puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:73/329)

Placki z jabłkami, smażone bez tłuszczu 136

Placki z jabłkami, smażone bez tłuszczu, na suchej patelni. Dzięki minimalnej ilości oleju kokosowego w cieście, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu podczas smażenia placków. Placki wychodzą lekkie, puszyste i dużo zdrowsze od tych smażonych tradycyjnie. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 2 łyżeczki cukru 3 jabłka 2 łyżeczki oleju kokosowego(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz jabłek, miksujemy w misce za pomocą blendera, na gładką masę. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy w plasterki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na suchej, rozgrzanej patelni, smażymy małe placuszki, nakładając ciasto za pomocą łyżki. Smażymy placki około 3 minut z każdej strony, na średniej mocy palnika. Artykuł Placki z jabłkami, smażone bez tłuszczu pochodzi

NiePieprz.pl
LEŚNY MECH 170

można zastąpić śmietan fixem) 1 pełna łyżka cukru pudru DODATKOWO: 1 słoiczek dżemu, np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych, 250-350 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek) WYKONANIE CIASTO: Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do cieplenia. Szpinak rozmrażamy na sicie i lekko odciskamy w dłoniach (ale nie za bardzo). Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Na koniec masa powinna być puszysta i gęsta (uwaga, aby nie przebić śmietany).  Dodajemy rozpuszczoną żelatynę ze śmietanką i krótko mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Na ciasto wykładamy dżem i dokładnie rozprowadzamy. Wykładamy 2/3 ubitej śmietanki, rozprowadzamy po całej powierzchni  i układamy połowę świeżych owoców (truskawki

cool and minty
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 189

solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas(...)przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć fileciki , pokroić w kostkę i odsączyć na sitku (sok użyć do kremu serowego). W jednej misce

SzczyptaSmaQ
Karpatka 198

bardzo się nie kleiło. Piec pierwszy placek przez około 20 – 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować(...)wierzchu kożuch. Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, gdy będzie lekko napuszone dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ubijać dalej na puszystą, gładką i jasną masę. Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto posypać cukrem pudrem, kroić. Smacznego Karpatka – przepis

Zasmakuj Kuchni
Tort cytrynowo jagodowy 224

minut – ciasto po upieczeniu powinno być rumiane, można też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy na pewno nie jest surowe. Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem, dajemy stopniowo zimny (najlepiej prosto z lodówki) budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli w kremie wciąż są grudki(...)można włożyć go na jakiś czas do lodówki – kiedy masło nieco stwardnieje łatwiej rozmiksować go na gładką masę. Ciasto po upieczeniu odstawiamy na kratkę, żeby zupełnie ostygło. Przestudzone ciasto odwracamy do góry nogami – równy spód będzie dobrze nadawał się na górę tortu. Przekrawamy ciasto wzdłuż ostrym nożem i nasączamy wodą z cytryną. Nakładamy krem na pierwszy blat

Ciastkozercy
Pizzeria Peperino i pizzeria Mamma Mia w Biograd na moru (Chorwacja) 163

miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w Polce ani we Włoszech. Składników sporo, ale ciasto bajeczne. Cienkie i nie zapychające, a rogi delikatne i puszyste. W pierwszej pizzerii byliśmy przy okazji meczu Chorwacja: Rosja. Zamówiliśmy (w sumie nie do końca świadomie) pizzę o czterech smakach. Część kawałków była

Karola gotuje
Domowe pączki piwne. Pączki na piwie 470

wielu lat nie kupuję ich w cukierni czy sklepach. Domowe to domowe i kropka. Ale nie zawsze robię je tak samo. Karnawałowe pączki z ciasta piwnego zaskoczyły mnie już dawno swoim smakiem. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Niewielka ilość przypraw korzennych daje tylko intrygującą nutkę w smaku i całość jest świetna. Takie pączki piwne możecie sobie usmażyć

Smaczna Pyza
Pączki z kremem waniliowym 684

nieco. Dziś polecam przepis na pyszne puszyste pączki przełożone kremowym nadzieniem. Pączki są lekkie i puszyste. Nie może ich zabraknąć na żadnej imprezie karnawałowej. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 40g świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru kryształu, 50g margaryny, 60 dag mąki, Dodatkowo: nadzienie kremowe

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Red Velvet 139

minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe

Kubki smaku
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 293

Przepyszny keks! Świąteczny aromat, puszysta konsystencja, pysznie słodki, a bez cukru. 100% smak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników mineralnych. Keks nie zawiera jajek, prawie nie zawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz

pyszne zdrowości
Lukrowany Serniczek 220

Składniki:   1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka

Luźna Kuchnia
Knedle z serem 139

Knedle z serem to tradycyjne i powszechnie znane danie. Puszyste serowe nadzienie, słodkie, idealnie komponuje s ię z delikatnym ciastem. To bardzo szybka i łatwa do zrobienia potrawa, a przy tym niesamowicie smaczne. Knedle możemy podać zarówno ze śmietaną i cukrem, polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Knedle można zamrozi ć, rozkładając je w zamrażalniku

Smaczne Potrawy
Babka marmurkowa 153

upiec naprawdę puszystą babkę piaskową należy przede wszystkim długo i cierpliwie ucierać ciasto. Wtłoczymy wówczas do ciasta dużo powietrza i będziemy mogli dać mniej proszku do pieczenia, który wpływa na końcowy smak ciasta. Istotna jest również ilość cukru. Jego nadmiar bowiem hamuje wyrastanie ciasta, powodując nadmierne przypalenie skórki, a nawet klajstrowaty zakalec. Natomiast korzystny wpływ na strukturę ciasta

Wiem co jem
Ekspresowe ciasto z truskawkami. 124

szczypta soli Sposób przygotowania: Do mąki dodajemy cukier,proszek do pieczenia i sól.Do utartego masła/margaryny,dodajemy stopniowo jajka-nadal ucieramy aż uzyskamy puszystą masę. Dodajemy sypkie produkty i miksujemy na jednolitą konsystencję.Ciasto wlewamy do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.Na wierzchu układamy pokrojone truskawki.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.40 minut. Gdy wystygnie dekorujemy

Wielki apetyt
Placuszki marchewkowe 149

Troszkę zdrowia przemycone w puszystych placuszkach, które, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, smakują jak najlepsze ciasto marchewkowe! Zapisane jako ulubione obok kokosowych :) Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta cynamonu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka skórki otartej ze sparzonej  pomarańczy pół marchewki startej na drobnych oczkach 1 łyżeczka miodu    Rozgrzewany

Chocolate Muffin Blog