rogale - 1033 przepisów (strona:32/69)

Koperty z ciasta serowego 65

przeciwległe rogi (za dwa dni wakacje - koniec z geometrią piątoklasisty!!!), tworząc kopertki. Jeśli wolicie rogaliki z konfiturą, to na szerszy bok trójkąta nakładajcie wybraną konfiturę  i zwijajcie niewielkie rogale. Gotowe ciacha układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy pozostałym rozbełtanym białkiem. Pieczemy w 180 stopniach na rumiano, trwa to około 20 min. Pyszne na ciepło i po wystudzeniu

Kronika Piekarnika
Drożdżówki z blachy z musem śliwkowym 68

minionym tygodniu, nie stroniłam od wyszukanych form wypieków drożdżowych, załapując się na ostatnie podrygi upałów w Bułgarii. I uświadamiając sobie, że miejscowi cukiernicy są wybitni w tym zakresie. Chałki, rogale i drożdżowe ciasta, torty, tarty, baklawy i pszenny chleb. Delikatny jak puch. Znów znaczną część mej walizki wypełniłam plecionkami z rodzynkami i bochenkiem pszennego puchacza. Po chałkach zostało smaczne

Kronika Piekarnika
Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania 67

lekkie rogaliki, na dwa kęsy. Szybka, łatwa i sprawdzona procedura wyrabiania ciasta drożdżowego, - mieszanie łyżką. Po godzinnym chłodzeniu w lodówce, gotowe do wałkowania i wycinania. I to tyle. Upieczone rogale znikają błyskawicznie, bo jeden to za mało, by się nacieszyć ich smakiem. Jako nadzienia użyłam dżemu jabłkowego, wiśniowego i oczywiście kilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym

Kronika Piekarnika
Szybkie, chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzechami Pieguski+FILM 105

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na ekspresowe w przygotowaniu i bardzo pyszne ciasteczka Pieguski, czyli ciasteczka z orzechami i czekoladą. Po wypieku rogali marcińskich zostało mi trochę orzechów, wiec postanowiłam wykorzystać je do tych ciastek. Ciastka zasmakują każdemu, są na prawdę pyszne, lepsze jak ze sklepu. Bardzo chrupiące, i można je przechowywać np w puszce lub pudełku. Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wieniec Z Białym Makiem 92

roku nie robiłam rogali Świętomarcińskich bo już mało maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Pyszny był, tyle Wam powiem ;) Składniki na 1 wieniec: 180 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży (4 g drożdży suszonych, lub 3 g drożdży instant) 80 ml ciepłego mleka 1 żółtko 20 g masła  szczypta soli 40 g cukru esencja

Gotowanie...to proste !
Krem migdałowy 105

Krem wystarczy włożyć do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku. Mielone migdały zastąpić można mąką migdałową. Szukasz przepisów na wypieki z migdałami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rogale marcińskie . The post Krem migdałowy appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Rogaliki, rogale z dżemem 80

rozwałkowujemy. Tniemy na 8 części, na każdy kawałek nakładamy po niepełną łyżeczkę dżemu i zwijamy w rulon. Każdy kawałek układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt rogala. Pieczemy 20 minut w 180C . Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Najlepsza chałka z kruszonką 92

matą silikonową i układam na niej wałeczki ciasta. Zaplatam warkocz i lekko ściskam końcówki z obu stron, aby się połączyły (w ten sposób łatwiej uformować chałkę w kształcie rogala) albo wkładam końcówki pod spód. Uformowaną chałkę przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika, smaruję chałkę rozmąconym jajkiem i obsypuję kruszonką lub makiem

Cztery Fajery
Szneki z glancem 162

czym kojarzy się Wam kuchnia Poznania? Podejrzewam, że większość wskazałaby rogale świętomarcińskie i pieczoną gęś. Nie przepadam za jednym i drugim i być może dlatego dla mnie to region sznek z glancem, czyli zwiniętych w ślimaki drożdżówek z lukrem. Pewnie co gospodyni, to inny przepis, jak to bywa z ciastem drożdżowym 😉😊 To co łączy wszystkie szneki, to sposób skręcania

Weekendy w domu i ogrodzie
CEBULARZE LUBELSKIE 101

Kraków ma swoje obwarzanki, Zakopane – oscypki, a np. Poznań – rogale Marcińskie, tak Lublin słynie z cebularzy. Pewnie już wszyscy się z nimi spotkaliście, albo nawet dane Wam było spróbować gdzieś tego przysmaku. Jeśli nie, to koniecznie trzeba nadrobić zaległości. Historia cebularzy sięga przełomu XIX wieku, kiedy to Żydzi zamieszkujący Stare Miasto wypiekali cebulowo-makowe placki. Dostępność składników

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 84

jajka 100 ml mleka 100 ml jogurtu naturalnego 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo : ulubiona marmolada lub konfitura, 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem, u mnie dodatkowo sezam do posypania Przygotowanie: Odmierzoną ilość mąki wsypać do misy miksera dodać, cukier waniliowy, cukier, sól, oraz drożdże. Do tego jogurt oraz roztrzepane jajka

W garach u Gosi
Tureckie bułki açma 79

opiec lub podgrzać w tosterze. Już dodałam przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka

Obiad gotowy
Słodkie mleczne bułeczki 88

można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Słodkie mleczne bułeczki Składniki: zaczyn tangzhong: 15g mąki 75ml

Obiad gotowy
Bułki śniadaniowe z makiem 89

Bułki śniadaniowe z makiem . Moje bułki śniadaniowe z makiem są okrągłe i mają charakterystyczne nacięcia na wierzchu i ziarenka maku na rumianej skórce. Często piekę domowe pieczywo – Rogale pszenne z makiem piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , albo piekę też pyszne bułki z przedziałkiem i bułki domowe wielozbożowe. Tym razem upiekłam bułeczki, które nazwałam bułki śniadaniowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 122

Drożdżowe ciasta od zawsze cieszą się u nas powodzeniem, szczególnie w okresie wiosennym. Obok pysznych ciast z dodatkiem sezonowych owoców, królują chałki, bułki i rogale maślane oraz drożdżówki. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne delikatne i puszyste a zarazem bardzo wilgotne drożdżówki z serem. Nas zauroczyły totalnie, piekłam je już kilka lat temu, potem jakoś tak zostały zapomniane i teraz mają

Smaczne Zdrowe