Wczoraj publikowałam przepis na dyniowe rogale śniadaniowe - dziś to samo ciasto ale w innej formie, jako słodkie bułeczki :) Przepis bazowy ze strony Moje Wypieki. Składniki: 380 g mąki pszennej 10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 150 ml mleka szczypta soli 180 g puree z dyni 30 g stopionego masła Do posmarowania: mleko
Kocham..lubię..gotuję..szynką, serem i figami Składniki : 2 croissanty 4 plastry dojrzewającej szynki 50 g sera z niebieską pleśnią typu gorgonzola, lazur 2 figi Figi umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Rogale przekroić wzdłuż na pół, na każda połowę położyć plaster szynki, sera, figi. Najlepiej smakują z kieliszkiem białego wina
Obiad gotowyRozcinamy wzdłuż robią otwór. 3. Paprykę i mozzarellę kroimy również w paski. 4. Wkładamy w otwór mięsa. 5. Zawijamy w boczek, robiąc kształt rogala, najlepiej spiąć wykałaczką. 6. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 7. Zapiekamy w piekarniku do chwili aż boczek się zarumieni. 8. Danie
Kulinarna Chwilasię tą pyszną i odrobinę wykwintną wiśniową wspaniałością do słoików. Kwaskowate owoce zatopione w słodkim syropie przesiąkniętym kakaową nutą, która nadaje tego niepowtarzalnego smaku i charakteru. Idealne ze świeżymi rogalami lub grubą kromką chałki na leniwe śniadanie, kiedy słońce przedziera się prze wciąż zielone liście :) Delikatny dodatek likieru sprawia, że całość zyskuje głębię i to coś, co wynosi smak
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzez Małgorzatę Zmaczyńską. Jeśli interesujecie się kulinariami, jedzeniem i lubicie różne ciekawostki związane właśnie z tą tematyką to koniecznie musicie posłuchać tych reportaży. Dzięki Gosi poznałam między innymi historię Rogala Marcińskiego, ciekawostki związane z tradycjami wigilijnymi. Mała Wielka Firma Podcast nagrywany przez Marka Jankowskiego, dla osób, które mają swój biznes lub myślą o jego założeniu. Choć tak naprawdę jest
365 dni dookoła kuchniZakopane ma oscypki, Kazimierz – koguty, Poznań - rogale marcińskie, Kraków – obwarzanki, a Lublin słynie z cebularzy. Chrupiąca skórka, mięciutkie ciasto, aromatyczne cebulowe nadzienie z makiem – taki jest cebularz lubelski. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników i niskie koszty sprawiły, że cebularze szybko zyskały popularność. Przed wojną można było
Obiad gotowyminut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki. Rogale układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem waniliowym. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiMaślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać! Składniki: 25g świeżych drożdży 650g mąki 250ml mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek
Blog z Apetytemsprawia, że pod wpływem ciepła, masło natychmiast się rozpuszcza - coś niesamowitego, namawiam Was, żebyście spróbowali. Przepisy na śniadanie: Bułeczki drożdżowe Bułki wrocławskie Bułki z pestkami dyni Mleczne bułeczki Rogale śniadaniowe Do takiego domowego pieczywa wystarczą warzywa, na przykład ogórek, czy pomidor, wędlina, albo ser i śniadanie mistrzów gotowe! Przepis na bułki Bułeczki drożdżowe: 400 g mąki pszennej
MamaOskarkaspotkać się wreszcie z kimś, pomimo wielu przekładanych wizyt. Kimś, kto cały czas cierpliwie tylko czekał. To nie tak, że nie gotuję. Po nocy piekę sobie bajgle i rogale, ale rano ich już nie ma. A nawet jeśli rano są, to nie ma czasu na zdjęcia. Koło się zamyka, i nie wiem czy to ja teraz jestem zajęta
Mango Papajażółtek. Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się w ustach, a może niknie w ustach
królestwo garówświeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania rogali) 300 g marmolady o ulubionym smaku (dałam truskawkową) Przygotowanie Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy
e-PrzepisyKulinarneJeśli macie ochotę na sycącą przekąskę, to te rogale będą strzałem w 10. Proste w zrobieniu, sycące, a co najważniejsze – smaczne. Nie ma z nimi wiele roboty, lubimy nimi częstować gości, gdy do nas przyjdą. Całkiem poważnie Wam mówimy, że zawsze każdy jest zachwycony. Zresztą co będziemy strzępić język po próżnicy. Zrobicie sami i się przekonacie. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureCałkiem proste rogale wytrawne. Fajny pomysł na imprezę. Idealne i jako zagryzka pod wódkę i jako po prostu przekąska. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturezarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi. Składniki na około 30 sztuk rogali: 1 kg mąki pszennej typ 550 2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker 4 jajka 550 ml ciepłego mleka 15 dag roztopionego masła 15 dag cukru 1 łyżeczka cukru
Wanilia i Kardamon