puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:48/329)

Rolada śmietanowa 446

Rolada śmietanowa...Puszysty i lekki biszkopt.Pyszna i kremowa bita śmietana.Oprószone cukrem pudrem.Niebo w gębie.Zapraszam!Składniki:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia;Szczypta soli;350 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 łyżki żelatyny;1/4 szklanki gorącej wody;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);Cukier puder do oprószenia(...)mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier

Gospodyni Miejska
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 141

Pancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się(...)ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju lub masła i całość miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy naszykowaną mąkę z makiem i spulchniaczami. Miksujemy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Powinno być bardzo gęste, ale jeśli Wasze jest za suche i nie chce się dobrze zmiksować (może tak być jeśli macie sucho w kuchni albo otworzyliście świeże

Karo in the Kitchen
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 136

rozwałkuj na kwadrat o boku ok. 15 cm. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez 20 minut. Masło wyjmij na godzinę przed przygotowywaniem ciasta z lodówki. Następnie ubij je na białą i puszystą masę. Podziel na 3 równe porcje. Blat podsyp ponownie mąką i wyłóż na niego schłodzone ciasto, rozwałkuj je na kwadrat o boku

Food Square
CHAŁKA NA KEFIRZE 154

Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne chałki są zazwyczaj podłużne, zaplatane w warkocz, a moją odróżnia jedynie to, że jest okrągła i ma inny splot. Dokładna instrukcja splotu jest pokazana krok po kroku na zdjęciach pod przepisem i wcale(...)zalewamy kefirem. Mieszamy.  Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz drożdże z kefirem. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, i wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, dzielimy ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Torcik truskawkowy bez pieczenia. 332

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was szybki w przygotowaniu, niesamowicie smaczny, ładnie się prezentujący torcik truskawkowy bez pieczenia. Jest to ciasto na bazie herbatników kakaowych, przełożonych puszystym kremem z serkiem mascarpone, białą czekoladą i bitą śmietaną, a wszystko to przełamane orzeźwiającą galaretką i soczystymi truskawkami. Niebo w buzi ;) Polecam! Składniki na torcik truskawkowy bez pieczenia:  na formę 24x28(...)nią 1/3 kremu. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nią wykładamy 1/3 kremu. Na nim rozkładamy trzecią warstwę herbatników,  a ją przykrywamy ostatnią warstwą kremu. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone truskawki, a te zalewamy tężejącą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce przez około 10-12 godzin (galaretka musi stężeć, a herbatniki zmięknąć). Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną (niekoniecznie), truskawkami

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki z mascarpone 226

cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę(...)cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez

Poezja smaku
Bułeczki weneckie 223

bułeczkami..układałam je dość blisko siebie, bo chciałam , żeby były "odrywane"..i co Wam powiem ? po prostu rewelacja...zwłaszcza ta kruszonka, która smakowała wyśmienicie i sprawiła, że ciasto było mięciutkie , puszyste ..musiałam zjeść prawie zaraz po upieczeniu...do tego kubeczek mleka..i nic więcej nie potrzeba.. 100 g tłustego mleka 25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie(...)łyżeczki cappuccino Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć na blaszkach w odstępach

Moje domowe kucharzenie
puszysty biszkopt bez proszku do pieczenia – idealny 366

składniki: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę

Domowy Smak Jedzenia
Delikatny sernik z morelami 237

sernik jest absolutnie genialny, delikatny, puszysty, niezbyt słodki, po prostu rozpływający się w ustach. Mogłabym jeszcze długo rozpływać się w zachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę  ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki

Cynamonowe szczęście
Ciasto śnieżny puch 330

bawełna był niewątpliwie hitem. Do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo mam już w planie kolejny wypiek z użyciem tego, lub bardzo podobnego ciasta. Ale nie zdradzam szczegółów, a tym razem… ciasto śnieżny puch.   Składniki na formę 24 x 28cm: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej) - 3 łyżki cukru(...)rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy zimną posypką i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto śnieżny puch jest wszędzie opisywane w samych superlatywach. Idealne na letnie rodzinne spotkania… i nie tylko. Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i doskonałe w swojej prostocie. Przepis znalazłam u Gabrysi

mojewypiekiinietylko
Murzynek na kwaśnym mleku 177

Kolejna wersja murzynka, tym razem na zsiadłym mleku. Puszysty, wilgotny i czekoladowy, czego chcieć więcej ...Składniki na ciasto:2 jajka1 szklana cukru2 szklanki zsiadłego mleka3 szklanki maki tortowej1 kostka margaryny4 łyżki kakao1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnego dżemukilka ząbków pokruszonej czekoladyWykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać jajka. Następnie dodać zsiadłe mleko oraz przesianą mąkę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PANI WALEWSKA 657

dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną(...)jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową 141

lekko, i bez roboty), to wymyśliłam, że poleję upieczone ciasto jogurtem wymieszanym z syropem z agawy. I tak o to powstało “ Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową ” z mięciutkim, puszystym, delikatnym biszkoptem, rozpływającym się w ustach i banalnym w przygotowaniu :) The post Proste ciasto biszkoptowe ze śliwkami i FIT polewą jogurtową appeared first

Moja Delicja
CYTRYNOWA SZARLOTKA Z SEREM 250

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W rondelku roztapiamy masło, dodajmy obrane i pokrojone w plasterki jabłka i rodzynki, podsmażamy aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Dodajemy cynamon, studzimy. CIASTO CYTRYNOWE: Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Na koniec wlewamy sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz wsypujemy mąkę przesianą proszkiem do pieczenia(...)formy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ok. 3/4 ciasta, układamy plastry jabłek. MASA SEROWA: Wszystkie składniki delikatnie,ale dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na jabłka. CAŁOŚĆ: Na masę serową wykładamy resztę ciasta ( może to być kleksami, ciasto i tak się połączy ). Pieczemy w nagrzanym o 180C piekarniku przez ok. 45 minut. Całkowicie studzimy, zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania