puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:89/329)

Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 152

zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie(...)waniliowego 100 g płatków migdałowych 2 łyżki liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, obtoczyć w pozostałym cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto ze śliwkami 129

szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Stale ucierając dodawać po jednym jajku, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki pozbawione pestek skórkami do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym

talerz przyjemności
Biszkopt z masą malinową 133

cukru, - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1/4 szklanki kakao, - 2 łyżki mąki pszennej, - łyżka proszku do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut

Przepisy Mikołaja
Tęczowy tort (rainbow cake) 214

śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym(...)jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodajemy stopniowo do ciasta. Miksujemy na wolnych obrotach niezbyt długo. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Najlepiej jest zważyć ciasto i potem podzielić na 6. Każda część ciasta przekładamy do osobnej miseczki, dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek stefankowo kajmakowy 116

masa kajmakowa polewa czekoladowa bakalie do przybrania Masło utrzeć z połową cukru, dodać po jednym żółtku , ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Białka ubić na pianę z resztą cukru, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec 3 placki w formie o rozm 33x22 Wystudzone przełożyć masą kajmakową i polać polewą, udekorować bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Kluseczki francuskie. 240

rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa będzie gładka i puszysta, masę połączyć delikatnie z mąką, następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i ostrożnie dodaję ją do ciasta, W dużym garnku zagotować wodę z solą, wyrobione, gęste ciasto przełożyć na deskę i metalową łyżką odcinać kawałki zsuwając

Kuchnia Beaty
Knedle z truskawkami 188

Będąc weganką przekonałam się, że roślinna dieta to nie tylko trawa. Owoce można zrobić w wersji wytrawnej na obiad, a z warzyw upiec słodkie ciasto. Jest tyle możliwości, ale mając dzieciaka trochę trzeba pokombinować. Wczoraj były drożdżówki z truskawkami, a wcześniej na obiad knedle. Nakulałam ich w sumie 55 sztuk, z czego Miśka wciągnęła 5, Maniek (dziadek Niny, a mój(...)starych ziemniaków, mają więcej skrobi Przygotowanie: ugotowane ziemniaki utłucz za pomocą tłuczka do ziemniaków, tak aby nie było grudek, a masa wręcz puszysta, na samym początku możesz dodać też banana. Dodaj mąkę i sól i zagnieć ciasto, tak aby się nie lepiło, ale tez nie było zbyt suche. Najlepiej dodawać stopniowo mąkę. Podziel ciasto na 4 części, a każdą

greenscarf
Ciasto czekoladowe z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.156 153

czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko 100 g czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół szklanki zmielonych(...)mieć temperaturę pokojową, jedynie wiśnie mogą być zamrożone. Do misy miksera wkładamy masło i cukier i ucieramy do powstania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i cieramy. Wlewamy roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej ucieramy.  Do ciasta wlewamy kefir, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i mielone migdały. Ciasto mieszamy szpatułką tylko do połączenia się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fale Dunaju 182

Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Ugotować budyń. Gorący przykryc folią żeby się nie tworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 580

minut. Następnie studzimy i miksujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie jajka wraz z cukrem trzcinowym i waniliowym ubijamy w mikserze na puszystą pianę. Powoli dolewamy roztopione masło ciągle ubijając ciasto. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy ręcznie. Delikatnie dodajemy puree z dyni oraz marchewkę ciągle mieszajac. Malutką tortownice wykładamy papierem

Kolizje Smaków
Zapowiadany tort 221

oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić(...)drobno czekoladę. Całość na chwilę odstawiamy i pozwalamy by czekolada zmiękła. Następnie mieszamy i schładzamy. Zanim naszym ganache przełożymy tort należy je jeszcze ubić na puszystą masę mikserem i gotowe. Gdy mamy przygotowane ciasto, krem i ganache oraz poncz z wiśniówki i soku przystępujemy do składania tortu w całość. Krążek ciasta, który chcemy, by stanowił bazę nasączamy ponczem. Następnie

Ratunku obiad
Babka majonezowa 151

dzięki, dzięki :* ), przejrzałam internety i piekłam. A rodzina testowała ;) i wiecie co? Ta jest po prostu rewelacja! Nieupieczone ciasto dalej pachnie majonezem, więc miałam sporo wątpliwości, ale po wyciągnięciu z piekarnika jest magia! Babka z majonezem okazała się idealnie puszysta, nieco biszkoptowa, lekka, mięciutka, po prostu rozpływająca się w ustach. Nie wiem jak długo może stać (dziewczyny, help! podzielcie(...)kominem w środku o średnicy 8 cm. U mnie jest mocno cytrynowa, ale możecie zastąpić cytrynę dowolnym ulubionym aromatem do ciasta lub dodać bakalie (wcześniej trzeba je oprószyć mąką, żeby nie utonęły w cieście). Składniki na babkę: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta

Ciastkozercy
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 231

Jeszcze jedna wersja babki drożdżowej, tym razem parzonej. Pyszna, meeega puszysta, chyba jeszcze smaczniejsza niż poprzednia (w mojej ocenie), w tej są wyczuwalne bardziej drożdże (uwielbiam ten smak!) Przepis z mojego starego kajetu. Składniki na dość dużą formę lub dwie mniejsze, moja okazała sie troszkę mała (kiedyś miałam większą ale już się wysłużyła), w tej wyrosła troszkę za wysoko(...)odstawić do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie (nie będzie już parzyło), rozkruszyć w to drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i ręki. Wlać stopniowo roztopione, przestudzone

Smaczne Zdrowe
Tarta z truskawkami 208

wszelkiego rodzaju deserów . Dlatego wzorując się na jednym z przepisów w internecie postanowiliśmy przygotować wyśmienitą tartę z truskawkami i serkiem mascarpone . Ale spokojnie… nie będziecie musieli robić kruchego ciasta… to będzie znacznie szybsze. Tarta z truskawkami – składniki 320-350 g herbatników (najlepiej maślanych) 170g masła 250g serka mascarpone 130 g śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru(...)masą wykładamy formę do tarty i wstawiamy na minimum 4-5 godzin do lodówki. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na gładką puszystą masę (możecie dodać odrobinę śmietanfixu). Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i układamy na herbatnikowym cieście. Owoce dokładnie myjemy i układamy na tarcie. Smacznego!   Post Tarta z truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Biszkopt kakaowy 157

poniższego przepisu. Zawsze mi się udaje, jest puszysty, mocno kakaowy. Dzielę go po upieczeniu na trzy blaty. Forma do pieczenia biszkoptu powinna być wyłożona papierem do pieczenia tylko na dnie. Boków formy nie smarujemy i nie wykładamy papierem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać należy około 15 minut i wyjąć ciasto z formy. Składniki na tortownicę 24 cm 6 jajek rozm

O kuchni z uczuciem