rogale - 1033 przepisów (strona:40/69)

WIOSENNY KONKURS Z WŁOSKIM AKCENTEM 192

włoskich produktów ( kawa lavazza, pesto pomidorowe z ricottą, pasztet z karczochów, mąka ryżowa bez glutenu, makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe jajka z mlecznym nadzieniem ). Produkty widoczne na zdjęciu powyżej Konkurs trwa od dzisiaj

kuchniabellissima.wordpress.com
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 127

malunkami... W sumie mam miłe wspomnienia i rewelacyjne źródło smakowitych inspiracji... Właśnie przepis na te rogaliki zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych ksiąg ("Kuchnia Polska".) (Oczywiście co nieco zmieniłam.) Rogali są rewelacyjne i nie muszę ich zachwalać, ponieważ fakt, że pokaźna ilość zniknęła w zastraszającym tempie - mówi sama za siebie. Koniecznie spróbujcie!   (20 średnich lub około

Di gotuje
Maślane rogaliki drożdżowe 135

bardzo maślane. Masło mamy w środku ciasta. Dodatkowo, masłem ciasto smarujemy przed pieczeniem. To dzięki tej tłuściutkiej powłoczce, w środku rogalika robią się warstwy tak, jak ciasto było zwijane. Rogale są bardzo puszyste i doskonale nadają się do nadziewania czy to marmoladą (część moich tak właśnie potraktowałam), czy to czekoladą. Rogaliki możecie upiec solo, oddzielnie na dużej blaszce

Mieszam w Garnku
Bułeczki puszyste, maślane 161

Już nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je  na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne

Kuchnia u Krysi
Rogaliki z waniliowym serkiem 161

papierem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut w temp 170st.C. Upieczone rogale ostudzić na kratce przykryte ściereczką. Smacznego

Obiad gotowy
KURS PIECZENIA CHLEBA-RECENZJA KSIĄŻKI 130

zawsze kiedy wracam do rodzinnego domu czeka na mnie pyszny bochenek. A teraz chciałam opowiedzieć wam o książce "Kurs pieczenia chleba" z której dowiedziałam się jak kształtować bochenki, rogale czy bułeczki. W książce umieszczony został rozdział poświęcony różnym zakwasom na chleb, swoją drogą przygotowanie zakwasu wcale nie jest takie trudne :) Oprócz tradycyjnych przepisów na chleb znajdziemy również receptury

Kukuleczki
ROGALIKI DROŻDŻOWE NASZEJ MAMY 119

każdą, wytnijcie trójkąty. Nałóżcie ulubiony dżem, powidła lub czekoladę na koniuszek szerokiej części trójkąta i zwińcie każdy trójkąt formując rogaliki. Ułóżcie je na blachę okrytą papierem do pieczenia. Każdego rogala posmarujcie białkiem. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut. Przepis pochodzi z bloga Ashy i gości u nas już długi czas

OliveandThyme
Faworki angielskie 239

Faworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek

królestwo garów
Chrust migdałowy – faworki migdałowe 324

faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania tych

królestwo garów
IV Piknik Smakosza w Lublinie - relacja 159

mną udział w nim wzięły blogerki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej : Marta , Edyta , Dorota , Marlena i Magda . Stoiska dziewczyn kusiły pysznościami, można było znaleźć tu m.in. burgery, tarty i tartaletki, rogale, muffinki, ciasteczka, czekoladowe ciasta, sernik.   Ja na tę okazję przygotowałam kilka dań wytrawnych: tarta wytrawna z warzywami (cukinią, pomidorkami, serem feta) mini ptysie z serkiem łososiowym roladki

Obiad gotowy
Ciasto francuskie innym sposobem 142

ciasto francuskie. Przepis na nie można znaleźć w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto 1: 250 g mąki pszennej, 250 g miękkiego masła, ciasto

królestwo garów
Konkurs - do wygrania biały mak od Green Essence 184

Uwaga! Ogłaszam szybki konkurs 2 dniowy na moim fan pagu ;)  Jak już zauważyliście Green Essence obdarowało mnie sporą ilością białego maku. A ze święto związane z Rogalami Marcińskimi już niebawem do wygrania będzie 1 paczka 500 gram białego maku od Green Essence. Zadanie konkursowe: Jak już wiadomo w domu mam niespełna 3 letniego szkraba,który podczas zakupów sięga

Życie zaczyna się w kuchni
Szczodraki na święto 3 króli 201

blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik , klik ], a tym razem upiekłam szczodraki.Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki są na słodko

Moje domowe kucharzenie
Pyszny makowiec drożdżowy 143

kulinarnych. Nie należy go mylić z makiem lekarskim, z którego wytwarza się opium. Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych poznańskich rogali Marcińskich. Mak ma właściwości uspokajające, jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w wapń oraz magnez, warto więc go podawać dzieciom, w niewielkich ilościach, gdyż w większych

Słodki Kompromis
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 266

Wiemy, że dorośliśmy, kiedy w Święta bardziej ucieszą nas KRUCHE... Artykuł KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE

Proponowane wyszukiwania