jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka
W garach u GosiRumiane i chrupiące rogale posypane makiem. Wspaniale by było zjeść takie na śniadanie... Niestety wiązałoby się to z bardzo wczesnym wstawaniem rano, więc będą na podwieczorek lub kolację ;-) Na moich maku jest niewiele, ale jak ktoś lubi, to można posypać mocniej, a jeszcze lepiej dopiero po wyrośnięciu zamiast przed - zrobi się większa powierzchnia do posypania :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowatrochę). Najważniejsze zmiany i problemy z tym związane już za mną ( a przynajmniej mam taką nadzieję :-) Od tej pory po nowe przepisy zapraszam tutaj. A teraz już zapraszam na rogale śniadaniowe z dodatkiem jogurtu. Puszyste i lekko wilgotne w środku, najlepsze jak tylko wystygną. Czytaj dalej
Arabeska waniliowabardziej cynamonowa (to wiadomość dla wielbicieli tej przyprawy, że tak też można ;-) ______________________________________________________________ Zachęcam do odwiedzania zakładki PASAŻ . Czasem można tam znaleźć coś dla siebie, jak np. biały mak do rogali świętomarcińskich ;-) ______________________________________________________________ Czytaj dalej
Arabeska waniliowawycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty dodać
mojej kuchniSezon na ciasta z makiem: czas start!;) Tego przekładańca wymyśliłam sobie ostatnio, gdy pozostało mi sporo mielonego maku od nadzienia rogali Marcińskich( tak, tak znów je upiekłam;)). Wymyśliłam sobie ciacho na bazie ciasta biszkoptowego z dodatkiem rzeczonego maku, siekanych orzechów, gorzkiej czekolady i suszonej skórki pomarańczowe. Powiem Wam, że takie ciasta wymyślane cieszą podniebienie bardziej;)Ten Pieguskowy makowiec
Domowe ciastaDobrze wiecie, że jestem totalnie zakochana we wszelkiego rodzaju bułeczkach, drożdżówkach, rogalach, struclach i innych tego typu wypiekach. Dziś razem z marką Schär , producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków
Ostra na Słodkomini babki, równie dobrze spisze się jednak najzwyklejsza blaszka na muffiny. Jeśli szukacie inspiracji na inne pyszne śniadaniowe wypieki zapraszam Was serdecznie do zobaczenia wpisów z przepisami na chałkę , rogale z orzechami i czekolad ą lub drożdżówki z serem . Składniki: 220 g mąki 100 g masła 2 łyżki cukru 3 łyżki letniej wody 2 jajka 15 g drożdży szczypta
Ciastkozercywiem w jakich czasach dorastaliście, ale ja z dzieciństwa i nie tylko, pamiętam smak pysznych maślanych bułek i rogali z piekarni. Te dzisiejsze, niczym niestety ich nie przypominają. Taka bułka maślana z mlekiem… mniam. Dzisiaj zapraszam właśnie na takie aromatyczne maślane bułeczki. Zwykle wypieki maślane kojarzą mi się z kruszonką, ale te bułeczki jej nie posiadają, mimo
Mieszam w Garnkuniej na IG klikając TUTAJ i powiedzieć cześć na pewno się bardzo ucieszy. Ale do brzegu, wracamy do wpisu. Potrzebowaliśmy odrobinę słodkiego. Szczególnie, że 11 listopada nie jedliśmy rogali marcińskich. Tydzień temu przywieźliśmy kilka z Poznania i po zjedzeniu jednego ( mały cheatday ) wystarczy nam na cały następny rok W poniedziałek oczywiście zorientowaliśmy się, że nie mamy wystarczającej ilości batatów
PaleoLifeDziś obowiązkowo gęś ;) miały być też rogale marcińskie, ale niestety kupienie białego maku bez glutenu przerosło moje możliwości. W tym roku pyszne konfitowane udko z fenkułem duszonym w pomarańczy i białą quinoą. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 gęsie udo 1 mały fenkuł 1 cebula 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego 1/2 szklanki soku pomarańczowego smalec gęsi majeranek gałązka
Quinoa Raz!takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką , rogaliki drożdżowe z powidłami lub te najbardziej popularne, ale też i najbardziej pracochłonne, ROGALE MARCIŃSKIE! Składniki: 280 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2-3 łyżki cukru pudru
bistro mamaDzisiaj 11 listopada. To nie tylko święto odzyskania Niepodległości przez Polskę, ale także święto poznańskich rogali Marcińskich i Święto Gęsi. Ja z tych trzech okazji najbardziej lubię gęś i to właśnie ją zawsze na 11 listopada przygotowuję. Ostatnio miałam okazję przygotować gęś na potrzeby firmy Poltino. Razem z córką, która mi dzielnie pomagała przygotowałyśmy uda gęsie na kapuście
Bernika - moj kulinarny pamietnik