puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:71/329)

Odchudzona szarlotka 208

obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić, wrzucić do garnka,  podlać wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mangomisu czyli mango tiramisu 226

Mangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com

Mała Cukierenka
Ciasto jogurtowe z truskawkami 155

Ciasto jogurtowe rozpoczyna u mnie sezon na truskawki Oczywiście jeśli nie macie możliwości kupić jeszcze świeżych owoców nie przejmujcie się ponieważ tutaj sprawdzą się również doskonale mrożone owoce   Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1 szklanka jogurtu – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 50 g oleju – 350 g truskawek świeżych(...)cukru – 70 dag masła   Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. W drugiej misce zmiksować jaja z cukrem i cukrem wnailinowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki* umyć i pokroić

I LOVE LIFE
Budyniowy przekładaniec 140

którym rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Wykładamy masę budyniową na ostudzone ciasto z dżemem porzeczkowym przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy płatkami migdałów odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie stężała. Smacznego

kgwjanczewo
Keks - pyszne ciasto z owocami. 150

mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Gotowe

Przepisy i porady kulinarne
Biszkoptowa tarta żurawinowa 163

biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty.  Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego

Słodkie Przyjemności
Pyszny makowiec drożdżowy 137

źródło węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, oraz ma niewiele kalorii, polecany jest więc osobą na diecie. Makowiec z poniższego przepisu jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta i wilgotna wersja makowca na pewno przypadnie Wam do gustu. Co najważniejsze makowiec jest smaczny również na drugi i trzeci dzień. Składniki(...)Czas przygotowania: czas wyrastania ok 13h + 90 min Ciasto 265 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży skórka starta z 1/2 cytryny 2 jaja 60 ml wody duża szczypta soli 100 g miękkiego masła Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka Masa makowa 175 g mielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu

Słodki Kompromis
Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą 178

Przygotowanie ciasta czekoladowego: Ciasto można przygotować w makutrze, robotem lub mikserem w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama - ja przygotuję ciasto mikserem. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na jednolitą puszystą masę. Następnie dodaję otartą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy i miksuję do połączenia się składników. Do mąki wsypuję cukier waniliowy, proszek(...)pieczenia, sodę. Teraz do miski z ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo roztopione i przestudzone masło i cały czas miksuję do połączone się składników. Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę. Teraz do ciasta dodaję ubite białka i na wolnych obrotach łączę pianę z ciastem. Pieczenie ciasta czekoladowego

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto cynamonowe z kremem 170

mrożonych śliwek Masło, cukier puder, cynamon i szczyptę soli utrzyj na puszystą masę, dodaj kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając, dodaj waniliowy ekstrat.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj połowę do masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki.Wyłóż ciasto do formy 22-24cm.Na wierzch połóż śliwki mrożone wymieszane z mąką(...)szklanki mlekaZagotuj mleko z kaszą manną. Gotuj tak około 6 minut. Ostudź.Masło utrzyj z cukrem i żółtkiem na puszystą masę.W trakcie ucieranie dodaj zimną kaszę mannę po łyżce. Miksuj.Gdy już kaszę dodasz, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.Gdy ciasto przestygnie, przekrój na pół. Zamknij ponownie  pierścieniem tortownicy i wlej krem, przykryj górą ciasta i pozostaw szczelnie zamknięte

Pasje Jolki
Tarta z Truskawkami 239

truskawekgalaretka truskawkowa (opcjonalnie)Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania:Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki(...)gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na ciasto wykładamy masę budyniową.Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu

Słodka Strona
Bawole oczy z czereśniami 165

mojej kuchni przyszła kolej na czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy

Cynamonowe szczęście
Ciasto Kilimandżaro 164

pieczenia i kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Galaretka jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki masła Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć(...)mąkę wymieszać w pozostałym mleku. Do wrzącego mleka wlać zawiesinę budyniową, mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na gładką, puszystą masę, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wykonanie ciasta - Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć

Domowa cukiernia Ewy
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 165

były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis na podstawowy hummus znajdziecie(...)nasiona do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę. Powinno wyraźnie zwiększyć swoja objętość. Dłonie smarujemy olejem i formujemy z ciasta okrągłych 8 bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkopt z pianką 222

Prosty zwyczajny biszkopt  w kolorze miłości z puszystą pianką wewnątrz na bazie śmietanki i mleka skondensowanego, tworzy pyszną całość, jest lekkie i efektowne, na zbliżające się walentynki w sam raz. Składniki CIASTO: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru

Wanilia i Kardamon
Babka cytrynowa 198

pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników po czym dodajemy barwnik i miksujemy aż kolor będzie(...)jednolity. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Upieczone odstawiamy do przestudzenia. Jasne ciasto: 340 g mąki pszennej 70 g cukru 3 łyżeczki do pieczenia Delecta szklanka maślanki pół szklanki oleju 3 jajka 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast ciast Delecta skórka starta z jednej cytryny Składniki suche mieszamy ze sobą. Maślankę miksujemy

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania