rogale - 1033 przepisów (strona:5/69)

Rogale 40

Takie rogale pamiętam z dzieciństwa, pyszne, puszyste, z lekką nutą słodyczy. Są idealne zarówno do słodkich dodatków ja i klasycznych wędlin czy serów. Ich zrobienie jest naprawdę bardzo proste a efekt pyszny! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki  sklep(...)pieczywo: –  bułeczki jogurtowe –  kajzerki –  bagietki –  ciabatta –  chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów ROGALE Ilość porcji:  8 rogali Przygotowanie : 2 h 20 minut Składniki: – 500 g mąki pszennej typ 500 lub 550 – 130 ml ciepłej wody

nietylkopasta.pl
Rogale Babuni 100

Każdą rozwałkować na stole (lub stolnicy) posypanym mąką i podzielić na trójkąty. Każdy trójkąt posmarować marmoladą i zwijać rogaliki. Rogale można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym. Rogale będą duże (otrzymałam 31 rogali), aby były mniejsze podzielić całe ciasto na więcej porcji, np. 5 kul. Rogale można nadziać także czekoladą lub budyniem. Piec w piekarniku(...)termoobiegiem 15 minut. Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Rogale Babuni Dania Ciasteczka Kuchnia Angielska , Polska Porcje 31 sztuk Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Ok. 900g mąki luksusowej 400 g masła o temperaturze pokojowej 15 dag drożdży 4 łyżki cukru 12 łyżek mleka 3.2% 2 jajka Szczypta soli

Przepisy Babci
Rogale Marcińskie 108

ponad rok temu i od tamtej pory w cukierni zazwyczaj to one stanowią mój wybór. W tym roku biały mak kupiłam odpowiednio wcześniej by móc na Święto Niepodległości przygotować rogale w domu. Ostatnio będąc w Gdańsku miałam okazję skosztować również rogali z nadzieniem z czarnego maku o bardzo podobnej nazwie "Marcjanki", które są ich regionalnym odpowiednikiem rogali(...)mniej jednak muszą smakować obłędnie. Wszystkie z powyższych przepisów postaram się umieścić na blogu, zacznę jednak od tych najpopularniejszych, które jako pierwsze skradły moje podniebienie. Składniki (na 12 rogali): Ciasto półfrancuskie (ciasto drożdżowo- francuskie): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży\ 1 jajko 4 łyżki cukru pudru szczypta soli

Mango Papaja
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 165

Rogale marcińskie to chyba najbardziej aktualny temat ;) Oryginalnego rogala próbowałam w zeszłym roku w okolicach 11 listopada, a w tym postanowiłam podjąć wyzwanie i upiec je samodzielnie. Bazowałam na przepisie z Moich Wypieków - uznałam, że to będzie najlepsza opcja(to się musi udać! :)) Ciasto jest właściwie najbardziej zbliżone do oryginalnego przepisu(zmieniłam jedynie mąkę i ilość masła), największe(...)nadzieniu - nie udało mi się kupić marcepanu, zupełnie zapomniałam o skórce pomarańczowej... W związku z tym uznałam, że to będzie dobra okazja na eksperyment i przygotowanie nieco zdrowszej wersji. Rogale są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty, od święta można sobie pozwolić na takiego rogala na drugie śniadanie, jest naprawdę sycący przez bogate w bakalie i mak nadzienie

FitKot
Rogale Świętomarcińskie. 47

Rogale Świętomarcińskie. Są to rogal z pysznym nadzieniem z białego maku . Jest on bardzo popularny w Poznaniu i w niektórych częściach Wielkopolski. Te rogale są głównie wypiekane podczas obchodów dnia Niepodległości. Wypiek ten jest wykonany z ciasta półfrancuskiego, które jest delikatne i bardzo smaczne. Pyszne nadzienie z białego maku, bakalii i orzechów sprawia, że ciężko się oprzeć(...)pysznościom. Od dziś w domu sami możemy wykonać te pyszne rogale, które rozpływają się w ustach. Ciężko się im oprzeć, ale raz do roku możemy sobie pozwolić na małe szaleństwo. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 1 kg mąki pszennej tortowej – 110 g miękkiego masła – 300 g masła do wałkowania – 100 erytrytolu – 2 jajka

Zdrowy Styl Joanny
Rogale Świętomarcińskie 85

tego roku zawsze kupowałam, bo wydawało mi się, że przygotowanie swojej domowej wersji jest zbyt skomplikowane i czasochłonne. W tym roku jednak postawiłam przed sobą zadanie – domowe rogale Świętomarcińskie. Nie będę Was oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego(...)etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam, że było warto I chociaż raz zróbcie je sobie sami w domu, a na pewno nie pożałujecie PS. Biały mak jest bardzo ciężko dostępny stacjonarnie

365 dni dookoła kuchni
Rogale Świętomarcińskie 138

tego roku zawsze kupowałam, bo wydawało mi się, że przygotowanie swojej domowej wersji jest zbyt skomplikowane i czasochłonne. W tym roku jednak postawiłam przed sobą zadanie – domowe rogale Świętomarcińskie. Nie będę Was oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego(...)etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam, że było warto I chociaż raz zróbcie je sobie sami w domu, a na pewno nie pożałujecie PS. Biały mak jest bardzo ciężko dostępny stacjonarnie

365 dni dookoła kuchni
Rogale maślane 89

drugiego wsypać mak lub sezam. Każdy rogalik namoczyć u góry w mleku i położyć na maku/sezamie, po czym układać w sporych odstępach na blasze posypanej mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane rogale zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięte rogale włożyć do piekarnika, ponownie go zaparować (poprzez spryskanie(...)wodą przez lekko uchylone drzwiczki, żeby para nie uciekła) i piec przez 15-20 minut (u mnie 15). Upieczone rogale przełożyć na kratkę (można na tą z wyposażenia piekarnika) i zostawić do ostudzenia. Fotorelacja z przygotowywania rogali. Ciasto po pierwszym wyrastaniu. Rozwałkowany na stolnicy placek. Placek podzielony na 4 części. Formowanie rogali poprzez zawijanie ich od podstawy

Passions hobbies life
Rogale marcińskie 116

długie. Nakładamy na nie naszą masę makową (hojnie), ale nie do samego czubka. Podstawę trójkąta nacinamy na środku na długość 2-3 cm – to pozwoli nam przy zawijaniu rogali uzyskać ładny kształt z uszami. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy, lekko ją „rozkładając na boki”, formujemy rogale i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Rogale pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w rozgrzanym piekarniku (180-200 stopni) przez około 35-45 minut. Rogale powinny być zarumienione. Gdy lekko przestygną polewamy je lukrem (cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali.     Podobne przepisy Tarta

Pociąg Do Kuchni
Maślane rogale z kruszonką 129

margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części.   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej(...)ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale). Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić. Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek

Na słodko lub wytrawnie
Rogaliki a'la pizza. 54

przepis w nowym roku, oczywiście z mojego ulubionego ciasta, czyli  ciasta drożdżowego. Uwielbiam drożdżowe na słodko i na wytrawnie. Uwielbiam jeść  i uwielbiam robić. Tym razem zrobiłam rogale z ciasta na pizzę, dodatki  też jak do pizzy i powiem Wam, że wyszło pysznie.  Wierzch rogali posypałam serem żółtym, dzięki temu na ciepło, po upieczeniu(...)rogale  fajnie chrupią. Na zimno też całkiem nieźle smakują.  Można je też mrozić i później odgrzać w piekarniku, 180 stopni 10-15 minut.  Ktoś się skusi? Składniki: 350 g. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 200 g. ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 20 g. drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 4 łyżeczki keczupu (miałam

Agusiowe smakołyki
Rogale z jabłkami. 36

Pyszne, mięciutkie rogale drożdżowe z nadzieniem jabłkowym. Coś pysznego.  Przyznam się Wam, że jem bez opamiętania. Jabłka oczywiście można wymienić  na przykład na powidła, czy nutellę.  U mnie to było tak, że miałam ochotę na coś z musem jabłkowym.  Myślałam o naleśnikach, ale przypomniałam sobie o drożdżówkach z jabłkami.  Przepadałam..... Już czułam ten zapach(...)rozpływające się w ustach, świeże ciasto drożdżowe.  Nie mogło być inaczej, zrobiłam ciasto i zakręciłam rogale. Byłam ciekawa  jak to wyjdzie. Wcześniej z tego ciasta robiłam bułeczki. Także możecie wybrać  co wolicie. Bułeczki, czy rogale. Jeśli bułeczki to podzielcie ciasto na 9 części.  Rogale najlepiej smakują świeże, ale na drugi dzień też

Agusiowe smakołyki
Rogale marcińskie 53

szefowie kuchni . Pamiętajcie także, że w tym dniu nie liczymy kalorii . Na koniec dodam, że biały mak najlepiej zamówić przez internet, ponieważ bardzo ciężko dostać go w sklepach stacjonarnych. Rogale marcińskie Ciasto półfrancuskie 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 7 g drożdży suchych ((lub 25 g świeżych)) 1 jajko 3 łyżki cukru 230 g masła szczypta soli Nadzienie(...)przygotowane rogale układaj na natłuszczonej blaszce i przykryj ściereczką. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Jajko wymieszaj z 2 łyżkami mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj nim wszystkie rogale. Wstaw rogale do nagrzanego piekarnika i piecz je 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Orzechy posiekaj na drobne kawałki oraz przygotuj lukier (1 szklankę cukru

Przepisy na widelcu
Rogale bakaliowe 588

rogale……. myślałam, że to dużo, ale…… były mniam i już nie mam  L Moje rogale, żeby je zrobić, trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają. Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta(...)pozostawiamy na ok. 15 min do wyrośnięcia. Wierzch rogali smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli 5 części ciasta, to osiem rogali, co daje 32 szt.  Rogale pieczemy ok. 15 - 18 min w 185°C. Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej

Moniki Smakołyki
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 55

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić – będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej(...)smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki cukru – 0,5 łyżeczki soli – 100 ml ciepłego mleka lub wody

CookYourself
Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku 72

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić – będziecie zachwyceni. A do tego możecie je przygotować na dwa sposoby – jak – zerknijcie niżej Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali – dodajcie więcej(...)smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi Składniki (na 6 małych rogalików): – 250 g mąki pszennej – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem – 50 g masła – 10 g świeżych drożdży – 1,5 łyżki cukru – 0,5 łyżeczki soli – 100 ml ciepłego mleka lub wody

CookYourself
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 125

najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru(...)Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 200

najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf - 480 ml ciepłej wody - 12 łyżeczek cukru(...)Przekładamy na stolnicę, dzielimy na porcje, lekko oprószamy mąką (dosłownie odrobinę) i szykujemy, np. bułeczki – wałkujemy wzdłuż, następnie rolujemy tworząc foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Rogale Marcina 114

kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego(...)nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać trójkąt w rogal cały czas rozchylając brzegi. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane w ten sposób rogale i nadać im jeszcze ładny kszałt. Układać daleko od siebie aby rosnąc nie posklejały się. W trakcie pieczenia jeszcze stale rosną

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcina 145

kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate w samu, co rekompensuje cały ten trud wykonania. Rogale Marcińskie, zdecydowanie warte są takiego(...)nacinamy jej środek na 2 cm. Dość mocno rozchylić i trzymając za uzyskane w ten sposób końcówki zawijać trójkąt w rogal cały czas rozchylając brzegi. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane w ten sposób rogale i nadać im jeszcze ładny kszałt. Układać daleko od siebie aby rosnąc nie posklejały się. W trakcie pieczenia jeszcze stale rosną

Ukojenie Podniebienia
Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina 169

które również miałam okazję kosztować. W tym roku również będę je piekła,wczoraj przyszedł mi zamówiony biały mak :) Ale dość wstępu, zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE -1 kg mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru(...)schodzi)  -200g orzechów włoskich -250g pokruszonych biszkoptów -2 jajka -85g masła POMADA -200g cukru pudru -troszkę gorącej wody -trochę migdałów i orzechów do posypania rogali *1 jajko rozmącone z odrobiną mleka  Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym 112

Trzeba im trochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie.  Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne(...)się smucić 😉, że wakacje 🌅 uciekają, upieczcie 🔪 rogale, a zobaczycie jak wasze dzieci 👦👧uśmiechnięte buzie 😁 mają. Przecież jesień 🍀🍁 też jest urokliwa, zima ⛄ osobliwa, wiosna 🌼🌹🌷kolorowa i znów wakacje 🌌☀ 😎 będą od nowa.  Kształty rogali, nie musza być jednakowe 😋, bo i tak w smaku wszystkie są takie same, wyjątkowe 💜💛💚.   Składniki na ok. 36 średniej wielkości rogali: nadzienie

Moniki Smakołyki