włożyć do lodówki na minimum 30 minut. • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa. Ser • Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując. • Wrzucać po jednym całym jajku(...)następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach. • Na koniec wymieszać z budyniem. • Połowę masy serowej wylać na kruche ciasto. • Położyć na ser pokrojone brzoskwinie, zalać resztą masy serowej. • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka. • Pianę wyłożyć
To co kochamświątecznych. Szczególnie jadalnych ;) Tym razem mam dla Was propozycję na ozdobę świątecznego stołu. Pieczywo w kształcie gwiazd. Ciasto nadaje się również na bułeczki, chałkę lub oczywiście zwykłe warkocze, ale gwiazdy są bardziej świąteczne i moim zdaniem ładniej wyglądają. Gwiazdy są puszyste z lekko migdałowym aromatem. Doskonale sprawdzają się i na słodko, i na wytrawnie. Składniki na 2 gwiazdy(...)Zaczyn 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki mąki pszennej Typ 650 1 szklanka letniego mleka Ciasto 500 g mąki typ 650 80 g mielonych migdałów skórka z 1 cytryny 90 g masła ¾ łyżeczki soli 2 jaja + 1 do posmarowania gwiazd przed pieczeniem 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego płatki migdałowe do posypania przed pieczeniem Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć
Pełny talerzmasła 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółta. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniacukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem.W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera, na zmianę dodawać mąkę z mlekiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać powierzchnię.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić.Cukier z masłem umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłą wodą na 15 minut. • Jajko, żółtka i oba cukry ubić na puszysty, biały krem – 10 minut mikserem. • Do przesianej mąki z solą dodać wyrośnięte drożdźe i wymieszać łyżką. • Dodać ubite jajka i wyrobić ciasto – 15 minut mikserem z końcówką hakiem. • Dodać rozpuszczone, wystudzone masło i spirytus
To co kochamszklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny 18 truskawek Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy ciasto(ja mam o średnicy 24 cm) i układamy przekrojone na pół truskawki i obtoczone w mące(ja dałam truskawki
Moje-pitraszeniemarcepanu 800 g czereśni Wykonanie: czereśnie umyć, wypestkować makę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka z cukrem ubić na puszysty kogel-mogel. Masa podczas ubijania potroi objętość. Na minimalnych obrotach miksera partiami dosypywać mąkę i wlewać olej ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać szpatułką. Na tarce jarzynowej zetrzeć marcepan wprost na ciasto. Rozłożyć czereśnie, delikatnie wciskając marcepan w ciasto piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Angel food cake nie bez powodu jest nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem(...)możesz przystąpić do dodawania mąki wymieszanej z resztą cukru. Wsypuj ją powoli i mieszaj delikatnie łyżką, wykonując obroty w jedną stronę, tak, aby mąka dokładnie połączyła się z białkami. Ciasto przełóż do małej keksówki (30 x 11 cm) lub okrągłej formy z kominem (o śr. 20 cm). Blaszki niczym nie smaruj ani nie wykładaj papierem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego
Food Squarekilka ciasteczek. Ja przygotowałam pomarańczowe - u innych naje się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze... No za nic nie chciał się kleić! W końcu wpadłam na to, żeby(...)masłaskórka otarta z 1/2 pomarańczydodatkowo:100 g cukruskórka otarta z 1/2 pomarańczyCukier utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami. Partiami dodawać do ciasta.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka(...)pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie:Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemyprzesiany przez sito proszek do pieczenia,budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę
Anioły w kuchniletniej masy dodać zaczyn, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, margarynę rozpuścić. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego żółtka, pozostała przesianą mąkę, cukier waniliowy, sól i wyrabiać, aż ciasto będzie sprężyste. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłą margarynę, rodzynki i skórkę pomarańczową i wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielaptopem na kolanach i kubkiem herbaty w ręku. A jutro polowanie na kasztany :) Wypadałoby wspomnieć co nieco o poniższym cieście:) Cóż, kolejny rodzinny przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek weekendu: :) P.S. Wiśnie są mało widoczne na zdjęciu jednak(...)proszkiem do pieczenia wsypać do masy kakaowej i cały czas mieszając dodać 5 żółtek i wlać alkohol. Następnie delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzchu poukładać wiśnie. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 - 45 minut. Gotowe ciasto posmarować polewą czekoladową. I coś
My simple kitchenwyrośnięcia na ok. 10- 15 min. Roztapiamy masło. Żółtka, jajko i resztę cukru ubijamy na parze, aż powstanie puszysta masa. Resztę mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę mleka, startą skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste
W kuchennym oknie EwySzybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły. Podaję przepis na 18-20 babeczek:Składniki na ciasto cytrynowe: 4 duże jaja lub 5 jeśli są małeJaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 20 dag, więc przygotowałam(...)łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia. 2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaGenialne ciasto cytrynowe, przepyszne, aromatyczne i robi się je w 5 minut. Z przepisu od Ewy, a właściwie ze starego zeszytu jej Mamy :), dzięki Ewa!. Składniki na ciasto cytrynowe: 7 dużych jaj lub 8 jeśli są małe Jaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 32 dag, więc przygotowałam resztę składników(...)pieczenia 2 duże cytryny, lub 2 i 1/2 jeśli są małe 1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia. 2. Przygotowujemy blaszkę, piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremkę ciastem i wstawiamy
Apetyczna babeczka