puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:56/329)

Błyskawiczny murzynek z owocami 315

takie niespodziewane zachcianki. Można powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych, niecierpliwych lub wygodnych, a teraz okazuje się, że jest to przepis dla oszczędnych. Murzynek jest puszysty i wilgotny, dodatkowo posypałam ciasto cukrem pudrem. Polecam też: Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Błyskawiczny murzynek z wiśniami Polecam błyskawiczny murzynek z owocami, jeżynami i gruszkami: 1, 5 szklanki mąki(...)wbijamy do misy robota, dodajemy cukier, kakao i miksujemy na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlewamy olej,mleko i wodę gazowaną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksujemy. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki, pomiędzy układamy jeżyny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
biszkoptowy placek z rabarbarem (na białkach) 174

będę je wspominać za kilka lat, prawda? :)  Po zrobieniu rabarbarowego curdu zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty, ma cudowną, piankową konsystencję i śnieżnobiały kolor. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem z nutą miodu.  Korzystajmy póki jest sezon! :) BISZKOPT NA BIAŁKACH Z RABARBAREM przepis autorski // tortownica o śr.22cm

chili & sugar
makowiec śnieżny wg s. Anastazji 526

pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec(...)śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml gorące wody wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na masę makową. Całość wstawiamy do lodówki aby masa stężała. składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich, zmielonych 3 żółtka 125 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Tarta biszkoptowa ze śmietaną i truskawkami 202

ostatnim biszkopcie kakaowym [przepis] dzisiaj klasyczny biszkopt z truskawkami w formie tarty. Delikatny spód, warstwa puszystej kremówki a na wierzchu świeże truskawki i galaretka. Ciasto idealne na upalne dni 😋 Składniki  na formę o średnicy 28 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3-4 łyżki cukru lub ksylitolu dodatkowo

Ze smakiem i z pasją
Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi 511

może być dżem zmieszany z powidłami) 1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Polewa (miękka): 120g czekolady (u mnie mleczna) 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto.  Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód. (Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.) Całość wymieszać z mąką przesianą(...)przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną. Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części. Przygotować przełożenie. Dżem i/lub

Di gotuje
Ciasto drożdżowe z truskawkami 366

Dziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki placek z truskawkami, który idealnie pasował do popołudniowej kawki. Przepis na placek z książki" Nigella Gryzie" z moimi modyfikacjami.   Składniki na ciasto : 350-400 g mąki pszennej (u mnie

Zabawa smakiem
Babka mojej mamy 161

szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dowolny aromat do ciast (ja dodaje troszke arakowego i troszke cytrynowego) Jajka miksujemy z cukrem na puszystą mase. Następnie ciągle miksując dodawać po trochu reszte składników naprzemiennie. Na koniec dodać aromat. Ciasto przelać do formy i piec 50 minut

kuchnia doski
Bułeczki brioche 147

Blaszkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wkładamy większy kawałek ciasta. Przy formowaniu bułeczek ciasto jest dosyć klejące, warto jednak nie dodawać w miarę możliwości dużo mąki – dzięki temu gotowe bułeczki będą bardziej puszyste. W każdej bułeczce formujemy małe zagłębienie i wkładamy mniejszy kawałek ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte

Ciastkozercy
Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! 188

Tłusty Czwartek racuchy drożdżowe muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają . Są bardzo puszyste , pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom(...)Tłusty Czwartek znajdziecie TU . Inne przepisy na placuszki są TUTAJ. Bardzo puszyste racuchy drożdżowe - przepis: Składniki na ok. 20 racuchów: Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 200 ml mleka w temperaturze 36-39 stopni Ciasto: Wcześniej przygotowany rozczyn 100 g mąki pszennej tortowej 2 jajka Szczypta soli

Kuchnia Łukasza
Klasyka smakuje truskawą 183

Muszę się do czegoś przyznać. Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto(...)napisać ciasta, ale tak właściwie wszystkiego. Znana jest historia, o tym jak zjadłam 21 naleśników smażonych przez babcię. Rozmiar XXL, większość z białym serem na słodko. Dwadzieścia jeden. Zaznaczam, że nadwagi nie miałam- kalorie przerabiałam najprawdopodobniej bezpośrednio na wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy. Firmówka- niby nie taka spektakularna jak ze sklepu, ale uwielbiałam to ciemne ciasto

les mirabelles
Serowe placki Fit i nie Fit 185

żółtka , ser biały ,mąkę, zapach śmietankowy cynamon ,proszek do pieczenia  i mieszamy mikserem do połączenia się składników , następnie kiedy już mamy wymieszane ciasto , dodajemy nasze białka i bardzo dokładnie mieszamy łyżką aby nie utracić puszystej masy , po delikatnym wymieszaniu rozgrzewam patelnie z odrobiną oleju kokosowego i smażę nasze placki , aż do wykorzystania całego ciasta . A kiedy mamy gotowe

Mój Smak
Kremowe ciasto cytrynowe 165

którym rozsmakuje się każdy amator cytrynowych klimatów. Jak dla mnie jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy , bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest troszeczkę czasochłonne(...)dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warstwa śmietankowa : Schłodzoną śmietankę

Opowieści z piekarnika
Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej 98

szypułek skórka otarta z 1/2 cytryny olej do smażenia do podania – cukier puder, miód, syrop klonowy lub bita śmietana Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miksera i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy kwiaty akacji i otartą skórkę z cytryn, mieszamy łyżką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni z obu stron na zloty kolor

Tajemnice Smaku
Drożdżówka bez jajek i cukru 181

Witajcie. Wiem, że jest gorąco ale naszło mnie na drożdżówkę-to zrobiłam. Zapraszam więc na smakowitą i puszystą drożdżówkę słodzoną miodem lawendowym od Huzar . Ciasto drożdżowe z miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma  piękny kolor. Polecam Składniki: 50 g kostki drożdży

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania