rogale - 1033 przepisów (strona:39/69)

Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 187

wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec 20 minut w temp. 180*C,po upieczeniu wystudzić.  Puder cukier,wodę i masło utrzeć na gęsty lukier i udekorować nim rogale. Na jeszcze mokry  lukier nałożyć posiekaną czekoladę

Kolorowa kuchnia Elki
Kruche rogaliki piwne z okienkiem 233

Sprawdź czy Twój Mąż dopił już swoje piwo.. Jeśli zostało mu chociaż 100 ml w szklance - zarekwiruj i upiecz pyszne, kruche rogaliki ;-) Ilość sztuk: 9 sporych rogali

AniaGotuje.pl
Kandyzowana skórka pomarańczowa 234

świątecznych wypieków, o pączkach już nie wspomnę! Ja skórkę pomarańczową zrobiłam jako aromatyczny dodatek do masy z białym makiem, którą użyłam do rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku nie zdążyłam jej zrobić i pominęłam ten składnik. W tym roku okazało się jednak, że skórka pomarańczowa jest jak kropka

Słodki Pomysł
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 212

bazie! Kaczka z pyzami (inaczej kluchy na łachu, parowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki oraz szneka z glancem. Na danie główne wybrałam moją ulubioną potrawę Pyry z gzikiem. Pyry z gzikiem to postne danie po poznańsku, na które składają się ziemniaki

Trufelkowo
Pyry z gzikiem 200

Danie powstało prawdopodobnie w XIX wieku gdy to popularne stały się ziemniaki. Jest to bardzo proste i smaczne danie. Kiedyś jadano je głównie w piątki. Teraz stało się, obok rogala Świętomarcińskiego, symbolem wielkopolskiej kuchni. Składniki: pyry ( ziemniaki) twaróg tłusty szczypiorek śmietana 18% sól, pieprz do smaku olej / masło do okraszenia pyry Przygotowanie: dokładnie wyszorowane ziemniaki ugotuj w łupinach

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 124

grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką" Joanny Sykat Małgorzata Rogala napisała "Wzruszająca, pełna subtelnych emocji historia i podążaniu śladami rodzinnej tajemnicy i konieczności zmierzenia się z nieznaną przeszłością". I ta właśnie tajemnica spowodowała, że sięgnęłam po książkę. Prawie 40-letnia

Weekendy w domu i ogrodzie
Rogale, rogaliki i nie tylko... 444

Polecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła

chleba naszego
Rogaliki drożdżowe 120

Szybki i nieskomplikowany przepis na rogale drożdżowe, który znam jeszcze w czasów dzieciństwa. W zasadzie to były chyba pierwsze rogaliki, które upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze mnie zawiódł ten przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu

Pieguskowa Kuchnia
Chleb maślany 157

głuchy odgłos to o.k. jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas dopiekamy jeszcze 5 min. bez foremki na kratce. Studzimy: bułki 15-30 min., chleb 30-60 min. Smacznego ! p.s. rogale i bułki maślane znajdziesz w zakładce pieczywo na górze strony ;-) zapraszam

chleba naszego
Croissant z jajecznicą i pomidorami 139

rozgrzać masło, wlać masę jajeczną, smażyć, mieszając, aż cała będzie ścięta. Croissant przekroić wzdłuż na pół, na jednej połówce położyć plastry awokado, jajecznicę, pokrojone pomidory, rukolę, przykryć drugą połówką rogala. Smacznego

Obiad gotowy
Rogaliki drożdżowe 138

zagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta. Wałkujemy ciasto na kształt koła. Wycinamy z ciasta cienkie trójkąty (patrz zdjęcie). Na szerszym kawałku trójkąta wykładamy konfiturę. Ciasto zwijamy ku środkowi. Zwijamy w rogale. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jeśli macie problem z niedoborem konfitur

Pobite gary Barbary
Pyszne śniadanie na niedzielę – słodka chałka z kozim serem, morelami i figą 152

Wiem doskonale, jak to jest. Od poniedziałku do piątku śniadanie odbywa sie „na szybko”, złapane w biegu „coś” do pracy, kupione na szybko słodkie rogale lub banan z jogurtem. Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, dlatego nie możemy o nim zapominać na co dzień. Osobiście rankiem wystarcza mi miseczka muesli z dodatkiem płatków owsianych, ziaren słonecznika

Raj dla Podniebienia
Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana 263

Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Jana Rogali. Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi. I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje. Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej

Di gotuje
Paluchy piwne 129

Dzisiaj polecam przepyszne paluchy na piwie. Zamiast paluchów można uformować rogale lub precle. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, łatwo się je formuje. Paluchy po upieczeniu są puszyste, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Zamiast piwa można użyć wody, smak paluchów będzie już jednak inny. Paluchy można wykorzystać na kanapki, serwować do dań na gorąco, np. do gulaszy

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania