puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:64/329)

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 171

kojarzy mi się z dzieciństwem - pierwsze skojarzenie kompot, placki i dżem rabarbarowy ♥ Uwielbiam jego lekko kwaśny smak, dlatego też postanowiłam połączyć go ze słodkim ciastem drożdżowym. Poniższa drożdżówka była pyszna - miękka i bardzo puszysta. Kwaśny rabarbar idealnie skomponował się ze słodką kruszonką.    Składniki na 2 małe keksówki (lub formę 20 x 20): 2,5 szklanki mąki pszennej(...)masła 2 łyżki zwykłego cukru 4 łyżki mąki pszennej Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać letnie mleko i wbić jajka. Za pomocą miksera/bądź dłoni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią lub ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia.  W międzyczasie rabarbar obrać, umyć i pokroić. Do garnka wsypać rabarbar, dodać 3 łyżki cukru i całość gotować kilka

Ugotować
Miodownik z kremem z kaszy manny 983

sody oczyszczonej.Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, jajka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto podzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  1/2 słoika(...)gotujące się mleko wlać kaszę mannę. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż kasza zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy. Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, ponownie posmarować dżemem i przykryć resztą kremu. Położyć trzecią część ciasta, docisnąć. Wierzch:  puszka masy krówkowej

Z miłości do słodkości
Tort Confetti 235

serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera, ale nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno jajka, jedno po drugim. Dolewamy także sok z cytryny. [Jeśli masa się zważy(...)składników (najlepiej zrobić to szpatułką bądź rózgą kuchenną). Gdy całość się połączy na sam koniec wsypujemy cukrową posypkę. Mieszamy krótko, w przeciwnym razie posypka zacznie się rozpuszczać i zabarwi ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-30 minut

MyCookBook.pl
Pączki tiramisu i socjalizacja 203

będę musiała spróbować - w końcu tiramisu to mój ukochany deser, więc pączki choćby o nim przypominające nie mogły ujść mojej uwadze.  Wyszły boskie! Ciasto jest idealne, choć odrobinę się lepi. Pączuszki wychodzą lekkie, puszyste i delikatne - no po prostu cud, miód i orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie, a w połączeniu(...)przestudzić. Do zaczynu dodać pozostałe mleko i cukier, jajka oraz żółtka. Zagnieść. Dodać masło, sól i likier, wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta o wadze około 70 g, formować z nich kulki, układać na oprószonym mąką blacie, zachowując odstępy. Zostawić do napuszenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwe ciasto marchewkowe z orzechami i masą 142

obrotach. Odłóż mikser i zamieszaj kilka razy szpatułką, żeby się upewnić że wszystko jest dobrze wymieszane. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez 40-50 min lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Masa(...)miękkiego masła 120 g cukru pudru 150 g serka kremowego śmietankowego Wykonanie: Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 min). Dodaj serek i zmiksuj krótko na wysokich obrotach miksera. Przełożenie ciasta i dekoracja: Ciasto marchewkowe przekrój na dwa blaty, nierówny wierzch odetnij i pokrusz na drobne kawałki. Ciasto przełóż grubą warstwą masy. Resztę masy

Słodki Blog
Moje czekoladowe wspomnienie 157

spróbować ciasta. Najlepszy czekoladowy smak dzieciństwa. Smak, który towarzyszy mi do dziś. Murzynek zrobiony nie tylko z kakao, ale również z rozpuszczonej czekolady. Puszysty, miękki i tak bardzo czekoladowy. Już brzmi jak poezja. Moja Mama pocięła ciasto na małe kostki, tak by dzieci miały gotowe porcje do zjedzenia. Każdą kostkę dodatkowo zanurzyła w czekoladzie i obtoczyła w wiórkach kokosowych

Gotowanie i blogowanie
Torcik makowy bez mąki 310

masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i  wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta i Torty tort makowy bez mąki

O kuchni z uczuciem
Placek dyniowy do niedzielnej kawki 118

kolor. Niewiele dyni potrzeba aby osiągnąć ciasto iście pomarańczowe. Zawsze używam puree z dyni pieczonej, bo jest ona wtedy dobrze odparowana. Mimo wszystko ciasto dyniowe wymaga sporej ilości mąki, a przy tym i tak będzie puszyste i ładnie wyrośnięte. W sklepach spotykam dynię już od kilku tygodniu. Uwielbiam dodawać to dynię do wypieków ale również zrobić z niej(...)dyniowy krem . Dyniowe ciasto króluje jesienią. Nie znam osoby, która by nie lubiła ciasta z dynią. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to zachęcam je upiec. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dyniowe ciasto ! Ale dzisiaj zapraszam na przepis na placek dyniowy z cynamonowym nadzieniem. Cynamonowe nadzienie jest podobne do tego w cynamonowych ślimaczkach. To co właśnie lubię w dyniowych

codojedzenia
Czekoladowa Szarlotka 150

Ciasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam

Made By Mom And Son
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką 165

wykonaniu, wyrasta bardzo wysokie a podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i spróbowałam jeszcze ciepłego - delikatne , mięciutkie, puszyste , rozpływające się w ustach. Przepis podpatrzony u Ewy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe: 2 ,5  szklanki mąki pszennej 5 żółtek  3/4 szklanki mleka 30 gramów drożdży 4 kopiaste łyżki cukru 1 cukier waniliowy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ćwiczenia w rolowaniu 143

nektarynkowego z lawendąciasto cygaretkowe:35 g miękkiego masła35 g cukru pudru1 białko35 g mąki pszennejczerwony barwnik spożywczy w żeluMasło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Delicje 142

zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo cukier(...)Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów

Made By Mom And Son
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 184

wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się nie oblizywać palców. Składniki : Na 20 dość sporych bułeczek. 4 szklanki mąki(...)wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na min godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość.  Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z malinami i lekką pianką waniliową 202

posypaniaDzisiaj zaprezentuję ciasto - w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia :) kiedy zobaczyłam zdjęcia na blogu majanaboxing.blox.pl. Jest naprawdę hitem. Puszyste, mięciutkie, aromatyczne... Po prostu rozpływa się w ustach. Jedyne czego nie mogę opisać - to smaku ciasta na drugi dzień - po prostu nie miało szansy przetrwać tak długo :)Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Masło pokroić w kostkę, dodać resztę

Świat Ciasta
Ciasto Jakuba 8985

piana i wiśnie - druga część ciasta). Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 - 20 min w 180st C. Czynność powtarzamy z resztą ciasta, mają nam wyjść 3 placki trójwarstwowe.Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie stopniowo, po łyżce dodajemy zimny budyń. Gotową masę dzielimy na pół.Przełożenie :Pierwsze ciasto - 1/2 masy - drugie ciasto

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania