puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:69/329)

Krajanka orzechowa! 344

się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy(...)soku z cytryny Sposób wykonania: Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny ok. 10 minut, aż uzyskamy puszystą, półpłynną masę. Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć

Kuchnia Pani Wiosny
Lingontårta - tarta z borówką leśną 261

Szwedzka kuchnia to dla mnie nieustające źródło pomysłów kulinarnych :-) Tym razem w oko wpadła mi lingontårta czyli kruche ciasto, warstwa kwaskowej konfitury lub dżemu borówkowego i gruba warstwa puszystej bitej śmietany posypana płatkami białej czekolady i suszoną żurawiną. Pycha! To jedna z najprostszych tart i tu doskonale sprawdza się powiedzenie "w prostocie jest siła" :-). Tartę odkryłam podczas niedawnej wizyty(...)Kucharz potwierdził przypuszczenia moich kubków smakowych co do składników więc pozostało mi jedynie kupić dżem borówkowy.  Kto jeszcze nie spróbował połączenia kwaśnej borówki ze słodką śmietanką i kruchym ciastem ten doprawdy nie wie co stracił. Tartę można również wykonać z konfiturą z żurawiny, jest równie smaczna. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto: 195 g mąki pszennej 125 g zimnego masła

maniapieczenia
Puszyste ciasto z rabarbarem 115

przygotowania puszystego i niebiańskiego w smaku jak i wyglądu. Zachęcam do przygotowania ciasta z tym sezonowym warzywem! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej typ 450 1 szklanka mąki pszennej graham typ 1850 3/4 szklanki cukru trzcinowego  1/2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy rabarbar Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie

Truskawkowa Fiesta
Cynamonowo-pomarańczowe ciasto świąteczne 90

proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta świątecznego: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt pomarańczowy(...)dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka, ja swoje ciasto piekłam 70 minut, ale myślę, że w innych foremkach będzie piekło się krócej

Izabelawkuchni
Kakaowy tort z bitą śmietaną 225

ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej, a następnie proszek do pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ubić śmietanę z dodatkiem Śnieżki i cukru pudru. Dodać kakao i powoli wlewać wystudzoną żelatynę. Krążki ciasta posmarować dżemem

Praktyczna pl
Pancakes...dla Naczelnej 153

sposobów ich smażenia pieczenia. Ja wykorzystałam swój sprawdzony od lat przepis na...gofry. Tak tak, gofry :)  I to był trafny wybór, bo placuszki wyszły delikatne, lekko puszyste i nie za słodkie. Idealna baza pod najróżniejsze dodatki.Składniki:półtorej szklanki mleka,3 jajka,półtorej szklanki mąki,2 łyżki cukru,duża szczypta soli,3 płaskie(...)lekkie, delikatne i nie brudzą rąk, więc można je ułożyć w piramidkę i podjadać przed telewizorem :)Smacznego!p.s. jeśli dodacie trochę więcej mąki, wtedy ciasto będzie gęstsze, a placuszki upieką się grubsze i bardziej puszyste; jeśli dodacie trochę więcej mleka, wtedy placuszki wyjdą cieńsze, podobne do naleśników

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami 113

Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować temperaturę. Bułki na zakwasie są wyrośnięte i puszyste. Lekko ciemny miąższ zawdzięczają melasie. Bułki na zakwasie Składniki: na 22 bułki 450 g żytniego zakwasu, tutaj przepis 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas. Wsyp obie mąkę, pszenne zarodki, nasiona i żurawinę, wyrób gładkie ciasto

codojedzenia
Bułeczki na mleku 108

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi 110

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do orzechów dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy – dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier – ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Do tego dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli, orzechy w mące(...)dodatkową łyżkę mąki – dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, do chwili gdy wierzch stanie się błyszczący i popękany. Wystawiamy do ostygnięcia. Powrót na górę

Smaczna Strona
Krajanka truskawkowa z masą serową 138

Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200(...)smaruję spód ciasta. Truskawki, myję, usuwam szypułki, kroję na połowy i układam na posmarowanym czekoladą spodzie ciasta wypukłą stroną do góry. Twaróg miksuję z cukrem. Galaretkę rozpuszczam z szklance wrzątku, studzę i cienkim strumieniem dolewam do masy twarogowej. Kremówkę ubijam na sztywno i mieszam z serem za pomocą drewnianej łyżki, by masa pozostałą delikatna i puszysta. Masę przelewam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami 248

jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie po jednej łyżce wsypujemy mąkę, póżniej(...)zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do formy (ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy kolejne ok. 45 minut do suchego patyczka.Glazura:Cukier puder ucieramy

Słodka Strona
Kruche ciasto z morelami i bezą 120

mąki ziemniaczanej Dodatkowo: * 30 dkg moreli * cukier puder Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam. Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane, pokrojone na drobniejsze kawałki morele skórką do spodu. Na morele wyłożyłam bezę i starłam na tarce

Pieprzyć z Fantazją
Oszukany sernik. 132

czekam na powroty do Polskie gdzie mogę poszaleć z sernikami. Co w takim razie robię gdy nie mam pod ręką sera? Robię takie oszukane serniki:) Ciasto  to jest lekkie i puszyste polecam dodać do niego rodzynki, kandyzowaną skórę z pomarańczy lub inne rzeczy które lubicie w serniku, na pewno będzie wam jeszcze bardziej smakował. Zostawiam(...)moim wyrobem "seropodobnym" i uciekam wygrzewać się na słońcu.  Składniki na formę o wymiarach: 25*35cm ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki łyżeczka sody oczyszczonej 250 g masła lub margaryny masa serowa: 5 białek  szklanka cukru 3 opakowania śmietany 18% ( każdy po 330g) 2 budynie śmietankowe aromat waniliowy lub śmietankowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto  wykładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 374

Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy. Jest ono mega puszyste, a to dlatego, że zostało przygotowane na pianie z białek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie 10 minut, a reszta to czekanie... Smakuje znakomicie

Kuchnia MagdaLeny
Muffinki / Babeczki Lawendowe 176

jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę(...)zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka.Glazura:Cukier puder ucieramy z sokiem z dodatkiem niewielkiej ilości fioletowego barwnika i odrobiny niebieskiego (powstanie kolor

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania