temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche, brązowe i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie wymieszać ją z kremem kawowym. Płaty ciasta posmarować kremem i układać jeden na drugim po 5 prostokątów. Przykryć kawałkiem bez kremu. Smacznego
Kulinarny karnet Christopheraniedawna ta pizza stała się moją faworytką. Dzięki połączeniu pomidorów, mozarelli z sosem balsamicznym malinowym pizza zyskała niebanalny smak, który mnie osobiście zauroczył. Zauważyłam, że ciasto drożdżowe na mące typ 0 zyskuje fajną puszystą strukturę. To takie moje spostrzeżenia dotyczące tej mąki. Zarówno mąkę typ 0 jak i kremowy ocet balsamiczny figowy nabyłam w sklepie Mantini, w którym można(...)przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną
Blondynka Gotujełatwe i przyjemne :) A jajka...Od dłuższego czasu mnie one dosłownie obrzydzają i nie pamiętam kiedy jadłam w formie gotowanej czy smażonej, jedynie dodawałam do ciast itp., gdzie nie były widoczne i wyczuwalne :P Puszysty omlet nie jest piorytetem w moim życiu, dam sobie bez niego radę ;) Zawsze można stworzyć przepis na omlet w wersji wegańskiej. I najwazniejsze(...)porcja/ ~60g mąki gryczanej (lub innej dowolnej) ~1/3 łyżeczki gumy guar ~125g gęstego puree z dyni ~łyżka syropu klonowego (lub więcej do smaku) ~2-3 łyżki mleka roślinnego jeśli ciasto będzie za gęste ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia Mąkę, gumę guar i proszek mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do foremki (u mnie silikonowa w trójkątnym
breakfast of dreamspatyczka.Przestudzić w formie 10 minut, następnie wyłożyć na kartkę do całkowitego ostudzenia.W przypadku braku trzech tortownic o takich samych wymiarach przygotowywać porcje ciasta z 1/3 składników i piec po kolei.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, a następnie serek. Na końcu dodać ekstrakt, zmiksować. Masę schłodzić w lodówce 20-30 minut.Na paterze ułożyć blat(...)ciasta, posmarować kremem, na to znów ciasto, krem i ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem.Schłodzić w lodówce 1-2 godziny, aż krem całkowicie stężeje.Masę cukrową rozwałkować, ułożyć na torcie. Z reszty masy ulepić różyczkę położyć obok tortu.Wszystkie składniki na krew wymieszać na gładką pastę, ewentualnie dodać więcej czerwonego barwnika. Zanurzać pędzelek lub szczoteczkę do zębów
Pożeraczka, czyli raz adobrzejestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię(...)niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400 g mąki pszennej 55040 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli75 g cukru135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/4
Kulinarne przygody Gatitynajdelikatniejszym sernikiem jaki jadłam. Delikatny, miękki i puszysty ... nie za mocno przesłodzony, o kremowej konsystencji i kontrastowo - dość mocno słodkiej bezie na górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :)) A dlaczego sernik "rosa"? Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej w piekarniku(...)mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek (te od ciasta) 1/2 szkl. cukru Wykonanie: CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim wysmarowaną masłem blachę wraz z bokami. MASA SEROWA: jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności: zmielony ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość
Walijskie PichcenieKlasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno
Słodko-Słony Świat Ilonypodstawówki. Moja mama wyjechała w dosyć długą delegację, a zbliżały się urodziny mojego taty. Zawsze na tę uroczystość mama piekła wyśmienite ciasto czekoladowe. Podczas pieczenia pachniało w całym domu i nie można było się doczekać kawałeczka. Było puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe. Chciałam, aby tradycji stało się zadość i żeby tato otrzymał kawałek ciasta czekoladowego w dniu swoich urodzin
Mała CukierenkaJest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste i pyszne ! Składniki: Blacha kwadratowa: krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram ) herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram ) Masa I: budyń smak krówkowy(...)być bez grudek i puszysta. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Na to ułożyć krakersy. 3. Masa II: Do miski wlać mleko. Dodać krem tortowy i zmiksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać krem, łyżka po łyżce. Krem wyłożyć na krakersy. A na krem wyłożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki
Kuchnia Paulettesprzez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka mascarpone150g NutelliDo dekoracji:cukierki Skittles, M&Ms, Lentilkypisaki cukrowePrzygotowanie kremu zaczynamy od wymieszania mikserem serka mascarpone na puszystą masę. Następnie dodajemy do serka po łyżce Nutelli, uważając, żeby krem się
Smakowity Blog Kulinarnyudawały… Nikt nie jest doskonały…;) Do kolejnego podejścia -bo przecież nie mogłam się poddać – wzięłam przepis z Moich Wypieków. Ciasto jogurtowe wyszło pyszne….. wilgotne i ciężkie, choć nie tak puszyste jak u mojej imienniczki Może dlatego. że piekłam je w wyższej temperaturze…. Myślę też, że tortownica o średnicy 26 cm jest zdecydowanie(...)zbyt mała do tego ciasta jogurtowego i wychodzi ono za wysokie…. Na pewno jednak jeszcze skorzystam z tego przepisu w połączeniu z innymi owocami Ciasto jogurtowe z owocamiSkładniki -WSZYSTKIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ:160 ml oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego cukru do wypieków1 duże jajkosok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta600 g jogurtu greckiego500 g mąki pszennej tortowej2
UgotujmyTo.plostatnie królową naszego stołu, a w szczególności deserów;) Podałam Wam już kilka pysznych przepisów na dania z użyciem dyni, dzisiaj mam dla Was naprawdę pyszne ciasteczka! Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, doskonale współgra z kremowym nadzieniem z dodatkiem puree z dyni. Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach... Inspiracja Ciasto: 100g masła, 250g mąki pszennej, 100g brązowego cukru
Z miłości do słodkościdłuższym czasie z postami obiadowymi nadeszła w końcu chwila słodkości. Ciasto drożdżowe ... kto go nie lubi? Miękkie, puszyste, pachnące drożdżami. Można je przygotować na wiele sposobów: z owocami sezonowymi, z mrożonymi, bułeczki z owocami, z twarogiem, czekoladą, budyniem lub po prostu z samą kruszonką. Posmarowane masłem kromki świeżej chałki smakują najlepiej, jeszcze ciepła... Ciasto drożdżowe(...)rozbełtanego jaja z odrobiną mleka. U nas pierwsza do pieca poszła chałka. Ta na zdjęciu została zapleciona z pięciu "pasem" ciasta drożdżowego. Kolejna była zrobiona z trzech, mniej efektownie wyglądała, ale była wyższa i bardziej puszysta. Z trzech zaplatamy jak zwykły warkocz (panie na pewno potrafią!). Po posmarowaniu chałki jajkiem, posypałyśmy ją kruszonką. Jak ją zrobić? Składniki
Symfonia Smakówjest też wybawieniem na niespodziewane słodkie zachcianki domowników. Leniwce kuchenne, niecierpliwi i oszczędni będą też mieć radochę podczas przygotowywania tego ciasta, a właściwie braku przygotowania. Ciasto z jeżynami i michałkami jest puszyste i wilgotne, tarte michałki zastępują w nim kruszonkę. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczne ciasto(...)Jajko wbijamy do misy robota, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej, śmietanę i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksujemy. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy jeżyny, posypujemy startymi 4 Michałkami Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię