Wiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniRogale maślane big z makiem. Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły. Składniki: -60 dkg mąki 405 lub innej tortowej -5 dkg drożdży -5 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -5 jajek - szczypta soli -aromat -mak do posypania Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3-4 łyżki mąki, mieszamy(...)Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, aż się wchłonie, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy i dzielimy na duże trójkąty ( ok. 10 ) Zwijamy rogale, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem. i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnymakiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką i pieszczą(...)podniebienie miękkim wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie na temat tegorocznego tematu maturalnego. Smacznego! #rogale #rogalemaslane #sniadanie #drozdzowe #rogaledrozdzowe #itbmtt
I tu będę miała takie temleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400-450 g mąki pszennej
moj przepis nagórką więc nie miało wyjścia, musiało się ruszyć, chociażby z nudów bo przecież ile można leżeć?! Jak już się ruszyło to podrosło całkiem ładnie i wreszcie mogłam zrobić rogale . Mimo wcześniejszych trudności wyszły bardzo smaczne. Nadziane słodkim marcepanem szczególnie przypadły do gustu(...)starszemu Żarłoczkowi, miłośnikowi migdałowych smaków. Kilka zjedliśmy jeszcze na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" opiewa na podwójną ilość składników podanych przeze mnie. Rogale upiekłam w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzainspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu). Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe". Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego składnika. Składniki na 1 blaszkę: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale. Na każdy kawałek trójkąta nałożyć, np. krem czekoladowy. Zwijać od spodu, formułując rogalik. Przygotowane rogaliki ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec około 30 minut
UgotowaćWychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów
Domowa Cookierenka AgiWiem, że wszyscy pewnie pieką (albo już konsumują :D) rogale marcińskie, ale ja postanowiłam zaproponować coś lekkiego i puszystego ;) Rok temu też podjęłam wyzwanie i powstała nieco zmodyfikowana wersja słynnych rogali , ale naprawdę równie pyszna jak oryginał. Potrzeba nieco więcej czasu i weny na taki wypiek (głównie ciasto wymaga uwagi), ale wszystko jest dla ludzi ;) W dzisiejszym wpisie
FitKotproszę, bo od lat sama kupuję sobie prezenty, ale tym razem, jeżeli chcesz jak co roku pierniki pod choinką, to przynieś mi proszę porządny sprzęt kuchenny, bo piekąc rogale św. Marcina wszystko co miałam w domu to padło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie desperacji, gdy już nawet chłodzenie blendera w lodówce nie pomagało przez praskę(...)ponownie o 180 C i tak w sumie nie licząc pierwszego etapu w którym wtłaczane było masło musisz zrobić 4 razy. Tak wiem, ale jak już wgryziesz się w rogala to mi wszystko wybaczysz. Po 4 razie, a piątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam
greenscarfBardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki
Chocolate Muffin Bloguwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia) - 4 łyżki cukru - 100 gram drożdży* Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy(...)Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. *Przepis jest bardzo stary, więc i podejście do drożdżowych ciast jest z lamusa. Obecnie przyjmuje się, że na 1 kilogram mąki należy
Życie zamknięte w smakurogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone rogale wkładamy do syropu i przekładamy na talerz z wiórkami, gdzie dokładnie je w nich obtaczamy. Nadmiar strzepujemy i gotowe! Są pyszne, polecam
Rozpustne gotowaniedelikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli(...)Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem cynamonu. Delicje
Rozpustne gotowanie