rogale - 1033 przepisów (strona:41/69)

NA ŚWIĘTEGO MARCINA NAJLEPSZA GĘSINA 159

Zgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali , w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej przygotowywałam zawsze gęsinę dla męża, który od zawsze jest wielkim smakoszem tego gatunku mięsa, dla reszty rodziny była kaczka). Długi czas trwało przekonanie się do gęsiny, ale jak już się rozsmakowaliśmy, to nadrabiamy zaległości

Smaczne Zdrowe
Rogale Marcińskie 120

LUbicie Rogale Marcińskie? Nie znam smaku tych przwdziwych, ale przejrzałam wiele stron w internecie, przeczytałam wiele materiałów o nich i postanowiłam spróbowac. Wzorowałam się na tym przepisie. Nie wykonałam go jednak identycznie,a i składniki lekko zmodyfikowałam. Prawdą jest, że przygotowanie ich jest bardzo pracochłonne. uważam jednak, że raz do roku warto je zrobić

Polska Zupa
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 488

handel rządzi się  swoimi prawami i nic na to nie poradzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-)  W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-)  Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto leśny mech. Zrobiłam je w troszkę innej wersji

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z jabłkami 199

było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe drożdżówki z serem i jagodami . Wszystkie drożdżówki ostatnio piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale z makiem , czy bułki . Drożdżowe ciasto jest bardzo proste do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z jabłkami to nic trudnego, wałkujemy i kroimy, a potem jemy z apetytem… Polecam! Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z serem i jagodami 160

pyszne sezonowe ciasto. Te drożdżówki są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything ”, które ostatnio namiętnie testuję w kuchni, robię z niego prawie codziennie jakieś wypieki, czy to rogale z makiem , czy bułki . Samo ciasto jest łatwe, proste i przyjemne do wyrabiania, a formowanie drożdżówek z serem to pikuś, o jedzeniu ich nie wspomnę… Polecam! Już jest ostatni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka z serem i lukrem 233

klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 206

stole, tworząc jakby rozwijający się kwiat z bułeczek drożdżowych. A smakuje niesamowicie! Odkąd opublikowałam pierwszy przepis na wypieki z tej szalonej receptury, stale dostaję od Was pytania jak zrobić rogale z makiem, bułki pszenne, czy pizza rolls wykorzystując to uniwersalne ciasto. Teraz przyszła pora na pyszne Crazy Rolls . Jeśli masz zamiar zrobić zawijaną drożdżówkę to skorzystaj z tego przepisu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe na maśle babci Basi 219

ciasto delikatnie wyrośnie , wykładamy na stolnicę Wykrawamy koło, kładąc odwrotnie talerz ,a następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy nadzienie. Zwijamy od szerszej strony i na końcu lekko formujemy kształt rogala. Pieczemy do zrumienienia. Po upieczeniu można jeszcze ciepłe polukrować . Lukier : przesiany cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, możemy też dodać trochę mleka lub śmietany. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Rogaliki drożdżowe z pigwą 187

koła o grubości do 0,5 cm. Kroimy każde koło jak tort na 8 trójkątnych części. Nakładamy przy podstawie każdego trójkąta łyżeczkę marmolady. Zwijamy w kierunku wierzchołka. Nadajemy kształt rogala. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 15 minut. Smarujemy śmietanką. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Piekłam rogaliki w dwóch porcjach, każda po 16 sztuk

Wrzosowa Polana
Paluchy a’la pizza 472

pizza to kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące bagietki 137

Piekłam chleby, bułeczki, rogale... a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi....        Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody   (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli

Kuchnia u Krysi
Rogale śniadaniowe 281

odciągając dół placka. Zawinąć brzegi do środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia  wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza Agnieszki 158

każdy chętnie ją pałaszuje.  Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu wychodzi na dwie duże blaszki od piekarnika.  Uwaga! Uzbroić się musicie w wysoki garnuszek lub miseczkę

Kuchnia smaków
Recenzja książki Piotra Kucharskiego Chleb. Domowa piekarnia. 230

tylko wypieku bułek, ale również poznać bardzo ciekawe przepisy np. na indyjskie chlebki roti. Myślę, że w tym rozdziale każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej, kolejno zdjęcie roti, rogali maślanych i grahamek zrobionych przeze mnie według przepisów Piotra Kucharskiego. W ostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło

Passions hobbies life
Szybko, zwięźle i na temat, czyli francuskie rogale z szynką i serem w sosie musztardowym 177

Posmaruj je sosem musztardowym wymieszanym z sosem pomidorowym, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki szynki, starty ser, posyp przyprawami. Zwiń każdy placek w rulon i krój w prostokątne rogale. Piecz w temp. 200C około 15-20 minut do momentu, gdy ładnie się zarumienią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania