kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA(...)28BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 80 g * śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone
Ostra na Słodkociepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec
Moniki Smakołykinastępnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na dno formy wykładamy ciasto, smarujemy połową przygotowanych jabłek, a następnie połową masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą ciasta i wykładamy pozostałą część jabłek, a na nie masę
Słodka Stronażółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka i ubijamy chwilkę na puszysta masę. Dodajemy startą marchewkę, przesiana przez sito mąkę, proszek, sodę, cynamon, olej, wodę i bakalie. Mieszamy wszystko. Ciasto przelewamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godziny w 180st. Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto
Dorota SmakujeWymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto dokładnie wyrobiłam, podsypałam mąką i wyłożyłam na deskę i ukształtowałam kulę. Podzieliłam na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkowałam na cienkie placki. Wykrawałam krążki wielkości średnicy tortownicy (24 cm) i wkładałam do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdy placek piekłam osobno. Kiedy wykrawałam krążki ciasta, zostały mi skrawki. Z tych skrawków zrobiłam(...)Ugotowany budyń zestawiłam z kuchenki. Ponownie włączyłam mikser i nie przerywając mieszania do gorącego budyniu dodałam po kolei żółtka a następnie resztę mleka. Puszysty kremowy budyń odstawiłam do wystudzenia. Masło i cukier utarłam na puszystą masę a następnie, nie przerywając ucierania dodawałam zimny budyń. Na koniec dodałam ekstrakt cytrynowy i stopniowo wlewałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam
Kuchnia u KrysiOwocowy sernik z puszystym kremem na kruchym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Jak pewnie zauważyliście, moja strona przeszła małą przemianę. Jak to mówią, kobieta zmienną jest i mam nadzieję, że na razie taki styl tu pozostanie. Zmieniłam go jednak też ze względu na menu, z którym niektóre urządzenia miały kłopoty. Myślę, że aktualny szablon jest o wiele przejrzysty(...)istną bombę! Nie będzie tym razem nic kokosowego, ale za to serniki też są przez wiele osób uwielbiane z tego, co już zdążyłam zaobserwować. Połączenie smakowe w tym cieście jest po prostu nie do opisania i zapewniam, że pracę, jaką włożycie w przygotowanie z pewnością smak i pochwały degustatorów Wam wynagrodzą. Wykonałam go w średniej formie, bo zależało
zdrowo i aktywniełyżeczka startej skórki pomarańczowej 250 g mąki pszennej 25 g stopionej czekolady białko do posmarowania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami. Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić. Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej
Kulinarny karnet Christopheradodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone porzeczki też ciasto będzie rewelacyjne . Właśnie to lubię w ciastach. Inne dodatki-inny smak ciasta Do ciasta użyłam Oleju Wielkopolskiego . Producent na swojej stronie pisze: "Olej Wielkopolski to 100% olej rzepakowy tłoczony tylko raz, z polskich ziaren rzepaku, tak aby uzyskać najlepszą jakość. Olej rzepakowy jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 gruszki cukier puder Gruszki obieramy i kroimy na pół. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Dodajemy maślankę oraz dolewamy olej rzepakowy Wielkopolski cały czas miksując ciasto. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na sam koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy
Kuchnia w oparachpieczenia blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić. Ciasto II Pozostałe białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy
Kolizje SmakówNaleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i proste danie. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie(...)banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć... Składniki : Na ciasto uniwersalne : 1 jajko (L) 375 ml źródlanej wody gazowanej 260 g mąki pszennej typ 500 lub 650 375 ml mleka 3,2% 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki
vaniliowoczekoladowawstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować pomadę. Pomada kakaowa Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę po czym dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać kakao oraz śmietanę i miksować. Pomadę wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić
O kuchni z uczuciemjaką dodacie zależy w głównej mierze od jakości mąki, wyrabiamy ciasto, ciasto nie może być ciężkie, ani zbyt gęste ma być miękkie i puszyste, dodajemy olej i oliwę, będziecie czuć w dłoni że ciasto nabiera puszystości, wyrabiamy z 5- 10 minut. Wyrobioną kulkę zostawiamy aż podwoi swoją objętość ;-) Wyjmujemy ciasto z miski dzieli na 3 części formujemy
SMYKWKUCHNIOddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku(...)również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować. Na końcu do kremu dodać żelatynę i ponownie wszystko razem wymieszać. Krem przełożyć na biszkopt z czekoladą oraz malinami. Wierz ciast ozdobić malinami. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkwintesencją tego czym jest dla mnie gotowanie - nieustannym poszukiwaniem i podróżą pełną niespodzianek. Autorem przepisu jest francuski szef Inaki Aizpitarte. Ciasto w smaku przypomina brownie, choć jest od niego znacznie lżejsze i bardziej puszyste. Ta lekkość jest zaskakująca. Gładkość oliwy niejako szykuje podniebienie na spotkanie ze smakiem niezwykłym, stworzonym przez chrupkość i wyrazistość kryształków soli rozpływających(...)ciekawość, później oczy i usta zamykają się same, by pozostać z tą rozkoszą sam na sam i dać ponieść zmysłom...hmm. Cudowne ..... Ten rok był wyjątkowy. Stąd wyjątkowe ciasto. Dla wyjątkowych Gości - dla Was! CIASTO CZEKOLADOWE Z SOLĄ MORSKĄ I OLIWĄ Z OLIWEK Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive 200 g dobrej jakości czekolady
KUCHARNIAwymiarach górnych około 10 cm x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy(...)małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego
Smak mojego domu