Pachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.Składniki
Smakowity Blog Kulinarnydelikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao, śmietanę i ponownie delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylewamy ciemne ciasto, a na nie jasne ciasto. Śliwki myjemy i kroimy na połówki i usuwamy pestki. Śliwki układamy na cieście skórką do dołu. Ciast o pieczemy 45 minut w temperaturze(...)zimnego mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko gotujemy i na gotujące wlewamy rozrobione budynie. Studzimy. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę i do niej stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i gotujemy na jednolitą masę. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę
Salonik smakówjakim nie przepadam. Moze powinnam podzielic to ciasto na dwie porcje? A moze moja blaszka to pizzy byla zbyt mala? Nie wiem. Polecam jednak to ciasto tym co lubia gdy jej brzeg jest puszysty i gruby. Do tego prosty, ale smaczny sos pomidorowy i takie dodatki jakie najbardziej lubimy, za kazym razem inne. Pizza skladniki na ciasto 250ml letniej wody
Przysmaki Karolkibyło naprawdę bardzo proste i przepyszne ciasto! Wszystko udało się według całego przepisu idealnie. Biszkopt wyrósł pięknie, był bardzo puszysty, nie kruszył się i delikatnie łączył aromat migdałów z wyraźnym akcentem pomarańczy. Długo pozostawał świeży, chociaż nie dodaje się do niego ani grama tłuszczu, żadnego masła, oleju. Myślę, że tajemnicą są mielone płatki migdałowe, które same w sobie są dość(...)jednej całej cytryny (mnie wystarczyła połowa tej ilości) starta skórka i sok wyciśnięty z całej pomarańczy (zużyłam także tylko połowę) 1 mała łyżeczka esencji migdałowej płatki migdałowe do posypania ciasta 450 g cukru pudru (dałam połowę, w zupełności wystarczyła na pokrycie ciasta lukrem) 1 . Piekarnik rozgrzać do 180°C. Natłuścić tortownicę (23-24 cm średnicy). 2 . Ucierać żółtka z połową
Kuchnia Prezydentowejpomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g zwykłego cukru(...)ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień masę podzielić na dwie części (ciasto będzie
Ugotowaćbabka piaskowa zdecydowanie nosi miano najlepszej! Jest bardzo delikatna i puszysta. Nigdy, żadna babka piaskowa nie smakowała mi tak bardzo Przepis znalazłam u Bożenki . Zwróciłam na niego uwagę, bo w tym przepisie zalewa się masę wrzącym masłem a nigdy nie przygotowywałam ciasta w taki sposób. Dodawałam ciepłe lub roztopione zimne masło- jak najbardziej- ale wrzącego nigdy… ciekawiło mnie
UgotujmyTo.plkostkę, jeżeli jest bardzo soczyste można kawałki obtoczyć w łyżce mąki. 2) W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kardamon. 3) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 4) Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać jogurt, cienkim strumieniem olej oraz sok z cytryny. 5) Na koniec partiami dodać(...)suche składniki i delikatnie, krótko wymieszać tylko do momentu połączenia się składników. 6) Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i posypać kawałkami mango. 7) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min., do suchego patyczka. 8) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz
Fitsweet.meciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem. Przepis, które Wam dziś przedstawię jest u mnie od zawsze, racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste, a są bez drożdży. Czas ich przygotowania to kilka minut, a ciasta jest bardzo wydajne. Polecam wypróbować mój przepis- warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -2 łyżeczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwykwintny, pomysłowy, oryginalny, idealny, słodki, kwaśny, czekoladowy, puszysty.. wymieniać dalej? :) Cudownie jest się cieszyć z własnego pomysłu, wiecie? :) I on jest na prawdę wysokich lotów, nawet nie chodzi o mleczko ptasie jakie dodałam, ale o połączenie wszystkich oryginalnych smaków. No czad po prostu, musicie spróbować. Prezentuje się niesamowicie dobrze :) Potrzebujemy: Ciasto: szklanka mąki kokosowej, ja użyłam mąki Vivio, dostępnej
MamaOskarkapopołudniowej herbatki zimową porą i do koszyka na wiosenny piknik. Przygotowuje się go bez konieczności ubijania piany z białek, jednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie, łyżką lub szpatułką wmieszać do masy bakalie. Składniki nie mogą(...)termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12x25 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy przez około 6 minut, na jasną, lekką i puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dosypujemy cukier puder. Gdy masa maślana będzie dobrze ubita, wciąż miksując, dodajemy po jednym jajku na przemian z 1 łyżką mąki
cool and mintyMiękkie i puszyste babeczki, w których zatopione są kawałki czekolady ozdobione zostały bitą śmietaną i cząstkami mandarynek. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarnelodówce miałam drożdże, które trzeba było szybko wykorzystać. I upiekłam puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne rogaliki z serem. Ja jestem wielką fanką ciasta drożdżowego. Zawsze je robię ręcznie, bo po pierwsze nie mam takiego miksera do wyrabiania, a po drugie to taka przyjemna czynność. Potem ten zapach pieczonego ciasta, który rozchodzi się po całym domu. A na koniec
O kuchni z uczuciemdokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta
Kto ugości moich gości?roztopionego masła Nadzienie 500-600 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wymieszać z drożdżami. Dodać jaja, mleko, likier. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 5 minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące podsypać 1-2 łyżkami mąki. Dodać masło
Pełny talerzkolejny dowód. W dodatku krem przygotowuje się błyskawicznie i potrzebne są tylko 2 składniki! Idealnie nadaje się do smarowania chleba, jako nadzienie do ciast i mus na deser. Myślę, że wyszłyby z niego też pyszne puszyste lody. Składniki: 1 mały banan ½ kubka namoczonych daktyli (z wodą z moczenia) opcjonalnie: kakao Normal 0 21 false false false
Qlinarnie i Qlinarniejajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można
Świat Domowej Kuchnikeksa w środku ! Zadecydowałam , że go wyciągnę ze środka i przełożę do keksówki i włożę do piekarnika. Może wyjdzie! Wyszedł wyszedł , nie był puszysty i miękki ale taki bardziej zbity gdyż mieszanki keksowej było sporo. Ciasto maślane , pyszne, wyjątkowe ,posmarowałam olejem kokosowym. Wiem z czym się kojarzy słowo olej. Olej Kokosowy Zielony Nurt jest czysty, naturalny, otrzymywany z pierwszego
Z Kuchni Do Kuchniprzepis ( tych nigdy dosyć ;) )W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad
Ostra na Słodkojest jednak odrobinę delikatniejsza od tych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka (250 ml)szklanka wody gazowanej (250 ml)1,5 szklanki mąki pszennejłyżka olejuszczypta soli3-4 łyżki cukru
Słodka Stronawizualny.W książce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie(...)pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam… Połączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam Składniki:masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń)1 opakowanie słonych krakersów3 opakowania herbatników (po 10 szt.)Biszkopt
Oryginalny smakkalorie :), i tradycji staje się za dość... U mnie dziś oponki serowe. Pyszne, puszyste, szybciutkie do zrobienia. Jeśli tylko mamy w domu wszystkie produkty, zrobienie ciasta zajmie nam raptem 15 minut. Potem pozostaje tylko smażenie - hmm... dla mnie czynność najgorsza, ponieważ nie znoszę zapachu smażonego oleju :((( No ale co tam! Jak karnawał
Walijskie PichceniePyszne i bardzo puszyste rogaliki drożdżowe. Najlepsze, jak każde ciasto drożdżowe, w dniu upieczenia gdy tylko przestygną.Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok. 60 dag mąki pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 dag świeżych drożdży Skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli
Praktyczna plproste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Ciasto jest z tych leciutkich i puszystych. Jedynym trudniejszym punktem jest zrobienie karmelu. Jest jedna zasada - składniki karmelu miesza się tylko do połączenia składników, a potem mikstura musi gotować się w spokoju (inaczej może
Przepisy Aleksandry