puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:80/329)

Ensaimada 162

różnych względów jego pochodzenie przypisyuje się Maurom. Przepis wbrem pozorom jest bardzo łatwy, aczkolwiek czasochłonny, bo ze względu na dużą zawartość tłuszczu ciasto wymaga długiego wyrastania. Jeśli lubicie… wyzwania kulinarne, a jeszcze bardziej: puszyste, mięciutkie, wilgotne, listkowane, z chrupiącą skórką, najbardziej maślane połączenie drożdżowego z francuskim… koniecznie zróbcie ensaimadę. Wypiek wart grzechu. Skorzystałam z dwóch przepisów znajdujących się

mojewypiekiinietylko
Przekładaniec makowy 149

Przekładaniec makowy Lekki biszkopt makowy, przełożony prostą puszystą masą budyniową, jest świetną alternatywą dla ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa(...)masy żółtkowej dodać przesianą mąkę, wodę, o;ej i mak i dokładnie wymieszać. Można krótko zmiksować na najniższych obrotach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie, dokładnie wymieszać. Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec w 180 stopniach przez około 30 min. Ciasto ostudzić. 2 szklanki mleka zagotować

na moim stole...
Pancakes czyli śniadanie po amerykańsku 950

Pankejki to coś pomiędzy naleśnikami a placuszkami . Różnie są nazywane, ale ja skłaniam się do tej drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki. Nie wiem kto i kiedy je wymyślił(...)śniadanie modyfikując przepis z blog a Moje Wypieki, w którym według mnie jest stanowczo za dużo proszku do pieczenia. Użyłam zaledwie 1/3 podanej tam ilości i placki wyszły puszyste więc po co sypać więcej? Niżej podałam ilości jakie wykorzystałam. Amerykańskie pankejki są bardzo smaczne, ale i tak moimi ulubionymi pozostaną zwykłe placki z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies 231

Rewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja.  Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki

Słodka Strona
Buchty jagodowe 168

ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykryty ściereczką).Następnie do reszty przesianej maki, wymieszanej z cukrem waniliowym, dajemy rozczyn, żółtka roztrzepane na puszystą masę z cukrem. Wszystko zagniatamy, następnie dodajemy tłuszcz i ugniatamy ciasto dokładnie. Do momentu, aż całe ciasto ładnie poodchodzi od ścianek miski i nie będzie nam się kleiło do rąk. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne

Moje pyszne gotowanie
Poziomkowa tarta 202

krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 100 g masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut(...)grochem i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z podanym na odwrocie przepisem a potem studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, którą przekładamy na wystudzone ciasto a na wierzch układamy poziomki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylewamy na poziomki. Ciasto schładzamy minimum 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
SZYBKI MAKOWIEC JADĄ GOŚCIE 161

GOŚCIE  to najbardziej popularne ciasto na blogu. Kiedyś wpadłam na pomysł żeby upiec je z makiem :) Wyszło pysznie a co najważniejsze jest proste i szybkie. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO: Odmierzamy szklanką o pojemności 200 ml SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy lub dowolny aromat MOKRE(...)makowej z puszki (waga całej puszki 850 g) opcjonalnie ulubione bakalie łyżka kaszy manny WYKONANIE: MAK: Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie. Mieszamy i odstawiamy na bok. CIASTO: W jednej misce przesiewamy mąki, proszek, dodajemy cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i olej. Dobrze mieszamy. Łączymy składniki

Pani na deser
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami (bez miksera) 108

dzień nie będą nadawały się do jedzenia? Przyznam, że mam kilka sprawdzonych patentów na ich wykorzystanie i właśnie jednym z nich jest to ciasto! Czasami specjalnie przetrzymuję banany, aby móc je upiec. Jest przeeepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne. Dodatkowo obłędnie pachnie oraz nie wymaga wielkich umiejętności, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do blaszki i wstawić(...)tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po wystudzeniu posypać

Di gotuje
Pączki z kardamonem 126

śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.  Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, kardamonem i otartą skórką z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka(...)cukrem, spirytus oraz letnie mleko ( należy zacząć od 300 ml, w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko; ciasto nie może być zwarte jak na bułki, powinno być dość luźne ) i wymieszać wszystko do połączenia, wyrabiać przez około 2 minuty. Następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez około 20 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza

Opowieści z piekarnika
Sernik z mlekiem 157

Pierwszy na blogu przepis na sernik, ale nie ostatni jaki upiekłam. Przepis dostałam od mamy. Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty. Piekłam go już wiele razy i za każdym razem smakuje doskonale :) Składniki: Spód: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao(...)ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę

Na Ciasteczkowych Papierach
Churros 201

Churros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować(...)Ostatki lub Tłusty Czwartek - tym bardziej, że są tak proste w przygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki  cukier puder do posypania olej do smażenia Churros - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć

Słodka Strona
Strucla z jagodami 198

wystudzić.Białka oddzielić od żółtek.Mleko lekko podgrzać.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite

Gospodyni Miejska
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 497

osuszone owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 50 minut (góra – dół, bez włączonego termoobiegu) – do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odwracamy (spód z owocami będzie wierzchem ciasta). Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy lukier. Umyte borówki przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny (utrwali barwę borówek) i rozparowujemy owoce. Masę wylewamy na drobne sitko(...)ciasto. Borówka amerykańska posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin (A, B1, B2, B3, C) mikroelementów (wapń, fosfor, potas, selen, cynk, miedź i mangan). Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym, to jeden z wielu sposobów na jej wykorzystanie. Co prawda w dzisiejszych czasach jest dostępna przez cały rok, ale latem wszystkie owoce smakują lepiej. Szybkie ciasto cytrynowe

mojewypiekiinietylko
Mini pączki z serka Danio :) 217

proste w wykonaniu, mega delikatne w smaku i niesamowicie puszyste pączusie, które najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Robi się je naprawdę błyskawicznie, wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta i już można smażyć Składniki: 150g serka Danio waniliowego – małe opakowania 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Około 0,5 litra oleju do smażenia

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania