zagniatamy gładkie ciasto. Kruchym ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuwamy i lekko smarujemy pozostałymi białkami. Następnie na kruche ciasto wykładamy masę makową i równo rozsmarowujemy. Kolejno zajmujemy się sernikiem. Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą biała masę. Później dodajemy do niej żółtka i dokładnie ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka (4 + te co zostały(...)kruchego ciasta). Następnie mieszamy budyń z mlekiem, mieszankę dodajemy do masła z żółtkami i chwilę ucieramy. Później dodajemy ser i krótko mieszamy całość do połączenia składników. Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka i chwilę delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy na masę makową. Ciasto pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 150°C z termoobiegiem około godzinę. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia
PatiGotujePuszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :) Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru(...)proszek. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Po jednym dodać jajka i zmiksować. Wrzucić skórkę z cytryny i wlać sok, zmiksować krótko. Do masy maślanej dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i jogurt lub maślankę. Za każdym razem mieszać delikatnie łopatką do połączenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki jogurtu
Chocolate Muffin BlogPianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany 2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatu(...)soku z cytryny (zapobiegnie to ich ciemnieniu). Banany i galaretkę ostudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany. Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć wierzchnią i też polać ją pianką. Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z cukrowych perełek zrobiły się
głodny alergikochotę na najprostsze ciasto z dodatkiem owoców i chrupiąca kruszonką. Przy okazji przeglądania blogów kulinarnych natrafiłam na ten przepis na stronie „Słodkie Inspiracje”. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Jest wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, z wyraźną nuta kokosową i wspaniała kruszonką. Polecam amatorom tradycyjnych ciast. Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką Składniki: 2 jajka
Mania GotowaniaPołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce. Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja(...)boków. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C i piec ok.20 minut /do przyrumienienia/. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce kuchennej. krem: Zagotować 300 ml mleka z laską wanilii, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, pozostałe zimne mleko i dokładnie wymieszać
Zakamarki mojej kuchnicytryny1 łyżka soku z cytrynyPolewa:1 budyń waniliowy bez cukru1 galaretka pomarańczowa500ml soku marchewkowegoDodatkowo:marcepanbarwnik spożywczy pomarańczowy i zielony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem. 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju(...)mąki.3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić
Mała Cukierenkaschłodzenia. Twaróg i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach
głodny alergikwłasnymi słabościami. Przepis na babkę zaczerpnęłam z czasopisma "Moje Smaki Życia" nr 4/2014. Babeczka wyszła bardzo dobra - puszysta, z wyczuwalną nutą adwokatu i ciągnącymi się krówkami. Jednak mam zastrzeżenia co do polewy. Po pierwsze, ciężko mi się ją rozprowadzało na cieście, gdyż była bardzo lejąca. Po drugie, polewa po zastygnięciu niemiłosiernie się lepiła, przez co uniemożliwiało mi to jedzenie(...)Krówki posiekać i wymieszać z jedną łyżką mąki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i wlać adwokat. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekane krówki. Ponownie całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Babkę piec w temperaturze
My simple kitchenszkl. mąki + do podsypywania Masło ze wszystkimi pozostałymi składnikami przepisu (oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę. Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki). Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Blachę o wymiarach
dom-agi.plzawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka 20g drożdży 65g cukru 1 żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu
Smakołyki Berenikidodają całe jajka. Ciekawa jestem czy po tych modyfikacjach Włosi, a w szczególności Toskańczycy, nadal nazwaliby to ciasto Torta di riso? Zwał jak zwał, ciasto wyszło super pyszne, lekkie i puszyste, z wyczuwalnymi ziarenkami ryżu, co ciekawe smaku ryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii(...)skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę 24 cm: 200 g ryżu 1 lt mleka
Mia Cucina Sofietaowocami oraz strucle z różnymi nadzieniami. Sezon owocowy trwa, więc szkoda byłoby zmarnować wspaniałą okazję do “wyczarowania” czegoś pysznego na niedzielę. Zapraszam na puszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży świeżych 175 ml letniego mleka 2 jajka 70 gr roztopionego masla/ margaryny
Mia Cucina Sofietasodą, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, ciasto wlewamy do małej foremki keksowej i pieczemy około 60-70 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Ciasto studzimy na kratce. W międzyczasie(...)możemy przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z masłem na puszystą masę, potem dodajemy serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy je wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch ciasta
Kulinarne przygody GatityTłusty Czwartek, więc dziś mam dla was kolejny przepis na pączki. Tym razem zrobiłam pączki tradycyjne, drożdżowe z marmoladą truskawkową. Pączki zrobiłam na kefirze naturalnym zamiast na mleku. Do ciasta dodałam trochę otartej skórki cytrynowej dla smaku i aromatu. Po usmażeniu pączki posypałam cukrem pudrem. Miałam dziś mało czasu, więc pączki zrobiłam w większym rozmiarze, żeby było mniej smażenia(...)rondelku i wystudziłam. Resztę mąki przesiałam do miski. Jedno całe jajko i jedno żółtko ubiłam z resztą cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę i przelałam ją do mąki. Dodałam zaczyn. Zaczęłam wyrabiać ciasto mikserem z hakami (można również ręcznie). W trakcie wyrabiania dolałam roztopione masło i wódkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto wyrabiałam kilka minut, aż zaczęło ładnie
Waniliowe Improwizacjetego przepisu wychodzi doskonały, puszysty biszkopt do tortu ale i nie tylko tortu :) Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki tortowej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek(...)delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący
Zrób to smacznie