puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:82/329)

Poziomkowa tarta 194

krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru - 100 g masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut(...)grochem i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z podanym na odwrocie przepisem a potem studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, którą przekładamy na wystudzone ciasto a na wierzch układamy poziomki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylewamy na poziomki. Ciasto schładzamy minimum 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
SZYBKI MAKOWIEC JADĄ GOŚCIE 150

GOŚCIE  to najbardziej popularne ciasto na blogu. Kiedyś wpadłam na pomysł żeby upiec je z makiem :) Wyszło pysznie a co najważniejsze jest proste i szybkie. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO: Odmierzamy szklanką o pojemności 200 ml SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy lub dowolny aromat MOKRE(...)makowej z puszki (waga całej puszki 850 g) opcjonalnie ulubione bakalie łyżka kaszy manny WYKONANIE: MAK: Jajko ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy kaszkę mannę, mak i bakalie. Mieszamy i odstawiamy na bok. CIASTO: W jednej misce przesiewamy mąki, proszek, dodajemy cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy kefir i olej. Dobrze mieszamy. Łączymy składniki

Pani na deser
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami (bez miksera) 94

dzień nie będą nadawały się do jedzenia? Przyznam, że mam kilka sprawdzonych patentów na ich wykorzystanie i właśnie jednym z nich jest to ciasto! Czasami specjalnie przetrzymuję banany, aby móc je upiec. Jest przeeepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne. Dodatkowo obłędnie pachnie oraz nie wymaga wielkich umiejętności, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do blaszki i wstawić(...)tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po wystudzeniu posypać

Di gotuje
Pączki z kardamonem 114

śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA : Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę.  Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, kardamonem i otartą skórką z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka(...)cukrem, spirytus oraz letnie mleko ( należy zacząć od 300 ml, w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko; ciasto nie może być zwarte jak na bułki, powinno być dość luźne ) i wymieszać wszystko do połączenia, wyrabiać przez około 2 minuty. Następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać przez około 20 minut, starając się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza

Opowieści z piekarnika
Sernik z mlekiem 146

Pierwszy na blogu przepis na sernik, ale nie ostatni jaki upiekłam. Przepis dostałam od mamy. Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty. Piekłam go już wiele razy i za każdym razem smakuje doskonale :) Składniki: Spód: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao(...)ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę

Na Ciasteczkowych Papierach
Churros 192

Churros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować(...)Ostatki lub Tłusty Czwartek - tym bardziej, że są tak proste w przygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki  cukier puder do posypania olej do smażenia Churros - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć

Słodka Strona
Strucla z jagodami 186

wystudzić.Białka oddzielić od żółtek.Mleko lekko podgrzać.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite

Gospodyni Miejska
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 483

osuszone owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 50 minut (góra – dół, bez włączonego termoobiegu) – do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odwracamy (spód z owocami będzie wierzchem ciasta). Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy lukier. Umyte borówki przekładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny (utrwali barwę borówek) i rozparowujemy owoce. Masę wylewamy na drobne sitko(...)ciasto. Borówka amerykańska posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin (A, B1, B2, B3, C) mikroelementów (wapń, fosfor, potas, selen, cynk, miedź i mangan). Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym, to jeden z wielu sposobów na jej wykorzystanie. Co prawda w dzisiejszych czasach jest dostępna przez cały rok, ale latem wszystkie owoce smakują lepiej. Szybkie ciasto cytrynowe

mojewypiekiinietylko
Mini pączki z serka Danio :) 204

proste w wykonaniu, mega delikatne w smaku i niesamowicie puszyste pączusie, które najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Robi się je naprawdę błyskawicznie, wystarczy wymieszać wszystkie składniki ciasta i już można smażyć Składniki: 150g serka Danio waniliowego – małe opakowania 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Około 0,5 litra oleju do smażenia

Blog z Apetytem
Mocno czekoladowy tort z bezą 170

bezy przez ok. 90 minut. Po zakończeniu pieczenia piekarnik lekko uchylić i zostawić aż bezy ostygną. Przygotowanie ciasta. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z pokrojonym masłem roztopić w rondelku. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i nie przerywając miksowania powoli dodawać schłodzoną czekoladę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)niskich obrotach miksera stopniowo dodawać mąkę mieszając krótko, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (wysmarowanej masłem i oprószonej wiórkami kokosowymi). Piec w nagrzanym na 180 stop. C piekarniku ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przekroić na pół, tak aby powstały dwa, mniej więcej równe krążki. Przygotowanie masy budyniowej

gutfut
Ciastka kocie łapki. 189

mielonych migdałów ,jeśli nie macie zastąpcie mąką 2 łyżki ciemnego kakao dodatkowe 2 łyżki mielonych migdałów Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysty jasny krem . Dodajemy w dwóch częściach mąkę i migdały ,mieszamy tylko połączenia się składników.Ciasto dzielimy na dwie części . Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy .Do drugiej 2 łyżki migdałów i zagniatamy przez chwilę. Obie

Ladylaura.
Babka łaciata 367

łyżka kakao (ciemnego)kilka kropli aromatu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.Foremkę

Oryginalny smak
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 686

sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka(...)mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny. Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na masie budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami 323

Prosta Tarta z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Ciasto:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy(...)następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Masę budyniową wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami.Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu owoce dłużej zachowają świeżość.Moje posty

Słodka Strona
Łatwe ciasto z czereśniami 143

proszku do pieczenia garść czereśni łyżeczka startej skórki cytrynowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie cukier. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem i skórkę cytrynową. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana