teraz dynię bardzo lubie pod każdą postacią. W moich dzisiejszych bułeczkach-grzebykach jej smak jest jedynie delikatnie wyczuwalny , ale jej dodatek sprawia ,że zarówno ciasto jak i nadzienie jest puszyste , delikatne i wilgotne . Składniki : Do ich przygotowania potrzebujemy puree dyniowe : W tym celu dynię tniemy na spore kawałki , wydrążamy środek . Nie musimy obierać skórki(...)dyni owijamy folią aluminiową ,układamy na blaszce i wstawiamy na 1 godzinkę do piekarnika , na 180'C. Gdy wystygnie łyżką wyjmujemy miąższ , blendujemy i mamy gotowe pyszne dyniowe puree. Ciasto: 1 kg mąki 1 kostka masła 3 jajka + jedno do posmarowania grzebyków 6 dkg drożdży 1,5 łyżeczki sody 6 łyżek cukru 6 łyżek gotowego puree dyniowego 2 łyżki kwaśnej
Malinowa Kawiarenkamasłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)wierzch układamy połówki truskawek. Troszkę wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut
kruche babeczkicukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, otartą skórkę z cytryny. i mieszamy. W innej misce ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek na muffinki , które uprzednio wkładamy do formy muffinki. Możemy je wlać również bezpośrednio do formy, wtedy otworki smarujemy masłem. Na wierzch , wkładamy po 3,4 borówki
WYSPA SZCZĘSLIWAciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram czekolady deserowej lub mlecznej + 40 gram masła Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą(...)cały czas ucieram. Następnie dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku
Mango Papajazaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie. Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem 600 g mąki pszennej(...)roztopionego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania do posypania sezam lub mak Składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Mnie wspomógł mój nowy pomocnik kuchenny robotem zwany. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Następnie lekko je odgazowujemy i dzielimy na 2 równe
Dzieje kuchennej WiewióryWstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C , ok. 1h, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto do wystudzenia. Ciasto ładnie wyrasta, ale w trakcie studzenia nieco opada, mimo to pozostaje puszyste w środku. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w łyżce wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, lub w mikrofali na najniższej mocy(...)zagotować. Dżem podgrzać w mikrofali lub na kuchence, przetrzeć przez gęste sitko, dodać żelatynę, wymieszać i posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać płatkami migdałowymi
Mix smakudrugi dzień stania bez przykrycia. Nie myślcie, że na blogu nie ma przepisów na ciasta drożdżowe! Są i owszem Jagodzianki Bułeczki drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe sypane z kruszonką jest idealne, puszyste, smaczne. Niestety jak przyszła pora zrobienia zdjęcia, to zostały tylko te trzy kawałki ciasta, co świadczy, że było smaczne Ciasto: 2 szklanki mąki 5 dag drożdży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiec piernik i pierniczki z ciasta , które leżakowało ponad miesiąc. Jako pierwsze upiekłam pierniczki, jak na razie są miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Surowe ciasto jest dość twarde i ciężko wyjmuje się z miski, ale po chwili robi się już miękkie i bardzo dobrze się wałkuje. Przy wałkowaniu należy dość
RAROSSAZucchine fritte in pastella alla birra – Smażone cukinie w cieście piwnym Zapraszam na smażone cukinie w płynnym cieście. Ciasto dzięki dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu, a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją
Mia Cucina Sofietaszklarnii ma tu drugorzedne znaczenie ;-) Na otwarcie sezonu cukiniowego byla pyszna tarta, a wlasciwie kilka malych, zgrabnych tart. Mini tarty z cukinia skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 1 kubeczek serka puszystego typu Almette 1 jajko galazka tymianku 1 zabek czosnku sol, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy 4 male krazki i wykladamy nimi foremki do tart wysmarowane maslem
Przysmaki Karolkiłyżki kakao 1,5 szklanki mleka Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem(...)pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy po łyżce zimny budyń i dokładnie miksujemy. Nakładamy krem na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy warstwą truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem i trzecim – jeśli się na niego zdecydowaliście. Całe ciasto pokrywamy kremem – nie musi być równo :) Odpakowujemy kit-katy
Ciastkozercybiałek ubić sztywną pianę i dodać do maku. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Wylać mak na podpieczone ciasto wyrównać wierzch. Na mak ułożyć kolejną porcję rozwałkowanego ciasta. Piec w 200 stopniach C około 30- 40 minut. Ciasto musi być rumiane. Jabłka 750 g jabłek 40 g masła cukier do smaku Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych(...)jabłka będą miękkie. Blaszkę wyłożyć ciastem nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C Po podpieczeniu nałożyć jabłka , na wierzch ułożyć rozwałkowane ciasto i ponownie piec około 30-40 minut. Masa 250 g masła 1 galaretka (dałam truskawkową) cukier puder do smaku Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody
O kuchni z uczuciemprezentował na babeczkach. Następnego dnia ubijamy za pomocą miksera (tak jak bitą śmietanę) na gęsty krem. Masa będzie gęsta, ale nie koniecznie bardzo puszysta. !UWAGA! nie ubijacie zbyt długo bo masa się zważy! Składniki na ciasto: 110 g masła 90 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 55 ml mleka
PatiGotujedelikatnie mieszamy. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Na ciasto równomiernie wykładamy warstwę orzechową, a na wierz kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta kruchego. Cisto pieczemy w ok. 170 st. C, aż będzie rumiane. składniki na masę kokosową: 200 g masła, w temperaturze pokojowej 125 ml mleka 110 g cukru 90 g wiórek(...)gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min., cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy masę kokosową i miksujemy do połączenia się. wykonanie ciasta: Na ciasto z wkładką orzechową rozsmarowujemy całą masę. Następnie układamy biszkopt. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy, ja posypałam wirkami kokosowymi oraz drobno posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia