnych rogali, fajnie komponuje się z masą serową. W oryginale wierzch sernika zdobi lukier, ale my uwielbiamy połączenie sera z czekoladą, więc w mojej wersji sernika właśnie to połączenie wybrałam. No i co? My już jesteśmy gotowi na jutrzejsze świętowanie. A Wy? Składniki:   Spód ciasta:   • 250 g białego maku  • 240 g biszkoptów  po 100 g:  • masła

W mojej kuchni
Rogale marcińskie 43

Rogale marcińskie to niezwykły przysmak, który pieczemy zawsze na 11 listopada, w dniu Świętego Marcina. Zapraszam po oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie. - domowe ciasto półfrancuskie - pyszna masa z białego maku i bakalii - super dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku

AniaGotuje.pl
Ciasto z białym makiem 37

ktoś nie ma czasu lub zdolności manualnych? Dlatego proponuję proste ciasto z białym makiem. Ciasto z makiem z puszki czy makiem mielonym? Wybór należy do Ciebie. Rogale i gęsina Święty Marcin, rogale z białym makiem i gęsina świąteczny zestaw. 11 listopada Święto Niepodległości, ludność polska celebruje

Dieta moja pasja
MARCHEWKOWE ROGALIKI 49

Rogale marchewkowe to chyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe! Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta

Ostra na Słodko
MARCHEWKOWE ROGALIKI 49

Rogale marchewkowe to chyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe! Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta

Ostra na Słodko
Drożdżowe rogale z nadzieniem marcińskim 32

Uwielbiam rogale marcińskie i jak na Poznaniankę przystało - objadam się nimi 11 listopada, jak również tydzień przed i po. Nigdy nie miałam aspiracji aby spróbować wiernie odtworzyć je we własnej kuchni, gdyż proces produkcji jest bardzo czasochłonny, aczkolwiek pokusiłam się o przygotowanie nieco uproszczonej wersji. Zamieniając oryginale ciasto na drożdżowe oszczędzamy naprawdę mnóstwo czasu a masę polecam przygotować eksperymentując(...)uzyskamy smak, który w 100% odpowiada naszym preferencjom. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk niewielkich rogali (jak na zdjęciach

Milion Smaków
Błyskawiczne rogaliki bez drożdży 78

trójkątów ( tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkatów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach.  5. Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnać w ciasto. 6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni(...)przez 25 minut na złoto. Wyjąć z pieca i jeść z apetytem. Najlepiej smakują takie rumiane rogale z filiżank ą  kawy podane wczesnym porankiem do łóżka. Osobiście przez uśmiechniętego Garou. Lub Daniela Lavoie.   A na razie zadowolę się porcją masełka.  Przepis po niemiecku znalazłam u Gabrieli na euromeal.com . Dodałam tylko mniej soli. Dziękuje ślicznie za inspiracje

dolcevitainmykitchen
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste! 843

gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem Wam, że mile się zaskoczyłam, rogale są ekstra kruche, delikatne i naprawdę pyszne, jak kiedyś u babci       Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (najlepiej typu 500) 200g smalcu – 1 kostka 180g kwaśnej

Blog z Apetytem
Maślane rogaliki 25

mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki

moj przepis na