puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:60/329)

Churros z cynamonem 326

pączki, Amerykanie donuty, a Hiszpanie- churros. Robi się je z wyciskanego ciasta parzonego, smażonego w głębokim oleju, rozgrzanym do wysokiej temperatury. To sprawia, że ciasto jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku. Jada się je przez cały rok, nie tylko w karnawale. A gdy te smażone w oleju, karbowane paluchy macza się w gęstej czekoladzie(...)mieszamy z cynamonem i wysypujemy na płaski talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w cynamonowym

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto marchewkowe 163

Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg marchewki-3 szklanki mąki-2 szklanki cukru-kostka margaryny-3 jajka-2 łyżeczki sody oczyszczonej-5 łyżek wody-szczypta soli   Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy.   Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach.   Oddzielamy żółtka(...)natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 30 minut.Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Ciasto jest upieczone.   Wyjmujemy z formy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Wielowarstwowy tort korzenny 1159

cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej1,5 łyżki (18g) mąki ziemniaczanej2 żółtka120g powideł śliwkowychorzechy włoskie do dekoracjiWykonanie:PLACKI KORZENNE - składniki na ciasto wyjąć trochę wcześniej z lodówki- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę- do masy maślanej dodawać na przemian mąkę przesianą z przyprawami (korzenną i cynamonem) oraz prawie całą śmietanę, cały czas ucierać- dodać żółtko(...)łyżki), od razu dodać do masy, ucierać, a gdy masa jest już mocno gęsta, wyrobić gładkie ciasto- ciasto podzielić na osiem równych części (u mnie każda ważyła około 66g)- kawałki ciasta zafoliować (najlepiej osobno), schłodzić w lodówce przez 40-60 minut- każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, podsypując mąką - placki powinny mieć średnicę nieco

Smakołyki Bereniki
Czekoladowo-Orzechowe Babeczki Ferrero Rocher 149

wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli.  Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soliok. 100 g Nutelliok. 30 g orzechów laskowych

Słodka Strona
Tarta Snickers 1273

ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.W międzyczasie przygotować krem. Masę krówkową utrzeć wraz z masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać

Gospodyni Miejska
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem 420

piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem.Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem pięknie wyrosło. Wyszło puszyste, wilgotne i… ach i och - naprawdę super. Kokosowa „szczypta” dodatkowo wzbogaciła jego smak. Wprowadzam je na stałe do moich kulinarnych wypieków, bez obawy(...)zakalce. Kolejną jego zaletą jest szybkość wykonania. Chwila moment i mamy gotowy łakoć do kawy, czy herbaty. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kokosem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sernik Snickers z orzechami w słonym karmelu 144

folię spożywczą. Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce.  2. Kiedy ciasto wyraźnie się schłodzi formę o wymiarach 36 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wykładamy spód. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.  3. Masło topimy w garnku i studzimy. Masę serową mielimy w maszynce jeśli korzystamy z takiej gotowej (z wiaderka(...)przestudzone) oraz śmietankę kremówkę . Przekładamy do dużej misy. Jaja w całości miksować, po jednej minucie dodajmy wrzątek. miksujemy na wysokich obrotach a następnie dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce). Puszystą masę mieszamy partiami z serem. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiewamy proszki budyniowe. Na końcu dodajemy masło orzechowe mieszając bardzo delikatnie by nie stracić na puszystości. Przelewamy masę do formy

vaniliowoczekoladowa
Biszkopt z musem jabłkowym i masą budyniową. 321

cukru 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki i proszkek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym(...)dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć mus jabłkowy i równo rozsmarować. Na mus jabłkowy wyłożyć masę budyniową, równo rozsmarować. Przykryć drugą częścią ciasta i lekko docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Racuchy drożdżowe z jabłkami 844

Racuchy z ciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz babcia, czasami z jabłkami, czasami bez, ale zawsze posypane białą kołderką z cukru pudru 😋 Powiedzenie: 'warto czekać na to, co dobre' idealnie pasuje do owych racuchów, ponieważ pomimo tego(...)ciepłego mleka. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Kolejno wbić jajka, wlać resztę mleka oraz roztopione masło, kawałki jabłka i dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż znikną grudki mąki, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut (najlepiej wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 stopni). Przygotować szklankę gorącej wody. Na patelni dobrze rozgrzać olej

Kraina Miodem Płynąca
NALESNIKI MALINOWE 126

NALEŚNIKI MALINOWE....MALINOWE RÓŻE.... Powiew lata piękną jesienią... Naleśniki z sokiem malinowym, puszysty biały serek oraz dżem malinowy Łowicz...a do tego kubek gorącej czekolady... Naleśniki malinowe są łatwe w przygotowaniu, choć nieco cierpliwości na pewno tu się przyda ;) Na talerzu wyglądają pięknie - szczególnie jesienią lub zimą wniosą do naszego śniadania uroku  letnich malin oraz kwiatów. A ten zapach(...)szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki soku malinowego 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka oliwy * ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne naleśniki, może być trochę bardziej gęste. dodatkowo: serek twarogowy puszysty, naturalny dżem malinowy Łowicz odrobina masła do posmarowania patelni *aby uzyskać bardziej intensywny, malinowy kolor naleśników, do ciasta  możemy dodać odrobinę

Moja Książka Kucharska
Babka cytrynowa 712

babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku. Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno(...)utrzeć na puszystą masę - cytrynę dokładnie umyć i sparzyć), zetrzeć na najdrobniejszej tarce skórkę, owoc przekroić, zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok - cytrynę przełożyć do masy, zmiksować - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję - białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać

Smakołyki Bereniki
Maślankowe ciasto z truskawkami 218

mojprzepisna.pl | Maślankowe ciasto z truskawkami Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie w życiu robiłam. Jednocześnie jest bardzo smaczne. Lekkie, puszyste, z dużą ilością owoców. Nie wymaga użycia miksera. Jedyne co trzeba zrobić to parę godzin wcześniej wyjąć mokre składniki z lodówki, wymieszać składniki widelcem, wyłożyć owoce, upiec :). ps. jako, że wolę robić ciasto odmierzając wszystko w gramach

moj przepis na
Jesienne ciasto ze śliwkami i figami 159

cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 świeże figi 500 g śliwek cukier puder Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową W dużej misce ucieramy na puszystą masę masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy(...)przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników. Figi kroimy na plasterki, śliwki kroimy na pół i drylujemy  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto. Na cieście układamy plasterki figi i połówki śliwek. Ciasto pieczemy około 50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczny placek z wiśniami 188

Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem zwykłym i migdałowym, dodajemy jajka i dalej ucieramy do otrzymania puszystej masy. Dodajemy mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy, na wierzchu układamy równomiernie wiśnie. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania