Ciasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250
kolorowotorcikowozwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 25cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 20 minut w 180 o C. Studzimy. Frużelina: Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, gotować(...)wstawiłam na całą noc). Mocno schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijam na dużych obrotach miksera do momentu, aż masa będzie puszysta. Na ostudzoną frużelinę malinową wykładamy masę czekoladową. Dekorujemy grubo pokrojoną czekoladą, świeżymi malinami i miętą. Wstawiamy ciasto do lodówki, na co najmniej godzinę. Smacznego
Słodki Zakąteknajlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Jeżeli ktoś nie pozna składu nigdy się nie domyśli z czego jest zrobione. Wyśmienite ciasto u mnie wychodzi zdecydowanie na prowadzenie w rankingu ciast ciemnych , suchych. Wierzcie mi, zakochacie się w nim od pierwszego ugryzienia:)) Towarzystwo malinowego sosu zdecydowanie podbija walory smakowe jak i wizualne , które mocno zachęcają do skosztowania. No cóż, pozostało zaprosić(...)stopni. Dno tortownicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę i banan zmiksować na gładką masę, odłożyć. Jajka ubić na puszysty, gęsty krem z cukrem. Pod koniec dodać masę fasolowo-bananową, wymieszać. Mąkę przesiać dodać do ciasta razem z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Na koniec wsypać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać łyżką. Wylać do formy, wyrównać i piec około
gotuj ze mnądoprowadzamy do delikatnego wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy skórkę pomarańczową. Jajko z cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę i cały czas mieszając dodajemy ją do naszej masy czekoladowej. Banany kroimy na pół-plastry, wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy naszą masą czekoladowa. Rozprowadzamy po całym naczyniu. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 190 stopni na 15 minut
BaRepasPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki(...)żółtka , 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia . Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić
Codzienna kuchnia niecodziennawlewamy naszą słodką mieszankę. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 minut. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać(...)plastyczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie
Słodkie okruszkipyszny, delikatny serniczek. Jest z nami już ładnych parę lat i jeszcze nigdy nie zawiódł. Serniczek jest puszysty, kremowy, nie opada, a kakaowy spód i czekoladowa polewa w niebanalny sposób równoważą słodycz masy serowej. Pychotka!!! Składniki na sernik Agnieszki CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku
Rozpustne gotowanieKrem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę. Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w plastry, maliny rozsypujemy chaotycznie
Sajkofanka smakuokoło 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki Berenikicytrynowysłoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać parę kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam w tortownicy(22cm). Następnie małą łyżeczką nakładać
Walijskie Pichceniesobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc. Święta się zbliżają i naszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się go w miarę szybko. Gdybyście mieli(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 100 g mieszanki keksowej Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia,później mleko. Do ciasta wsypujemy mieszankę keksową i mieszamy. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto
Bon appetit mon amieJedno z obowiązkowych ciast świątecznych - makowiec, zwany także struclą z makiem. Zawijane ciasto drożdżowo-kruche, wypełnione masą makową z bakaliami. Dla mnie rewelacja !Składniki:CIASTO:* 800 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 g masła * 1 szklanka mleka* 1 szklanka cukru* 4 żółtka* 1 łyżeczka soliMASA MAKOWA:* 400 g suchego maku* 50 g masła o temperaturze pokojowej(...)cukru - wymieszać. Mleko z drożdżami odstawić do wyrośnięcia.W rondelku rozpuścić masło - pozostawić do wystygnięcia.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę połączyć z solą, dodać mleko z drożdżami, utarte żółtka z cukrem oraz zimne masło - wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).W tym czasie przygotować masę makową.Mak opłukać na sicie, pod bieżącą wodą
kolorowotorcikowowięcej)100 g białej czekolady posiekanejrodzynkiWykonanie:Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamasła 120 g cukru pudru jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i dodać do masy. Ponownie utrzeć na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto
Świat Ciasta