Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g, sól 1 łyżka, cukier 1 łyżka, ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyżek oleju. Zaczyn robimy z : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g rozkruszonych drożdży(...)które wykładamy na blachę. -- -- -- Gdy bułki mamy gotowe, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 20-25 minut (zależy od piekarnika) Z rogalami postępujemy analogicznie i po kolei tak jak z bułkami. -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- Smacznego
chleba naszegoDziś pyszna propozycja na śniadanie. Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie. Do rogali wystarczy(...)kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie. Konfiturę zrobiłam z owoców jakie miałam akurat w domu i muszę przyznać, że jest smaczna i w połączeniu z ciepłym jeszcze rogalem posmarowanym śniadaniową to po prostu uczta dla podniebienia. Więc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to zapraszam do lektury i skorzystania z przepisu. I cóż, że upał za oknem
Ewa w kuchnidumny/a. Dlaczego Was tak ostrzegam? Przecież mogę przez to Was zniechęcić! Nie zniechęcajcie się - one są warte tego, żeby przygotować je nawet 10 razy, żeby w końcu wyszły idealne. Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały(...)trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach. Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki z makiem przez 15 minut
MamaOskarkaśrodku każdego kawałka nakładamy małą łyżeczkę powideł i zawijamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale nie powinny się stykać, w trakcie pieczenia trochę rosną... Gotowe rogale odstawiamy na kilka minut a w tym czasie przystępujemy do zapełniania kolejnej blaszki. Przed pieczeniem można rogaliki przesmarować rozbełtanym białkiem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy
Smaczne ZdroweChyba nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było(...)minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ). Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C. Smacznego
Ostra na Słodkokoła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej(...)podsypany mąką blat. Z każdej części formujemy kulę, którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia
Jacob TastesPyszne rogale drożdżowe, z domową konfiturą truskawkową. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży świeżych, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 jajka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, szczypta soli ...i konfitura/dżem. Zaczyn drożdżowy: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut(...)hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem dzielimy na części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", które smarujemy dżemem i zwijamy. -- -- Następnie zwinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem... Pieczemy w 200 st.C / 15-20 minut, w funkcji góra/dół. Przed podaniem na stół studzimy 10-15 minut. Smacznego
chleba naszegokształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy(...)wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS
Blog z Apetytemmamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe na maślance
brunetkawkuchniskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać
Domowy Smak Jedzeniajaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g ksylitol Dodatkowo: mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody 300 g czekolady mlecznej Krok 1 Do misy wsypuje mąkę(...)wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam. Krok 8 Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia
Różowa kuchniawęższego boku, smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem(...)posypujemy orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonSkładniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier waniliowy 30 g drożdże 30 g mleko 1 szklanka szczypta soli mleko do posmarowania rogali Lukier: pół białka pół szklanki cukru pudru parę kropel soku z cytryny Wykonanie: Do misy wlewamy ciepłe mleko,kruszymy drożdże do mleka i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.Teraz wsypujemy(...)które kroimy na 4 części. Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je mlekiem po wyrośnieciu i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Polałam lukrem cytrynowym rogale po ostudzeniu
Różowa kuchniapotem rozwalkować jeden czarny i jeden biały placek w formie kola . Białe koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz. Pokroić na 12 trójkątów i zwinąć rogale. Wyłożyc(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piecu w temperaturze 200 ° C przez około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika , jeszcze gorące, wkladac do przygotowanego syropu ,obtoczyc rogale w syropie i wykladac na talerz
w mojej kuchni