puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:57/329)

krem paryski vel ganache 141

mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia, aż lekko stężeje. Gotowym jeszcze płynnym kremem możemy polewać ciasta, torty. Aby uzyskać krem czekoladowy do przełożenia ciasta lub tortu schłodzony krem ubijamy na puszystą masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem, aronią, śliwkami, jabłkami... 135

skórką, śliwki bez pestek, rozsypać dojrzałą aronię piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w blaszce wystudzić - smaczna, lekka, puszysta drożdżówka mocno owocowa............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tartaletki z zapiekanymi jabłkami i borówkami 164

świeże lub mrożone) 3 jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła cynamon Przygotowanie:   Masło miksujemy z cukrem i dodajemy jajko. Kiedy masa jest puszysta dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na 30 min. do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy je cynamonem. Borówki obtaczamy w mące ziemniaczanej. Ciasto wyciągamy

Lili w kuchni
Jabłecznik na zimno 329

wyrównać, wstawić ponownie do lodówki do momentu zastygnięcia galaretki, najlepiej chłodzić przez całą noc Jabłecznik, jak większość ciast przygotowywanych z dodatkiem żelatyny, należy przechowywać w lodówce. Ciasto świetnie się porcjuje, nasączony biszkopt jest puszysty i miękki, a całość rozpływa się w ustach

Smakołyki Bereniki
pieczony sernik jogurtowy z marcepanem... 164

boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto w blaszce do wystudzenia posypać ostudzone ciasto cukrem pudrem jogurtowy sernik jest wilgotny, puszysty i przypomina smakiem sernik z sera.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
razowe ciasto z gruszkami i prawdziwą wanilią 147

Już od dłuższego czasu widziałam to ciasto w mojej głowie, jednak upiekłam je dopiero dziś. Zrobiło furorę wśród domowników, ale nic w tym dziwnego. ;) Jest cudowne! Lekko wilgotne, nie puszyste, a zbite i sycące. Ma w sobie pyszne, słodkie gruszki i aromat wanilii, który uwielbiam. Samo ciasto również jest słodkie. Ach, po prostu pyszne! Idealne na jesienny deser(...)Gruszki umyć i osuszyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać olej. Następnie partiami przesiewać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, otworzyć i za pomocą noża wyskrobać niej ziarenka, które następnie dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem

chili & sugar
Ciasto orzechowo - budyniowe 319

łyżki miodu, 5 łyżek cukru.  Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka(...)zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze.Odstawić na całą noc.Źródło: Moje Wypieki

Z miłości do słodkości
Piernik przekładany kremem i powidłami 390

płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać z sodą, przyprawą(...)karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chlebek bułgarski 167

Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu

UgotujmyTo.pl
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone 502

wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyjąć i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mascarpone i chwilę zmiksować.  Posmarować nim ciasto i schłodzić w lodówce

Cukiernia Pychotki
Babka drożdżowa z makiem 136

Delikatna i puszysta babka drożdżowa z makiem. Pachnie i smakuje świetnie! 350 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 50 ml mleka 20 g cukru trzcinowego 4 jajka 120 g masła Mak: 200 g maku mleko jajko łyżka miodu 3 łyżki cukru pudru skórka starta z całej pomarańczy Dzień wcześniej przygotowujemy mak. Wsypujemy go do garnuszka i zalewamy taką(...)wlewamy do mąki, wraz z ciepłym mlekiem. Delikatnie mieszamy i przykrywamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy i wlewamy do miski z rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Mak ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem i łyżką miodu. Dodajemy ubite białko oraz skórkę z pomarańczy

Mienta blog
Tort migdałowy z malinami i mango 447

owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec w 200`C przez 15-20 minut  jajka ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej(...)ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie się puszysty. Na koniec dodać rum i wmieszać mus z mango biszkopt przeciąć na 3 blaty. Kruchy spód posmarować dżemem i ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z kremem z nutelli 121

delikatnie łącząc łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę,dodać ekstrakt waniliowy,cukier puder i masło czekoladowe. Gdy ciasto wystygnie,pokroić je na blaty. Nasączyć zaparzoną ulubioną herbatą i przełożyć kremem. Tort wstawić do lodówki. W tym czasie z masy cukrowej przygotować ozdoby

Wielki apetyt
Babka marchewkowa i życzenia 201

szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie migdałami i szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi drodzy - póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego.Jeśli jeszcze nie macie sprecyzowanych(...)pokruszyć, zalać wrzątkiem i ostudzić.Masło utrzeć z pokruszonym marcepanem, cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z sercem 275

proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej - najpierw należy przygotować ciasto czerwone - masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować(...)koniec dodać barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać - piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić - całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania