puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:87/329)

Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 922

porze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek...forma 23x33 cm Biszkopt:3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać(...)dodać cukier, smażyć na małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dobrze wymieszać.Ciepłą masę wyłożyć na zimne ciasto, ostudzić.Krem budyniowy:3 żółtka, 1/2 l mleka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka żelatyny

Z miłości do słodkości
Ciasto marchewkowe light 239

papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Na wierzchu wystudzonego ciasta rozsmarowujemy krem. Dowolnie dekorujemy

Mania Gotowania
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 134

ciasto nie jest wymagające, a robi wrażenie. Nie formuje się go trudno, a wygląda obłędnie. Jeszcze lepiej smakuje. Puszysta, maślana i słodka drożdżówka plus świeże, sezonowe owoce. Świetne połączenie. Mąkę przesiewamy, żeby dobrze ją napowietrzyć, mieszamy dokładnie z cukrem, solą i drożdżami. Masło rozpuszczamy z mlekiem. Gdy przestygnie, ale będzie jeszcze ciepłe, dodajemy jajko i mieszamy całość. Wyrabiamy elastyczne(...)ciasto. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy je lnianą ściereczką lub folią spożywczą i dajemy mu podwoić objętość. Zajmie to około godziny do półtorej. Można to przyspieszyć i ciasto odstawić do zagrzanego na 50⁰C piekarnika.   Truskawki i rabarbar myjemy, rabarbar obieramy z włókien i skórki, drobno kroimy w kosteczkę. Truskawki kroimy w równie drobną kostkę. Mieszamy ze sobą owoce

Karo in the Kitchen
JAGODZIANKI 151

jest od zawsze. Przepis na ciasto drożdżowe które robię jest na tyle uniwersalne że można z niego przygotować zarówno makowiec, jak i pączki, lub zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców. Jest niezwykle puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania. Bułeczki: 1/2 kg mąki, 5 żółtek, pół kostki margaryny, ok 10 dag drożdży, opakowanie cukru waniliowego(...)Nadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru,   Rozczyn 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. Ciasto W tym czasie rozpuścić masło, podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne

RAROSSA
Ciasto Krówka 363

czas ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego(...)proszku budyniowego ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Złożeni e ciasta : Na blat biszkoptowy wyłożyć cały krem budyniowo - maślany. Wyrównać. Na krem położyć blat kokosowy. Polać polewą ( opis wykonania poniżej ). Wstawić do lodówki

Opowieści z piekarnika
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 185

miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną masę. Białka ubijamy z solą na sztywno. Do puszystej masy dodajemy mak, migdały oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie ucieramy, do masy nie dużymi porcjami, dodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około

kgwjanczewo
Ciasto Kruszynka 253

dokładnie mieszamy.Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.Przełożenie ciasta :Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje

charlotte gotuje
"Leśna Pokusa" - Tarta bez pieczenia 416

Leśna pokusa to przepyszna tarta na kruchym czekoladowym spodzie, z wybornym, puszystym kremem z białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem

maniapieczenia
Guziki w trzech smakach 194

pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, połączyć. Partiami dodawać mąkę, zagnieść gładkie, dość miękkie ciasto.  Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszysty i delikatny sernik z wiaderka 541

serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Sernik z wiaderka składniki: Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm na ciasto - spód i góra: 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 100 g schłodzonego masła

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki marchewkowe z kremem 181

mascarpone do bitej śmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki(...)kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Do dekoracji kolorowa posypka cukrowa koraliki cukrowe kakao Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości, ustawiamy je na blaszce

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z bitą śmietaną 156

godzinę. Po tym czasie wyjąć. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, resztę pozostawić na górę ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka(...)sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta.  Rozgrzać piekarnik.  Piec w temp 160  st..C  w piekarniku  z termoobiegiem  przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku.  Smacznego

Gosia gotuje
Tradycyjne naleśniki z serem 160

szykujemy masę serową. Umyte jajka wyparzamy wrzątkiem, wbijamy do misy malaksera, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy twaróg oraz aromat, ponownie miksujemy. Patelnię do smażenia naleśników smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego i dobrze rozgrzewamy (na słabo rozgrzaną patelnię ciasto przywiera). Wlewamy chochelką porcję ciasta, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni i smażymy, aż się lekko zrumieni

mojewypiekiinietylko
Karpatka 119

minut, aż nasze ciasto będzie złote. Pamiętajcie, że jeśli pieczemy dwa ciasta razem to musimy użyć opcji z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostudzenia i dopiero wtedy odklejamy od ciast papier do pieczenia. !UWAGA! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia. Masa: 250 g margaryny 100 g masła 2 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru 650 ml mleka (2 i 1/2 szklanki) opakowanie cukru(...)dodać 8-9 łyżek) oraz opakowanie cukru wanilinowego. Pozostawiamy do wystudzenia. Gdy nasz budyń jest zimny, ubijamy masło i margarynę na puszystą, białą masę i stopniowo dodajemy budyń, cały czas mieszając. Na spód naszej karpatki wybieramy ciasto, które jest mniej „wybrzuszone”. Rozprowadzamy na nim masę i przykrywamy drugim ciastem. Górę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:) Artykuł Karpatka pochodzi z serwisu

PatiGotuje
Ciasto dyniowe w kształcie serca 163

przepisie stąd nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4, bo ciasto było trochę suche. Ale ogólnie smaczne, o dyniowej barwie :) P rzygotowanie: Do całych jaj wsypać cukier i utrzeć na puszystą masę Dodać puree z dyni i rozpuszczone, przestudzone masło- wymieszać Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, sodką, cynamonem, gałką ewentualnie(...)przyprawą do piernika Suche produkty wsypywać partiami do masy dyniowo- jajecznej i mieszać mikserem Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę wody lub mleka. przepis stąd  - zmodyfikowany trochę przeze mnie .  W przepisie nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4.       Puree zrobiłam z dyni pokrojonej wpierw

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania