puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:73/329)

Murzynek – przepis tradycyjny 5934

Murzynek – przepis tradycyjny – to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które uda się każdemu! :) Murzynek z tego przepisu jest puszysty, a zarazem wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływający się w ustach! Jeśli chcecie możecie go przekroić wzdłuż i posmarować np. powidłami, dżemem lub ulubionym kremem. Podane składniki dotyczą blaszki 24×24 cm lub okrągłej o średnicy 26cm. Inspiracja(...)dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st.C

Kulinarne Przeboje
lekkie,puszyste pączki małe i duże... 143

lubisz ja użyłam swojej jabłkowo-śliwkowej - jest w moich przepisach posypać pudrem cukrem.......pączki są bardzo lekkie, puszyste i smaczne........SMACZNEGO!!! skórka cytrynowa posypka Royal Brand: produkt naturalny - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
babka piernikowa 164

składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 100 g miodu 125 ml mleka 125 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji 162

pieczenia 5 łyżek oleju rzepakowego 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 mango jagody goji, płatki kokosowe do posypania ciasta Jajka ubić z erytrytolem lub ksylitolem na wysokich obrotach miksera, aby powstała puszysta piana. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce oleju. Mąkę orkiszową wymieszać z kokosową i pozostałymi suchymi składnikami. Dodawać jogurt i suche składniki naprzemiennie(...)ubitych jajek, krótko wymieszać do połączenia wszystkich składników. Mango pokroić w kostkę. Wylać ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać kawałkami owoców, jagodami goji i płatkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach około godzinę. Kroić po przestudzeniu. Artykuł Ciasto jogurtowe z mango i jagodami goji pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Ala Pana Cotta 375

Coś bardzo delikatnego, puszystego, świeżego i z owocami. Pana Cotta, bardziej domowa ale równie pyszna :) Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki (30%-36%) 2

Niezły Młynek
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 182

nasz organizm: chroni nas przed drobnoustrojami, zakarzeniami i wolnymi rodnikami. A jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.   Ciasto jest wyjatkowo lekkie i puszyste, ale też mokre za sprawą migdałów i marchewki;  cytryna natomiast dodaje aromatycznej  świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy(...)delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki. Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta
Czekoladowy pudding z imbirem-na drugie słodkie śniadanie 155

białej czekolady Dekoracja; kakao do oprószenia płatki białej i ciemnej czekolady masło do wysmarowania foremek    Sposób przygotowania Ciasto; Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao, dodać starte drobno czekolady, białą(...)Nadzienie; Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki. Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika

Wanilia i Kardamon
Piernik 187

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, który jest miękki i puszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się z świętami Bożego Narodzenia i smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smak ciasta rewelacyjny. Dodatkowo można przekroić go na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi. Przyprawy do piernika użyłam

Marta Gotuje
Ciasto drożdżowe z kruszonką 173

kanapka z ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni(...)miski) wrzucamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy. Gdy masa  będzie jednolita dodajemy jajko i żółtka i dalej mieszamy, do uzyskania jednolitej puszystej masy.Do ubitej masy przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie na jednej stronie ciasta wgniatamy suszone winie, a na drugiej rozsmarowujemy zmielona skórkę pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy

Słodkie Przyjemności
Rolada z kremem na szybko 168

może roladę na szybko ? Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie:  : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem(...)tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę i piec przez 20 minut w temperaturze 170*C Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kładziemy na biszkopt papier śniadaniowy i rulujemy ciasto zostawiając ciasto  na jakąś godzinę w tej formie. Jeśli ktoś się spieszy nie jest to aż tak konieczne :) Robimy krem z przepisu na opakowaniu , rozsmarowujemy go na roladzie, którą

W Moim Magicznym Domu
RAINBOW CAKE 113

drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto ważymy, dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej misce. Dodajmy barwniki: np. niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony- według upodobań. Mieszamy dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do tortownicy ( u mnie duży(...)całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Masło ucieramy na puszysty krem. Dodajemy 1 żółtko i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy połowę cukru pudru i miksujemy na gładką masę. To samo robimy z drugim żółtkiem i resztą cukru. Teraz stopniowo dolwewamy sok z cytryny i mieszamy. Blaty ciasta przekładamy kremem z bitej śmietany. Boki i wierzch ciasta pokrywamy kremem

KuchcikoweLove
Marchwiane placki ziemniaczane z gorgonzolą 203

Placki pyszne! Sos z gorgonzoli wspaniale je dopełniał! Ja lubię placki płaskie i mocno przypieczone, taka prawie sama skórka mocno chrupiąca. Te wyszły mi ze skórką chrupiącą, ale wnętrzem puszystym i delikatnym i było to bardzo smaczne:) „W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie. Chodzi o to, żeby nauczyć się tańczyć w deszczu” Vivian Greene Komentarze zawsze.oliwek(...)marchew, to rzeczywiście ona chyba dodaje plackom miękkości i delikatności, a jednocześnie samego jej smaku nie czuć. Chyba to podobnie jak w ciastach marchewkowych, gdzie nikt nie wyczuwa marchewki, a ciasto jest pysznie delikatne i puszyste. rain1drop 2011/12/23 22:52:08 Radosnych, zdrowych i spokojnych Świąt oraz samych słonecznych dni w Nowym Roku :)) dyrdymalki 2011/12/31

Zdrowa Kuchnia Sowy
Cytrynowe ciasto z makiem 265

cytryny do dekoracji 1 białko cukier puder sok z cytryny - opcjonalnie mak migdały w płatkach wykonanie: Masło ubijamy z ksylitolem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając. Następnie wyciskamy do ciasta sok z cytryn. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, migdały, proszek do pieczenia i mak. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Przysmaki Karolki
Naleśnikowa Quesadilla 374

dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar Przygotowanie: jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy mikserem na puszystą masę, przesiewamy 1,5 szkl mąki, dolewamy wodę oraz olej. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolewamy wody ciasto odstawiamy fileta myjemy, osuszamy, rozbijamy, kroimy w niewielkie kosteczki, oprószamy solą i pieprzem

Luźna Kuchnia
Ciasto szpinakowe "Zielony mech" 128

opakowania śmietan fixu (fix do śmietany) 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego pestki z owocu granatu (do dekoracji) Wykonanie ciasta: Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli dolać olej ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać szpinak i mieszać(...)wszystkie składniki się połączą.  Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 min, do tzw. suchego patyczka.  Po wystudzeniu ściąć wierzch ciasta i rozdrobnić go na okruszki, które posłużą nam później do dekoracji.  Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietanę kremówke ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, cukier puder

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania