rogale - 1033 przepisów (strona:6/69)

Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 73

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić – będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej(...)smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki cukru – 0,5 łyżeczki soli – 100 ml ciepłego mleka lub wody

CookYourself
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 128

najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru(...)Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 202

najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru(...)Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Rogale Marcina 116

kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego(...)nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać trójkąt w rogal cały czas rozchylając brzegi. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane w ten sposób rogale i nadać im jeszcze ładny kszałt. Układać daleko od siebie aby rosnąc nie posklejały się. W trakcie pieczenia jeszcze stale rosną

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcina 147

kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego(...)nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać trójkąt w rogal cały czas rozchylając brzegi. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane w ten sposób rogale i nadać im jeszcze ładny kszałt. Układać daleko od siebie aby rosnąc nie posklejały się. W trakcie pieczenia jeszcze stale rosną

Ukojenie Podniebienia
Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina 172

które również miałam okazję kosztować. W tym roku również będę je piekła,wczoraj przyszedł mi zamówiony biały mak :) Ale dość wstępu, zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE -1 kg mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru(...)schodzi)  -200g orzechów włoskich -250g pokruszonych biszkoptów -2 jajka -85g masła POMADA -200g cukru pudru -troszkę gorącej wody -trochę migdałów i orzechów do posypania rogali *1 jajko rozmącone z odrobiną mleka  Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym 114

Trzeba im trochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie.  Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne(...)się smucić 😉, że wakacje 🌅 uciekają, upieczcie 🔪 rogale, a zobaczycie jak wasze dzieci 👦👧uśmiechnięte buzie 😁 mają. Przecież jesień 🍀🍁 też jest urokliwa, zima ⛄ osobliwa, wiosna 🌼🌹🌷kolorowa i znów wakacje 🌌☀ 😎 będą od nowa.  Kształty rogali, nie musza być jednakowe 😋, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe 💜💛💚.   Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali: nadzienie

Moniki Smakołyki
Śniadanko! Rogal maślany z serkiem owczym, pistacją i miodem! 120

Dzień dobry Kochani! Życzę miłego dnia!   Śniadanko: - rogal maślany - serek owczy (oscypek) - pistacje - miód pszczeli - masło Rogala smarujemy masłem, następnie miodem, posypujemy pistacją, przykrywamy plastrem sera i ponownie posypujemy pistacją. Polewamy płynnym miodem! Gotowe!             Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Maślane rogale śniadaniowe 74

Maślane rogale na leniwe i późne wspólne śniadanie. Idealne ze świeżym masłem, dżemem lub konfiturą ale także pasują do serów czy wędlin. Przepis już sprawdziłam wcześniej ale rogale zniknęły w takim tempie, że zdjęć nawet nie zdążyłam zrobić. Dodatkowo może skusi Was jeszcze to, że ciasto można zarobić wieczorem, miskę nakryć folią i ciasto do wyrastania wstawić(...)lodówki. Rano wystarczy rogale uformować, zostawić do napuszenia i można piec. Korzystałam z przepisu na ciasto z Halinki bloga , a formowanie rogali możecie zobaczyć na tym filmiku Tomasza . Polecam Wam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 jajka 100 g rozpuszczonego masła Do posmarowania

Kocham..lubię..gotuję..
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 108

kilka lat, ale zawsze zapominałam o białym maku. W tym roku było inaczej, biały mak zamówiłam wcześniej przez internet, gdyż w mojej okolicy jest on zupełnie niedostępny. Chcąc upiec rogale jak najbardziej przypominające te z Poznania skorzystałam z przepisu Renaty. Przepis, który podała na swoim blogu, klik otrzymała od Piotra Koperskiego, z poznańskiej cukierni w której to wypiekają certyfikowane(...)przez UE rogale Świętomarcińskie. Prace rozłożyłam sobie na dwa dni, wczoraj przygotowałam nadzienie a dzisiaj ciasto i wypiekanie. Jest z nimi trochę roboty, ale naprawdę warto je przygotować samodzielnie. Przepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 120 g cukru 120 g masła 2,5 jajka (użyłam 2 jajka

Pieguskowa Kuchnia
11 listopada i przepis na rogale marcińskie 162

piekę na 11 listopada rogale św. Marcina. Słynie z nich Poznań, tam są produktem regionalnym, którego autentyczność oraz wyjątkowość jest potwierdzona certyfikatem. Tajnej receptury na oryginalnego poznańskiego rogala nie zna chyba nikt, tylko te osoby, które je produkują. Jednak wiele cukierni zdradza składniki, sposób zwijania itp.  Zbierając te dane stworzyłam swój przepis na rogale. jest czasochłonny(...)składniki nie należą do najtańszych, ale raz do roku warto, ponieważ nie chwaląc się rogale z tego przepisu wychodzą przewspaniałe. przepis znajduje się tu :  przepis na rogale marcińskie kliknij   (z przepisu wychodzi około 25 dużych  rogali) Oczywiście składają się z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, z miodem, orzechami, migdałami i bakaliami

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rogale marcinkowickie 120

położonej na ziemi wielkopolskiej, ale czy to umniejsza ich smaczność? Absolutnie nie! Bazą do tego rarytasu są dwa przepisy ze strony Pani Doroty mojewypieki.com. Ponieważ oryginalne  ciasto na rogale jest wersją długo wyrastającego drożdżową ciasta półfrancuskiego, takiego maślanego, wielokrotnie listkowanego, aby uprościć sobie pracę wybrałam ciasto duńskie, także bardzo maślane i drożdżowe, różniące się głównie tym, że masło(...)było chłodzone dłużej niż noc czy dobę, to przygotowujemy je do wypieku już po pół godzinie. Ciasto tylko RAZ może być odłożone na czas do 4 dni. Przed formowaniem rogali ciasto można jeszcze lekko rozwałkować, gdy płat wyda się nam za gruby, Najlepiej, żeby miał ok. pół centymetra. wyjęte z lodówki zimne ciasto  lekko "rwące się" pod wpływem

I tu będę miała takie te
Rogale maślane z nadzieniem 85

część wałkujemy na w miarę cienki placek. I dzielimy na 8 trójkątów. I uwaga, to ważne: im bardziej trójkątne bedą nasze trójkąty, tym bardziej rogalowe (czyt. ładniejsze) będą nasze rogale. Teraz rozpuszczamy w rondelku 50 g masła i smarujemy nim po kolei nasze trójkąty (zamiast tego możemy posmarować placki przed wykrojeniem trójkątów). I smarujemy trójkąty nadzieniem. Ja zrobiłem(...)budyniem waniliowym i 8 z pokruszoną czekoladą (po dwie pokruszone kostki na rogala). Następnie rolujemy zaczynając od szerszej strony . Zaklejamy boki, wyginamy tak, żeby nabrało kształtu rogala, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na nie za długi czas do podrośnięcia. Znowu rozpuszczamy 50 g masła i smarujemy po wierzchu rogale. Nagrzewamy piekarnik

Marder&Marder Manufacture
Niezwykly rogal 137

Czekalam na niego caly rok, ale dla tego smaku warto bylo. Mowa oczywiscie o Rogalu Swietego Marcina, na ktorego punkcie bzika maja chyba wszyscy Poznaniacy ;-) Slodkie, wypelnione bialym makiem, orzechami i skorka pomaranczowa, jednym slowem pyszne. Tradycyjnie wypiekane na ten jeden dzien w roku. Zajadajac sie takim rogalem zycze Wam udanego swietowania. Karolka

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania