Ciasto półfrancuskie to idealna baza pod najpyszniejsze rogale oraz paszteciki. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ciasto do regali Marcinkowskich i nie tylko. - bardzo dokładny przepis - porcja na 26 dużych rogali lub pasztecików - w opisie również wersja na ciasto półfrancuskie na słono
AniaGotuje.plRogaliki na LM 15% + drożdże 1%. Zrobiłem je w wersji "odchudzonej", zmniejszając w recepturze cukier i masło. Pycha, polecam! Receptura na 8 rogali: 240 g mąki pszennej typ 650 240 g mąki pszennej typ 00 lub 450-550 75 g zakwasu pszennego Lievito Madre, rozpuszczone w 50 g wody 50 g wody + 100 g mleka 1 jajko (odrobinę(...)blat i podzielić na porcje po ok. 115 g ciasta. Uformować kulki zagniatając ciasto do środka. Nakryć folią i zostawić na 10-15 min odpoczynku. Rozwałkować i zwijać rogale. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 45-60 min w cieple temp. ok. 28-30C. W tym czasie powinny one zwiększyć swoją objętość ok. x2. Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować
Przepisy na domowy ser i chlebkwarantanny, ale dziecko samo w domu nie zostanie. Dlatego pozostaje nam wideorozmowa i czekanie na zakończenie kwarantanny. Żeby podkreślić wyjątkowość jutrzejszego Święta Niepodległości upiekłam sernik inspirowany znanymi rogalami Marcińskimi. Skorzystałam z przepisu Madame Edith, ale jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje. Sernik ma ciekawy smak, na pewno nie jest klasyczny. Wyjątkowy spód, mocno nawiązujący do nadzienia słynnych rogali, fajnie komponuje się z masą serową. W oryginale wierzch sernika zdobi lukier, ale my uwielbiamy połączenie sera z czekoladą, więc w mojej wersji sernika właśnie to połączenie wybrałam. No i co? My już jesteśmy gotowi na jutrzejsze świętowanie. A Wy? Składniki: Spód ciasta: • 250 g białego maku • 240 g biszkoptów po 100 g: • masła
W mojej kuchniRogale marcińskie to niezwykły przysmak, który pieczemy zawsze na 11 listopada, w dniu Świętego Marcina. Zapraszam po oryginalny przepis na rogale świętomarcińskie. - domowe ciasto półfrancuskie - pyszna masa z białego maku i bakalii - super dokładny opis oraz zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.plktoś nie ma czasu lub zdolności manualnych? Dlatego proponuję proste ciasto z białym makiem. Ciasto z makiem z puszki czy makiem mielonym? Wybór należy do Ciebie. Rogale i gęsina Święty Marcin, rogale z białym makiem i gęsina świąteczny zestaw. 11 listopada Święto Niepodległości, ludność polska celebruje
Dieta moja pasjaRogale marchewkowe to chyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe! Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta
Ostra na SłodkoRogale marchewkowe to chyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne, lekkie, nie przesłodzone …. a co najważniejsze: zdrowe! Ciasto możemy dowolnie nadziać, ale rewelacyjnie smakują również bez nadzienia. Rogale marchewkowe śmiało można zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta
Ostra na SłodkoUwielbiam rogale marcińskie i jak na Poznaniankę przystało - objadam się nimi 11 listopada, jak również tydzień przed i po. Nigdy nie miałam aspiracji aby spróbować wiernie odtworzyć je we własnej kuchni, gdyż proces produkcji jest bardzo czasochłonny, aczkolwiek pokusiłam się o przygotowanie nieco uproszczonej wersji. Zamieniając oryginale ciasto na drożdżowe oszczędzamy naprawdę mnóstwo czasu a masę polecam przygotować eksperymentując(...)uzyskamy smak, który w 100% odpowiada naszym preferencjom. Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk niewielkich rogali (jak na zdjęciach
Milion Smakówtrójkątów ( tak jak dzielimy pizzę). Każdy z trójkatów odrobinę rozciągnąć i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Końce rogalików pozostają proste, nie zawijamy ich tak jak w prawdziwych rogalach. 5. Rogaliki położyć na blaszkę i posmarować wodą. Następnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami. Pestki dyni lekko wcisnać w ciasto. 6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni(...)przez 25 minut na złoto. Wyjąć z pieca i jeść z apetytem. Najlepiej smakują takie rumiane rogale z filiżank ą kawy podane wczesnym porankiem do łóżka. Osobiście przez uśmiechniętego Garou. Lub Daniela Lavoie. A na razie zadowolę się porcją masełka. Przepis po niemiecku znalazłam u Gabrieli na euromeal.com . Dodałam tylko mniej soli. Dziękuje ślicznie za inspiracje
dolcevitainmykitchengotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem Wam, że mile się zaskoczyłam, rogale są ekstra kruche, delikatne i naprawdę pyszne, jak kiedyś u babci Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (najlepiej typu 500) 200g smalcu – 1 kostka 180g kwaśnej
Blog z Apetytemmleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki
moj przepis namleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naoraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, na środku układamy po łyżeczce powideł i zwijamy w kształt rogali. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i pieczemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C. 5. Rogale
Kulinarna ChwilaDrożdżowe rogale z czekoladą to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak tata zawsze przynosił nam je co rano na śniadanie. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam zrobić je u siebie w domu - wyszły jeszcze pyszniejsze niż te ze wspomnień
Prosty przepis naTekst przeczytasz w 3 min Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest(...)olej. Olej zapewni dłuższą świeżość bułek, może to być dowolny olej roślinny. 🥖 Bułki i bułeczki W dziale "Bułki" znajdziecie wiele przepisów na różnego rodzaju pieczywo w formie bułek i rogali. Jest tam wiele przepisów na bułki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk i dodatków. Koniecznie spróbujcie bułek hamburgerowych, maślanych lub gryczanych ze słonecznikiem. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie
SprawdzonaKuchnia.pldzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy. Sprawdź ten przepis Rogale świętomarcińskie 11 listopada za pasem, a skoro tak, to oprócz Dnia Niepodległości, także obchody dnia św. Marcina. A te są całkiem interesujące pod względem kulinarnym… Oczywiście chodzi(...)słodkie wypieki z białym makiem, które dzisiaj przedstawiam Wam w wersji niskowęglowodanowej. Oto one – keto rogale świętomarcińskie! 🙂 Sprawdź ten przepis Okazuje się, że sprawują się całkiem nieźle także bez towarzystwa glutenu i tony węglowodanów. Również w tym przypadku stanęły na wysokości zadania i elegancko napowietrzyły chleb na bazie jaj , mąki kokosowej i lnu . Keto chleb drożdżowy wyszedł bardzo
Modern Cave Girlzeszycie z przepisami. Ciasto topione to ciasto drożdżowe zatapiane po przygotowaniu w lodowatej wodzie, a następnie wyrabiane i wypiekane. Idealne do zwijania rogalików ( ps. na blogu znajdziecie też inne rogale – TUTAJ ! ). Nie odstawiamy do do wyrastania w ciepłe miejsce, tak jak tradycyjnego ciasta drożdżowego. Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste, w związku z czym nikt nie pozostaje przy(...)jednym rogalu, tylko chętniej sięga po więcej! Świetne do nadziewania ulubionymi dodatkami, w związku z czym śmiało można sięgnąć po marmoladę, powidła, domowy dżem, krem czekoladowy czy też np. twaróg jak do klasycznych drożdżówek. U mnie z powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i Wy! Gorąco polecam! Gwarantuję, że nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 375 g * masło
Ostra na Słodkokarnawałową przekąskę. Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego 2 większe banany 10 dag mlecznej czekolady 1 jajko do posmarowania cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych rogali: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 2. Ciasto francuskie kroimy na dwie(...)każdą część kładziemy banana, smarujemy czekoladą i zawijamy, zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem. 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut
Izabelawkuchnitemperatury pokojowej przez ogrzanie go w letnim piekarniku, pilnujcie, aby nie rozpuściło się zupełnie. Coś z makiem Poniżej znajdziecie kilka propozycji na desery z dodatkiem maku. Klasyczny makowiec lub rogale Marcińskie z dodatkiem białego maku, wszystko smaczne! Bułki makowe Ślimaczki makowe drożdżowe Rogale marcińskie Makowiec 📖 Przepis Print Ciasto cytrynowe z makiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plRogale które jem nie tylko 11 listopada. Moje ulubione z nadzieniem z białego maku. Musi być dużo nadzienia. przepis na 12-14 sztuk ciasto półfrancuskie: 500 g mąki typ 500 200 ml mleka 60 g masła 60 g cukru 2 jajka szczypta soli 10 g drożdży masło(...)sztuk. Nadzienie makowe przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na każdy kawałek ciasta po długości. Zwijam od podstawy trójkąta na 3 cm, nacinam na środku i zwijam dalej. Rogale układam na blaszce na papierze do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę
wesoła kuchniaskórkę z pomarańczy. Rogaliki są przepysznie puszyste. Nie muszę dodawać, że szafran, pomarańcza i czekolada to świetne kombo. Uwielbiam naturalne aromaty do ciast w postaci cytrusowych dodatków. Lubicie piec rogale? Ja uwielbiam wszelkie wypieki, które mają różne formy. Takie wypieki jak drożdżowy wieniec czy plecione szafranki przyciągają wzrok. Dzisiejszy wypiek powstał bardzo spontanicznie. Miałam ochotę na ciasto z szafranem(...)nutellę. Rogaliki wyszły w miarę równe. Raczej wolę rustykalne wypieki, niż takie odmierzone co do centymetra. I tak trafią do żołądka. Poza tym każdy może wybrać czy chce rogala czy rogalika…He, he no aż tak dużej różnicy nie ma. Wyszły w miarę jednakowe. Pomysł z nutellą okazał się całkiem dobry. Rodzinka była zachwycona, więc kolejny wypiek rogalików
codojedzeniabiałka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić, bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe. Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde, ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała. Pamiętam, że kiedyś Ania z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek. Więc jeśli(...)część ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koło podzielić na 8 trójkątów. U podstawy trójkąta, ułożyć kawałek czekolady, lub wyłożyć łyżeczką dżem. Zawinąć w rogalik. Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut. Ja piekłam 22 minuty. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykiwiele przepisów właśnie z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. 👍 Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko kilka łyżek musu jabłkowego domowego lub gotowego prażonego jabłka cukier waniliowy do posypania rogali płatki migdałów do posypania rogali 2 łyżki mąki do posypania blatu stołu Wykonanie: Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez
Walijskie PichcenieCzas czytania: 3 min Ślimaczki makowe drożdżowe z nadzieniem z białego maku , nadzieniem zbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie . Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Ślimaczki cynamonowe z migdałami Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku rogali Marcińskich , to te ślimaczki mogą spokojnie je zastąpić. Przygotowując ślimaczki, nie miałam białego maku , ale jeśli dodacie go do wypełnienia (może być gotowa masa z puszki), to będą prawie jak klasyczne rogale Marcińskie! To, co bardzo ważne, to, że pracy przy nich jest nie wiele i nie są wymagane tutaj szczególe umiejętności cukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu „ślimaczki” najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć
SprawdzonaKuchnia.plPyszne, puszyste, maślane bułki które na przemiennie piekę razem z rogalami śniadaniowymi i chałką. Dla mnie są idealne w smaku i wyglądzie, a że przepis jest sprawdzony i bardzo dobry to polecam Wam upiec sobie takie bułki :) Składniki na 9 bułek: 600 g mąki 70 g stopionego i ostudzonego masła 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka(...)jajo kl L lub XL ( 1 łyżeczka ujęta do posmarowania rogali ) 1 łyżka mleka 6 łyżek cukru dwie szczypty soli 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego aby ciasto było dłużej wilgotne i świeże zapach waniliowy 1. Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy z niego
Gotowanie...to proste !mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki
moj przepis natrochę żałuję, że tak późno je wypróbowałam. W smaku bardzo przypominają kruche rogaliki. Nadziać możecie je czym dusza zapragnie (oprócz dżemu, który wypłynie), choć ja w przypadku jakichkolwiek rogali jestem fanką marmolady :) I jeszcze jedna ważna rzecz - nie zamieniajcie masła na margarynę. W ostateczności margaryna też się nada, ale to dzięki masłu mają one ten cudowny, maślany posmak(...)części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy go na 8 kawałków. Na zewnętrzne końce kawałków ciasta kładziemy porcję marmolady i zwijamy do wewnątrz, tworząc kształt rogala. Gotowe rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczmy około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenJutro 11listopada czyli Dzień Niepodległości i Św. Marcina, więc tradycyjnie na stole powinna się znaleźć gęsina i rogale świętomarcińskie. U mnie jednak zamiast rogali zagościły pączki. Co prawda nie takie tradycyjne z drożdży, ale bardziej nowoczesne i na pewno szybsze do zrobienia - pączki z serka mascarpone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Już od jakiegoś czasu leżał w lodówce serek mascarpone
Waniliowe ImprowizacjeWitam Kochani, tradycyjnie przed 11 listopada nadszedł czas na wspaniałe rogale marcińskie. Chcę Was dziś na nie zaprosić, i pokazać mój sprawdzony od lat przepis :) Rogale marcińskie składają się z ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku z orzechami, migdałami :) Są wspaniałe i choć pracochłonne, raz do roku można je zrobić :) Tym razem zapraszam po przepis krok
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroku nie piekę rogali Świętomarcińskich link do nich macie tutaj za to postanowiłam upiec pyszną i dość prosta w przygotowaniu roladę z nadzieniem jak na rogale Marcińskie. Wyszła przepyszna, roboty z nią o połowę mniej ba nawet można masę zrobić jednego dnia (bez ubitej piany i dodanej) i schować do lodówki, a dopiero drugiego dnia zagnieść ciasto
Gotowanie...to proste !Dnia świętego Marcina nie mogłoby być bez rogali Marcińskich. I chociaż co roku korzystam z tego samego przepisu, to co roku są one inne ładniejsze, kształtniejsze i smaczniejsze.A głównym walorem ich smaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos(...)rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka. Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem
Życie zaczyna się w kuchniprzepisy na wypieki drożdżowe: Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna Ensaimada Szneka z glancem Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką Jagodzianki puszyste jak bawełna Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim Słodkie bułki z Majorki Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Puszyste bułeczki(...)drożdżowe z nasionami chia Tureckie bajgle – Simit Drożdżówki z borówką amerykańską Zakręcone drożdżówki z białym serem Bułeczki drożdżowe na maślance Szneki z glancem Chałka z kruszonką Drożdżówki z budyniem Rogale drożdżowe Bułki drożdżowe na jogurcie greckim na Mikserze Kulinarnym na I miejscu wśród najchetniej czytanych wpisów wczoraj. Wydrukuj przepis The post Bułki drożdżowe na jogurcie greckim appeared first
mojewypiekiinietylkolanguage:EN-US;} Nie zawsze trzeba się baaardzo starać , żeby „ coś słodkiego” było też efektowne. Do tych rogali użyłam 3 produktów: ciacho francuskie, marmolada i żółtko do posmarowania rogali przed pieczeniem. Dodatkowo ozdobiłam je polewą deserową. Takie szybkie słodkości świetnie sprawdzają się wizyty niezapowiedzianych gości 😊 W końcu nie zawsze musimy być perfekcyjnymi i wszystko samodzielnie przygotowującymi paniami miksera
Domowe ciastaProste, pyszne i puszyste rogaliki nadziane marmoladą. Polecam :) SKŁADNIKI NA 16 ROGALI: 4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2,5 dag świeżych drożdży 6 łyżek oleju ok. 3/4 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy ok. 2 łyżek twarda marmolada do nadzienia WYKONANIE: Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy(...)przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na pół. Wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale, z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego
Pani na deserrozwałkowujemy. Tniemy na 8 części, na każdy kawałek nakładamy po niepełną łyżeczkę dżemu i zwijamy w rulon. Każdy kawałek układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt rogala. Pieczemy 20 minut w 180C . Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Rogaliki, rogale z dżemem pochodzi z serwisu Cook Yourself
CookYourselfpiekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią, że gorącego ciasta nie wolno jeść, ale dla takiego smaku było warto:) Maślane rogale z makiem Składniki (na 12 sztuk): 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki maku 1 łyżka oleju 50 g miękkiego(...)grubości ok 5mm, posmarować masłem, pokroić na 4 części. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem rogale z wierzchu posmarować białkiem, posypać cukrem (opcjonalnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 170stC (góra - dół). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego
Obiad gotowybloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku są znakomite. Chrupiąca skórka i puszysty środek! Cytuję przepis Amber(...)żółtko i jajko. Ciasto wyrabiałam w robocie, następnie przełożyłam do miski lekko posmarowanej olejem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki. Nie do końca udało mi się uformować zgrabne rogale ;) Smarowałam białkiem. Rogaliki na blogach: Am.art kolor i smak – klik! Akacjowy blog – klik! Apetyt na smaka – klik! Codziennik kuchenny – klik! Dom z mozaikami
Stare Garyidzie swoim utartym torem i nasze spotkania zawsze owocują pięknymi i smacznymi wypiekani, i to lubię, tą naszą sezonowość, spotykanie się przy piekarnikach, choć na dworze upał czy mróz. Rogale teraz(...)upał rosły jak szalone. Polecam je gorąco bo pracy przy nich mało a efekt jest znakomity, ciasto się pięknie listkuje jak w najlepszej restauracji francuskiej croissanty a przecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České rohlíky - rogaliki po czesku. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniepowtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut. 10. Po tym czasie ciasto kroimy w trójkąty i formujemy rogale, takiej wielkości jakie chcemy mieć. 11. Gotowe rogaliki za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem. 12. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 13. Rogaliki pieczemy w temperaturze(...)dlatego należy często je sprawdzać, żeby nie spalić. Czas może być krótszy lub dłuższy. Upieczone rogaliki studzimy. 14. Podajemy i smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi około 12 sztuk rogali. Podczas wałkowania należy uważać, żeby masło nie wypłynęło. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Mlekovita-najlepsza na każdą porę dnia
Izabelawkuchnigóry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. Powinny się piec około 15 min, do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego. The post rogaliki drożdżowe z nutellą appeared first
zjem to blog kulinarnymasła 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie. cukier puder do posypania rogali Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko(...)stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 15 minut żeby podrosły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia. Przestudzone rogaliki
Agusiowe smakołykiJedliście kiedyś twarogowe rogale? Dziś przedstawiam bardzo szybki i prosty przepis. Skład to zaledwie 3 składniki, które każdy z nas ma w domu. Są bardzo delikatne, kruche a przede wszystkim pyszne. Mają tylko jedną wadę, szybko znikają ;) Składniki 250 g zmielonego twarogu 250g masła(...)250g mąki Ulubiona konfitura Twaróg należy połączyć z masłem oraz mąką. Wszystko dokładnie wyrobić. Rozwałkować niewielkie koło i powycinać trójkąty. Na szczycie każdego położyć trochę konfitury, a następnie zwijać rogale. Piec 20minut w 180 o C. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Słodki ZakątekRogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki (na około 45 rogalików(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdego rogalika posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. rogale topione w wodzie
O kuchni z uczuciemCiasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Wykrawamy trójkąty ok. 15 cm. długości. Nakładamy masę makową i zwijamy rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Kiedy rogale nieco wystygną polewamy je lukrem. Smacznego
Magia jedzenia.Krakowa, od razu zauważyłam brak czegoś co sprawiło, że miałam ochotę wracać do domu! Zorientowałam się, że już nigdy nie będę miała okazji zjeść rogali świętomarcińskich, którymi od dziecka zajadałam się każdego roku w listopadzie. Przyjaciółka próbowała mnie pocieszyć preclami, ale co ma piernik do wiatraka? Dlatego obiecałam sobie(...)jeśli kiedykolwiek będę szczęśliwą posiadaczką Więcej... Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłDzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie
Pieguskowa Kuchniarogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki …. nieśmiało powiem, że to najlepsze z rogalików, jakie upiekłam do tej pory …. to smak mojego dzieciństwa i rogali kupowanych przez Dziadka …. są po prostu genialne, puszyste, mięciutkie, takie delikatnie słodkawe …. przywołują wspaniałe wspomnienia:).” Wiedziałam, że długo nie będę musiała czekać, żeby takie same znalazły(...)rozkłóconym jajem i posypać makiem lub sezamem. Rogaliki piec w 180 stopniach C (po jednej blasze) przez 15-20 minut (do zrumienienia). Wystudzić na kratce. Jeśli nie zjemy wszystkich rogali tego samego dnia należy zawinąć je w lnianą ściereczkę i schować do chlebaka. Ciasto można również przygotować wieczorem, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do wyrastania
Pieguskowa Kuchniabułki-maślane Nie ma tutaj żadnych tajemnic, Ciasto wykładamy na posypany mąką blat/ stół. Wałkujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na 8 części. Potem zaczynamy zwijać rogale. Zwijamy od podstawy do czubka. Jeżeli dajemy nadzienie, zasada jest taka sama. Potem wykładamy na blachę, przykrywamy do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem . Pieczemy
chleba naszegoWitajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie(...)trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowaniekawy. Nie są zbyt pracochłonne, pomijając wyrastanie ciasta a na pewno są prze pyszne ;) Jako miłośniczka ciast drożdżowych musiałam to dodać.A wszystko jest inspiracją akcji durszlaka na rogale ;) Składniki: pół szklanki mleka 25-30 dag mąki 10g drożdży ćwierć szklanki mleka 2 łyżki masła jajko szczypta soli 2-3 łyżki sera 1 żółtko 1 łyżeczka cukru(...)każdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana. Zawijamy większy bok do środka tworząc rulonik, a boki kierujemy do siebie, tworząc rogale. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia i pieczemy
Idę coś wszamaćktóry przetestowałam kilka dni temu. Ciasto bardzo przypomina drożdżowe; jest delikatne i mięciutkie; jednakże nie ma w nim wcale drożdży, są za to gotowane ziemniaki! Do przygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:) Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie(...)pieczenia, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cukier i jajko; wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, kroić w trójkąty, na każdy nakładać porcję nadzienia, zwijać rogale. Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
6nieboWiem, że dzisiaj jest 11 listopada, święto rogali Marcińskich i gęsiny, ale tak się składa że ani rogali dzisiaj nie robię, a gęsiny tyle już na blogu jest że nic nowego na dzisiaj nie wymyślałam. My jemy na obiad gąskę pieczoną tradycyjnie. Dlatego postanowiłam pokazać zdrowe śniadanie, które an dzisiejszy dzień zaserwowałam córce, czyli jaglane, bananowe placuszki. Użyłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś rogale ale nie marcińskie. Co prawda z białym makiem ale do marcińskich im daleko. Ciasto jest zwykle drożdżowe a nie na typowo marcińskie rogale. Może się skusze i powalczę na 11 listopada z tymi prawdziwymi. Kto wie ??? Do maku dodałam pyszne bakalie Plenus Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniRogale maślane big z makiem. Dawniej kupowało się takie w drodze do szkoły. Składniki: -60 dkg mąki 405 lub innej tortowej -5 dkg drożdży -5 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -5 jajek - szczypta soli -aromat -mak do posypania Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3-4 łyżki mąki, mieszamy(...)Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, aż się wchłonie, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy i dzielimy na duże trójkąty ( ok. 10 ) Zwijamy rogale, układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem. i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnymakiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego. Smakują wybornie zarówno ze słodkimi dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką i pieszczą(...)podniebienie miękkim wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie na temat tegorocznego tematu maturalnego. Smacznego! #rogale #rogalemaslane #sniadanie #drozdzowe #rogaledrozdzowe #itbmtt
I tu będę miała takie temleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajko (rozmiar L) 1 żółtko (rozmiar(...)ścianki oraz spód piekarnika spryskać wodą. Wstawić blaszki z rogalikami, znów spryskać wodą ścianki i spód piekarnika. Piec 20 min, po 10 minutach zamienić blaszki miejscami, tak aby wszystkie rogale się równomiernie zarumieniły. Rogaliki wyjąć, ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Maślane rogaliki Maślane rogaliki Maślane rogaliki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400-450 g mąki pszennej
moj przepis nagórką więc nie miało wyjścia, musiało się ruszyć, chociażby z nudów bo przecież ile można leżeć?! Jak już się ruszyło to podrosło całkiem ładnie i wreszcie mogłam zrobić rogale . Mimo wcześniejszych trudności wyszły bardzo smaczne. Nadziane słodkim marcepanem szczególnie przypadły do gustu(...)starszemu Żarłoczkowi, miłośnikowi migdałowych smaków. Kilka zjedliśmy jeszcze na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia" opiewa na podwójną ilość składników podanych przeze mnie. Rogale upiekłam w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzainspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu). Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia! Przepis na poniższe rogaliki zobaczyłam na innych blogach kulinarnych pod nazwą "trzy składnikowe". Rogaliki możecie nadziać kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi jak i dowolnym, gęstym dżemem owocowym. Ponadto rogale będą idealne dla osób, które mają alergię na jajka, ponieważ do ich przygotowania nie potrzebujemy tego składnika. Składniki na 1 blaszkę: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)Przełożyć je do woreczka i schłodzić przez godzinę w lodówce. Następnie podzielić na 2 części. Każdy płat ciasta rozwałkować na prostokąt. Następnie podzielić wzdłuż na 2 części i wykroić rogale. Na każdy kawałek trójkąta nałożyć, np. krem czekoladowy. Zwijać od spodu, formułując rogalik. Przygotowane rogaliki ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec około 30 minut
UgotowaćWychodząc na przeciw leniuszkom, których przeraża czasochłonny proces przygotowywania rogali marcińskich, zapraszam na pyszne trufle z białego maku i bakalii. To nic innego jak stanowiąca serce każdego rogala masa makowo-bakaliowa, dopasowana do diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów
Domowa Cookierenka AgiWiem, że wszyscy pewnie pieką (albo już konsumują :D) rogale marcińskie, ale ja postanowiłam zaproponować coś lekkiego i puszystego ;) Rok temu też podjęłam wyzwanie i powstała nieco zmodyfikowana wersja słynnych rogali , ale naprawdę równie pyszna jak oryginał. Potrzeba nieco więcej czasu i weny na taki wypiek (głównie ciasto wymaga uwagi), ale wszystko jest dla ludzi ;) W dzisiejszym wpisie
FitKotproszę, bo od lat sama kupuję sobie prezenty, ale tym razem, jeżeli chcesz jak co roku pierniki pod choinką, to przynieś mi proszę porządny sprzęt kuchenny, bo piekąc rogale św. Marcina wszystko co miałam w domu to padło, skończyło się na tym, że mak przeciskałam w akcie desperacji, gdy już nawet chłodzenie blendera w lodówce nie pomagało przez praskę(...)ponownie o 180 C i tak w sumie nie licząc pierwszego etapu w którym wtłaczane było masło musisz zrobić 4 razy. Tak wiem, ale jak już wgryziesz się w rogala to mi wszystko wybaczysz. Po 4 razie, a piątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam
greenscarfBardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki
Chocolate Muffin Bloguwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia) - 4 łyżki cukru - 100 gram drożdży* Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy(...)Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. *Przepis jest bardzo stary, więc i podejście do drożdżowych ciast jest z lamusa. Obecnie przyjmuje się, że na 1 kilogram mąki należy
Życie zamknięte w smakurogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone rogale wkładamy do syropu i przekładamy na talerz z wiórkami, gdzie dokładnie je w nich obtaczamy. Nadmiar strzepujemy i gotowe! Są pyszne, polecam
Rozpustne gotowaniedelikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli(...)Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem cynamonu. Delicje
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na bardzo smaczne, mięciutkie rogale. Nieskromnie przyznam, że są to najlepsze rogale drożdżowe, jakie do tej pory jadłam, a to za sprawą lekkiego i puszystego ciasta drożdżowego. Polecam serdecznie. Składniki (na 22 szt.): 1 kg mąki 1 kostka drożdży (100 g) 150 g masła pół szklanki cukru 2 szklanki mleka 5-6 żółtek pół łyżeczki soli
Domowa Cookierenka AgiDalszy ciąg poprzedniego wpisu, czyli eksploatacja ciasta francuskiego. Poprzednio "na wytrawnie", teraz na słodko. Znaczy się rogale z powidłami śliwkowymi oblane miodem. Tak jak poprzednio pisałem znienacka Madzia mnie zaskoczyła łakociami takimi. A skoro już o tym pisałem to nie ma po co drugi raz pisać, przejdźmy do rzeczy zatem. Ciasto francuskie powidła śliwkowe miód cukier trzcinowy Ciasto francuskie(...)powidłami, czy tam innym smarowidłem (ja akurat chętnie bym spróbował z nutellą) i zawijamy niejako w rulon zaczynając od podstawy. W ten sposób zrobi nam się fajny rogalik. Smarujemy rogala miodem, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder Manufacturekaszy jaglanej! Wersja cynamonowa i orzech-chałwa, ja miałam okazję spróbować tego drugiego smaku oraz tradycyjnej krówki ;) W planach było również muzeum rogala, gdzie po raz pierwszy spróbowałam rogala Świętomarcińskiego.. zgadnijcie co potem zrobiłam.. poleciałam i kupiłam kolejne :D Spróbowałam również niepozornego burgera.. który smakowałam genialnie, kotlet z buraka.. ale nie przez to był
More food, love and dreamsmąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy dowolne kształty – bułki, rogale, plecionki… Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane pieczywo układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i na 30 minut(...)miękkie i delikatne po upieczeniu, jak i na drugi dzień. Proporcje podałam na 5 szklanek mąki, jednak ja zawsze piekę z podwójnej ilości. Wychodzi mi 14 bułek i 6 rogali. Gdy tylko ostygną dzielę na „jednodniowe porcje” i zamrażam. Wyjmuję na godzinę przed użyciem, następnie lekko podgrzewam w mikrofali. Smakują, jak świeżo wyjęte z piekarnika. Ciasto drożdżowe na serwatce
mojewypiekiinietylkoczęści i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm. Podzielić jak pizzę na 8 części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze(...)pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem i posypać makiem. Pieczemy je ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Razem ze mną rogale wypiekali: Dorota z blogu Moje małe czarowanie Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie- I love it Grażyna z blogu Grażyna gotuje Daria z blogu Breakfast Iza z blogu
Wielki apetytCzęsto takie rogale kuszą mnie z witeyn sklepików z pieczywem. Jakiś czas temu kupiłam i niestety rozczarowałam się. Postanowiłam więc upiec je po swojemy. Wyszły wielkie i pyszne. Jeśli jednak nie macie zbyt wielu chetnych do jedzenia, należy zmniejszyć ilość składników, bo z podanych proporcji wychodzi 16 wielkich rogali. rozczyn : 10 g drożdży
Polska Zupagóry formując rogalik. Układamy każdy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. 4. Każdego rogala smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C. Powinny się piec około 15 min, do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego. The post rogaliki drożdżowe z nutellą appeared first
zjem to blog kulinarnycałkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli(...)koła. Nacinamy je następnie na 6 trójkątów * (jak na zdjęciu), na każdy trójkąt nakładamy powidła, dżem lub nutellę. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
bistro mamaMięciutkie rogale z ciasta drożdżowego jak na chałkę, z nadzieniem krówkowym. około 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli Do nadziewania: puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie, podzielić na dwie części. Uformować dwa koła, każde podzielić na 8 części. Na każdym kawałeczku ciasta położyć łyżeczkę masy krówkowej, zwijać rogale, układać na blaszcze wyłożonej matą silikonową. odstawić aby trochę podrosły. Posmarować jajkiem rozmąconym z wodą, piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut
Praktyczna plsmaku-3 łyżki konfiturka zrobiona a przy gotowaniu pachnie oszałamiająco...Hiram skandynawski czyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali Hiram scandinavo ... Ingredienti : 1 kg di rabarbaro 1 kg di zucchero 3 cucchiai di zenzero scorza di 1 limone Esecuzione : rabarbaro tagliato in piccoli pezzi , mescolare in una ciotola(...)konfiturka -made e la cucina odori mozzafiato ... Hiram scandinavo o rabarbaro marmellata con sorgente di zenzero ricetta - " Preparazioni di casa o della nonna dispensa Theodora " a cura di John Rogala
w mojej kuchniRogale Marcińskie, to tradycja poznańska. Jako, że do Poznania mam daleko, a biały mak mnie skusił, postanowiłam je przygotować w domu. Są pracochłonne, ale warte poświęconego im czasu. Nadzienie z białego maku to rozkosz dla podniebienia. Serdecznie polecam. Ps. Ciasto warto przygotować sobie dzień wcześniej, gdyż dobrze schłodzone, chętniej będzie z nami współpracować :) Dla zabieganych i wątpiących(...)trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i piec 20 - 25 minut w 180 stopniach, aż uzyskają złocisty kolor. Po przestygnięciu posmarować lukrem (wymieszać cukier puder z sokiem pomarańczowym) i posypać orzeszkami
Kuchnia w opałachukładamy na blaszce. W tym czasie piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wkładamy rogale i pieczemy 20-30 minut. Podczas, gdy jedna porcja się piecze, przygotowujemy drugą. Gotowe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Anioły w kuchniSkładniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 6 łyżek masy z białego maku (taka masa jak do rogali marcińskich ), 200 g masła, do obtoczenia: starte migdały. Przygotowanie: Masa została mi jak robiłam rogale marcińskie , więc zamroziłam ją sobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą
Aga w kuchniistnieje taka specjalna wersja rogali, z nadzieniem inne niż wszystkie, dowiedziałam się kilka lat temu. O tych rogalach nie było wtedy głośno tak jak teraz, choć wiadomo - w Wielkopolsce są znane od lat. Zaczęła nam je przywozić znajoma, której syn mieszka w Poznaniu. Byłam totalnie zaskoczona smakiem. Nie wiedziałam, co skrywa w sobie nadzienie. Ba! Nie wiedziałam
bistro mamauczelni jestem znana z tego, ze zawsze kupuję sobie na studia słodkie bułeczki albo rogale. Wyobraźcie więc sobie moje zdziwienie, gdy wchodząc jakiś czas temu do Lidla nie odnalazłam swoich ukochanych drożdżowych rogalików. Nie pozostało mi nic innego, jak wrócić tego dnia do domu i przygotować sobie własne, mięciutkie rogaliki, które mogą bić na głowę sklepowe słodkie bułki. Pomyślałam
Słodkie PrzyjemnościKruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też sobie odpuściłam ich przygotowanie, kupiłam 1 rogala marcińskiego z certyfikatem i upiekłam swoje Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami.Bardzo mi smakują kruche rogaliki gdyż nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrogi tak, by nasz sos nie wypłynął w czasie pieczenia [ ja nie zawijałam] . Umieścić zawijasy na blasze w dość dużych odstępach, a następnie posmarować rogale jajkiem. Blachę z rogalami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut
Moje domowe kucharzenielekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy GO do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ś cian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około(...)równoramienne z podstawą krótszą od ramion. Jeżeli mamy już gotowe trójkąty to układamy łyżeczkę dżemu na każdym i zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy je białkiem, i przekładamy na brytfankę. Pieczemy 40 MINUT w 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzierogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku. Drożdżówki czy rogale, które można kupić w piekarniach to marne kopie tego co można dostać w Francji. Tak zaczęła się moja miłość do croissantów, niestety miłość ta miała kolce(...)wykonania ciasta samemu. Szkoda, że zrobiłam tylko kilka i rozeszły się w tempie ekstremalnie szybkim ale i tak uważam, ze ich smak był tego wart:) Składniki na 7 dużych rogali: 125+15 g masła 5 g drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej 4 g soli 1,5 łyżeczki mleka w proszku Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na te rogale jest już na blogu. Ale chciałam zrobić je jeszcze(...)miały cały post tylko dla siebie. Dzisiaj z musem jagodowym od Anielskich Przysmaków oraz kokosowym lukrem. Przy okazji przepis bierze też udział w Durszlakowej Akcji Ale Mniam Rogale! Częstujecie się! Składniki : * kostka drożdży * kostka margaryny Kasia * 3 łyżki cukru * 3 łyżki zimnej wody * 0,5kg mąki pszennej tortowej * ulubione nadzienie - u mnie mus jagodowy Lukier : * białko
Magiczne Życie MartyRogaliki zatapiane Kruche z wierzchu i mięciutkie, maślane w środku. Pyszne rogale nadziane ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym. Niebo! Składniki: 25g świeżych drożdży 2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania 2 jajka 80ml mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 120g masła 1/3 szklanki cukru Dodatkowo: gęsta konfitura lub krem czekoladowy do nadzienia 1 jajko + łyżka
Blog z Apetytemmogą skorzystać z bogatej oferty sklepowej. W centralnej części lokalu goście mogą obserwować przez szybę, jak piekarze na bieżąco wypiekają ciepły i chrupiący chleb, a także maślane chałki i rogale. – Żywioły to połączenie czterech elementów niezbędnych do wypieku naturalnego, smacznego pieczywa – mąki, która jest owocem ziemi, wody, ognia, dzięki któremu wypiekamy chleb, a także powietrza, które odgrywa istotną rolę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pudding chlebowy, czyli jeden ze wspanialszych sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Jego korzenie sięgają osiemnastowiecznej Anglii, gdzie był traktowany jako danie postne. Sprawdzi się tu świetnie chałka, bagietka, bułko, rogale, czy klasyczny pszenny chleb. Ja chwyciłam nie pierwszej już świeżości croissanty i zalałam pysznie dyniową masą nakrapianą rubinowymi drobinkami suszonej żurawiny. Do tego dodałam jeszcze śliwki podsmażone z odrobiną
Kuchnia w Słońcu SkąpanaProste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Rogaliki wychodzą idealnie kruche i puszyste zarazem. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu, tak na dwa kęsy
Blog z ApetytemKolejny świąteczny akcent? Proszę bardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną atmosferę: zapach przy pieczeniu wypełni cały dom, a Wasz apetyt na coś słodkiego wzrośnie w okamgnieniu : ) Z podanych proporcji wychodzi ok 19 sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży
Domowe ciastaWielkość dowolna, moje trójkąty miały rozmiar około 10 cm x 10 cm x 8 cm. Na trójkątach kładę łyżeczkę powideł i kilka pokruszonych orzeszków, lekko rozsmarowuję i zwijam rogale od szerokiej części w stronę czubeczka. Następnie zaginam boki i lekko je domykam. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wszystkie smaruję białkiem, które mi pozostało. Odstawiam
Słodki sentymentzawijanie ciasta, więc podobnie jak Margarytka posłużę się filmikiem , na którym jest to genialnie pokazane, wytłumaczyć się tego tak łatwo nie da... Z podanych ilości wychodzi 9 dość sporych rogali. Składniki: - 500g mąki pszennej luksusowej, u mnie 500g orkiszowej typ750 - 25g świeżych drożdży - ok. 180g letniego mleka - 65g stopionego (letniego) masła - 1 duże jajko - 1 pełna łyżeczka
Smaczne ZdroweSłodkie bułeczki z rodzynkami Słodkie bułki z budyniem Odrywane bułki dyniowe Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym Rogale maślane
Passions hobbies lifemasy makowej, z której zrobiliśmy proste rogaliki z ciasta francuskiego z makiem . Są one także szybkie w wykonaniu i już po niespełna godzinie można zajadać się maślanymi i aromatycznymi rogalami z makiem . Jeżeli więc w gorącym przedświątecznym okresie nie macie czasu na szykowanie wigilijnych potraw z makiem, możecie sięgnąć po nasz przepis na rogaliki z makiem z ciasta francuskiego
niecodziennikparyNajlepsze rogaliki drożdżowe Puszyste, maślane, delikatne i długo świeże rogaliki. Idealne! To mój najlepszy przepis na rogale drożdżowe. Polecam. Składniki: 30g świeżych drożdży 700g mąki 250ml mleka + 1/4 szklanki do rozczynu 125g masła 3 jajka 8 łyżek cukru Dodatkowo: 7-8 łyżek roztopionego masła + powidła, marmolada lub dżem do nadziania rogalików *** 250ml mleka wlewamy
Blog z Apetytemuzyskania gładkiej polewy. Lukier powinien być gęsty, ponieważ wykładamy go na gorące rogaliki i pod wpływem temperatury powinien rozlać się i stworzyć skorupkę. Kiedy lukier rozpłynie się na rogalach od razu posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego! Rogaliki u innych: Dorcia w kuchni Moje domowe kucharzenie Słodko – słone Moje Małe Czarowanie Buszująca w kuchni Tajemnice smaku Kolorowy talerz Jaśminowa kuchnia
Tajemnice Smakubardzo smakowały. NADZIENIE Masło podgrzewamy razem z miodem tylko do momentu, aż się rozpuszczą, mieszamy. Orzechy i żurawinę siekamy. Takim miodowym masłem smarujemy ciasto, posypujemy posiekanymi bakaliami i zwijamy rogale. Smacznego! * Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu
Tajemnice Smakupizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie rogale smarujemy roztopionym masłem lub rozmąconym jajem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut (do zezłocenia). Uwagi: Ja dodatkowo posypałam rogaliki posiekanymi orzeszkami ziemnymi
Smaki Na Talerzułyżeczka soli 60 g masła Nadzienie: 50 g masła 50 g cukru trzcinowego 10 g mielonego cynamonu Pozostałe: białko z 1 jajka 1 łyżka mleka mak do posypania rogali mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do miseczki wlać ciepłe mleko dodać pokruszone drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać cukier, mleko
Passions hobbies lifeRogaliki z serem i jagodami Puszyste i mięciutkie rogaliki wypełnione serkiem i jagodami. Mega smaczne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Blog z Apetytemprzepisem na „coś słodkiego , na dokładkę”. Jeśli przepis nie przyda się dzisiaj, to może na dzień Mężczyzny? Wszak każdemu chyba smakują pulchne, pachnące wanilią i marmoladą świeżo upieczone rogale… Przepis jest zupełnie prosty i nie wymaga ręcznego wyrabiania. Smak samego ciasta przypomina bułeczki mleczne( te które możecie kupić w cukierniach). Pyszne! A ile pięknego , uspakajającego zapachu w trakcie pieczenia
Domowe ciastanawet osoby z nietolerancją mogą się skusić. Dodatek puree z buraka i malin sprawił, że rogaliki stały się lekko różowe, a smak malinowej nuty w ciekawy sposób urozmaicił tradycyjne rogale. Gotowe możecie podać z dowolnymi dodatkami, ja użyłam masła, miodu pomarańczowego i kremu z fig. Przygotowanie rogalików może wydawać się trudne, ale nawet początkującym nie powinno sprawić problemu. Grunt
Mienta blogodrysowujemy koło, które dzielimy na 8 trójkątów, na szerszą część nakładamy np.nutellę i zawijamy do środka tworząc rogal, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ze skrawków które nam zostaną zagniatamy ciasto i również robimy porcję rogalików rogale pieczemy17-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190ºC zimne można posypać cukrem pudrem
Słodkie zapomnienieprzekonania burknęłam pod nosem i zaczęłam delikatnie przesuwać łyżką po patelni. Po 3-4 lekkich ruchach łyżką, patelnia wyglądała tak (zdjęcie po prawej): Szkoda, że nie mogliście zobaczyć mojego rogala na twarzy, gdy to zobaczyłam :D Ściągnęłam zatem mięsko(...)patelni, starając się nie skrobać zbytnio (żeby mieć co deglasować) i wlałam odrobinę wody. Dosłownie kilka ruchów łyżką później… … miałam czystą patelnię i pyszny sosik :D (rogal x2). Sosik zlałam, a na patelni zeszkliłam cebulę z czosnkiem, udusiłam warzywa, wsypałam przyprawy i podsmażyłam: Następnie dodałam podsmażone mięsko, sosik i resztę składników. Udusiłam pod przykryciem. Wyszło pysznie
Moja Delicjaprzekonania burknęłam pod nosem i zaczęłam delikatnie przesuwać łyżką po patelni. Po 3-4 lekkich ruchach łyżką, patelnia wyglądała tak (zdjęcie po prawej): Szkoda, że nie mogliście zobaczyć mojego rogala na twarzy, gdy to zobaczyłam :D Ściągnęłam zatem mięsko(...)patelni, starając się nie skrobać zbytnio (żeby mieć co deglasować) i wlałam odrobinę wody. Dosłownie kilka ruchów łyżką później… … miałam czystą patelnię i pyszny sosik :D (rogal x2). Sosik zlałam, a na patelni zeszkliłam cebulę z czosnkiem, udusiłam warzywa, wsypałam przyprawy i podsmażyłam: Następnie dodałam podsmażone mięsko, sosik i resztę składników. Udusiłam pod przykryciem. Wyszło pysznie
Moja Delicjajajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w funkcji góra dół 200 st.C / 15 minut. Po pieczeniu czekamy ~5 minut żeby przestygły i już... mamy gotowe, pyszne, swojskie rogale. Smacznego
chleba naszegodzieciaki też od czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też
Arbuziakimnie też rogale wieczorową porą ;) Po raz pierwszy się za nie zabrałam no i muszę stwierdzić , że opłacało się :) Niewątpliwie są pracochłonne , ale czego się nie robi dla różnego rodzaju słodkości ;) Prace należy rozłożyć na dwa dni. Tej informacji nie doczytałam i zamiast podzielić się nimi wczoraj robię to dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie
Różne smaki w kuchnipuszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru
Smakołyki Berenikimasy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia pęknie i część maku się wydostanie, nie przejmujcie się jakoś bardzo (większość maku zostanie w środku). Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem
Bulliomąki tortowej typ 450, 40 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 2%, 70 g cukru pudru, 150 g masła, 3 małe jajka, ponadto: jajko do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier trzcinowy do posypania. Przygotowanie: Nadzienie: Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, cukier trzcinowy i delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Uważamy, żeby nam się nie przypalił. W momencie kiedy
Moniki Smakołykiczęści i każdą cześć wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczką dżem i zwijamy rogalika. Rogaliki zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 4 Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki
Różowa kuchniaciasto: ok. 800 g mąki, typ 480, 25 g świeżych drożdży, 200 ml mleka 3,2%, 150 g cukru białego, 150 g masła, 3 jajka, ponadto: jajko do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder. Przygotowanie: Nadzienie: Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos i delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Uważamy, żeby nam się nie przypalił. W momencie kiedy kokos
Moniki Smakołykimiejsce na godzinę do wyrośnięcia, ja stawiam obok grzejnika :) Po tym czasie krótko wyrabiamy i wałkujemy na koło o średnicy 42cm, dzielimy na 12 części i rolujemy rogale , przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut , rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , bułki smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy mieszanką ziaren , uformowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy
Wypieki Renenakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :) Uformowane przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia ,nagrzewamy piekarnik na 190 stopni przed
Wypieki Renetrójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne, lekko chrupiące po prostu pyszne. Opinia: Różana rozkosz dla podniebienia – konfitura z płatków róży, jest doskonałą kompozycją smaku, zapachu i koloru o przepiekanym rubinowym kolorze. Pasuje idealnie
Różowa kuchniaPyszne rogale z makiem. Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki poznańskiej 50 g świeżych drożdży 3 jaja 3 białka 50 g cukru szklanka ciepłej wody 5 łyżek oleju mak do posypania jajko na wierzch(...)godzinę. Potem ciasto zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy wysokie trójkąty. Każdy zwijamy w rogal zaczynając od szerszej strony trójkąta a kończąc na czubku. Odstawiamy na pół godziny żeby podros
prawdziwe jedzenielistopada Poznań ogarnia szaleństwo. Jest to wyjątkowego rodzaju szaleństwo, bo ma kształt rogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad
Szybko Tanio SmaczniePyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego(...)każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku
Rozpustne gotowanieKolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem. Polecam!!! Składniki na rogale z nadzieniem o smaku pina colada ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku
Rozpustne gotowanierozwałkować na okrąg a następnie podzielić na 8 równych części. W węższej podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zrolować, tak, aby wierzchołek znalazł się na końcu rogala pod spodem. Gotowe rogaliki układać w większych odstępach na wyłożonych papierem blachach do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia 30 minut. Rogaliki nasmarować rozmąconym jajkiem mieszanym z mlekiem
Na słodko lub wytrawnie