Jeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy
Ciastkozercyprzepisu z domu rodzinnego - idealnie kruche, naprawdę uzależniają. Nic tak nie umili mi poranka jak taki rogalik w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Przepis jest stosunkowo prosty, samo lepienie rogali też nie powinno nastręczyć trudności, nawet amatorom. Nadzienie to już pole do popisu. W mojej wersji w środku kryje się domowy dżem rabarbarowy, gęsty i niezbyt słodki. Kolejna dobra
Milion Smakówsporządzamy lukier . Do cukru pudru stopniowo dodajemy gorącą wodę. Najlepiej by lukier był gęsty – wówczas będą się jego trzymać orzechy włoskie , które wcześniej musimy drobno posiekać (pozostałe 50g), rogale w wersji maxi (zdjęcie sprzed roku) Łyżką nakładamy lukier i posypujemy orzechami. Najlepsze na świeżo, ale w szczelnym pojemniku będą smaczne około 2-3 dni, a dla mniej wybrednych
Bazując na smakuNiedawno dostałam do przetestowania Marmoladkę deserową od firmy Jamar. Ta marmolada ma rzadszą konsystencję niż tradycyjne i nie jest przesadnie słodka, dlatego użyłam jej do wypełnienia rogali cynamonowych. Podczas ich pieczenia w domu pachniało tak, że zapach obudził mojego łasucha. Składniki na 18 sztuk: 600-650 g mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 80 g drożdży
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachciałam zabijać zupełnie smaku śliwki. Gotowe powidła przekładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania wody. A wiecie co jest naprawdę fajne zimą? upiec pyszne, drożdżowe rogale z domowymi czekoladowymi powidłami. Mówię Wam, te ze sklepu, pakowane w folię odpadają w przedbiegach. Z podanej porcji wychodzi około 1,8 l czekoladowych powideł. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceJeśli została w domu chałka i lekko zrobiła się czerstwa to jest ona idealna do tego śniadania. Oczywiście mogą być rogale albo bułki maślane ważne aby były czerstwe, wtedy smakują najlepiej. Zachęcam do wypróbowania mojego dania. Chrupiące talarki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowanieNie ma jak domowe pieczywo, zwłaszcza na spokojne, weekendowe śniadanie :) U nas takie zdarzają się raczej rzadko, bo albo … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniżeby je odgazować i gotowe! Pamiętajmy jeszcze, że po uformowaniu ciasto jeszcze musi podrosnąć około 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C do zarumienienia. Wczoraj zrobiłam rogale i bułeczki z powidłami, a dzisiaj drożdżówkę
Rozpustne gotowanierozstrzał zależy od piekarnika), do suchego patyczka. Ciasto drożdżowe ze śliwkami studzić przy uchylonych drzwiach. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Sernik nowojorski – sernik New Yorker Tarta grejpfrutowa Rogale marcińskie .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4
Pociąg Do Kuchniwiśni. Smażyłam je właśnie na wzór powideł śliwkowych - 3 dni, wyszły tak gęste, że można je było kroić, niestety na kanapkę nie bardzo się nadawały, jedynie do nadziania rogali. Trochę mnie to zniechęciło i odłożyłam na jakiś czas smażenie konfitur. Szłam na łatwiznę i przygotowywałam konfitury z dodatkiem żel-fixu, tak było mi wygodniej, a już na pewno dużo
Smaczne Zdrowebiałkami. Ciasto rozwałkować na do grubości 0,5 cm, Wykroić trójkąty i nakładać masę. Zwijać od podstawy. Można nacinać podstawę na długości ok 2 cm, by formować bardziej wygięte rogale. Masa powinna trochę wychodzić spod ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać rogaliki i odstawić na godzinę/dwie do wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 180/200 stopni(góra
Karczma Honoriettyczęści [ u mnie 12 ].Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 190 stopni Bułeczki posmarować mlekiem,można posypać sezamem, makiem lub grubą solą.Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzeniedzielimy ciasto na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe
Życie zamknięte w smakulodówki na co najmniej 12 godzin. A potem zachwycać się aksamitnym smakiem :) Podobne przepisy Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Babka limonkowa Grilled cheese – tosty amerykańskie Rogale marcińskie .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important
Pociąg Do Kuchni