puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:96/329)

Kokociasto, czyli ciasto kokosowe z morwą czarną (bez cukru) 241

łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny suszona morwa czarna lub rodzynki Jajka ubić z dodatkiem ksylitolu na puszystą pianę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z sodą, wlać sok z cytryny. Delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić wierzch, dodać morwę lub rodzynki. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. inspiracja: Zdrowe gotowanie

FitKot
Babka tiramisu 167

miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie ciasta: Formę na babkę lub formę z kominkiem o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (potrwa to kilka minut). Dodawać jajka (po każdym miksując przez chwilę). Dodać ekstrakt z wanilii(...)małej misce wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Mąkę z proszkami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem. Z powstałej masy odłożyć szklankę lub półtorej szklanki masy i wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym. Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie rozsmarować ciemną masę a na ciemną rozlać resztę białej

Mania Wypiekania
Ciasto "Milka" 252

proszku do pieczenia; 1,5 łyżki kakao; 2 łyżki ciepłej wody; Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze

In my kitchen
Ciasto z wiśniami i nutellą 1124

nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można również zrobić z innymi owocami i pasującą do smaku galaretką. Post Ciasto z wiśniami i nutellą pojawił się poraz

Marta Gotuje
Szybkie ciasto z truskawkami i kokosem 222

Podobno najlepsze są najprostsze przepisy. I tak właśnie jest z tym ciastem, dlatego idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu, albo goście zapowiedzieli się niespodziewanie. Jest bardzo delikatne, puszyste z truskawką i kokosową nutą, wspaniale pasuje do popołudniowej kawy i na weekendowy piknik. Zatem do dzieła :) Składniki: 3/4 kostki masła 3 jaja 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy do niej budyń i wiórki i mieszamy całość delikatnie. Blaszkę (moja miała 23x33 cm) wykładamy p apierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na cieście rozsypujemy truskawki, a nie roz s marowu jemy piankę kokosową. Wstawiamy do pieka rnika (180st. C) na 45 minut (ja po ok 20 zmnie jszam temperaturę

Cynamonowe szczęście
Ciasto fasolowo-sernikowe 210

misy blendera (oprócz płatków owsianych). Wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Sernik: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i przyprawy do piernika na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, serek i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie miksujemy nie zbyt długo. Kolejno do masy(...)serowej dodajemy ubite białka. Mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia. Masę sernikową przelewamy na ciasto fasolowe.  Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ciasto nie wyjmujemy. Zostawiamy na 15 minut w piekarniku. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kakaowe ciasto na mleku skondensowanym 139

kilka fajnych pomysłów z jego wykorzystaniem. Dziś pora na pierwszy z nich! Ciasto z jego dodatkiem jest wilgotne, lekko słodkawe i przepyszne. Najbardziej smakowało oczywiście Malwince, największej miłośniczce klasycznych ciast ucieranych (ma to, jak wiele cech, po Babci Asi, mojej Mamie). Można upiec je również w foremkach babeczkowych, wtedy otrzymamy małe muffinki, idealne do dziecięcej rączki :) Składniki: (na standardową keksówkę(...)puder do posypania Przygotowanie: Masło utrzeć do białości z cukrem. Dodać po jednym jajku cały czas miksując do uzyskania gładkiej, puszystej masy (jedna jeśli masa wygląda jakby się zwarzyła - spokojnie, po wymieszaniu połączy się idealnie, dodatkowo i tak ciasto będzie w piecu). Do masy dodać cukier przesiany z kakao i proszkiem oraz szczyptę soli, zmiksować. Następnie dodać mleko

Cakes By Kejt
Rolada serowa z wiśniami 249

zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania małymi porcjami dodajemy twaróg oraz budyń. Ciasto rozwałkowujemy i ostrożnie rozciągamy na opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie

Zainspirowana w kuchni
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 404

Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe  Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki(...)mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę  i sól.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto

Mania Gotowania
Jabłecznik na biszkopcie 205

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki(...)jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.  Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 x 23 cm) i wstawić do nagrzanego

Kuchcik gotuje
Pani Walewska 1730

przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.  Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy.  Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum

Malinowe Pocałunki
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 165

pieczenia 1,5 szklanki cukru kryształu 200g świeżych truskawek Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać delikatnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układać umyte i oczyszczone z szypułek truskawki. Pieczemy w nagrzanym

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto ze śliwką na szybko :) 314

sypałyśmy ich cukrem, ale jak najbardziej można to zrobić). Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy ciągle miksując. Na koniec dodajemy olej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy ciasto i wciskamy w nie owoce - my użyłyśmy tortownicy o średnicy ok. 30 cm, ale można

WeAreCrazy
Baba z kuleczkami marcepanowymi 175

barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta. CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną(...)pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 248

miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę(...)pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było

Ratunku obiad