puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:106/329)

Ciasteczka czekoladowe z kremem 127

pudru 1. Ubić masło z cukrem i wanilią na puszystą masę w jednej misce. W drugą miskę przesiać mąkę, mąkę kukurydzianą i kakao. Do ubitego masła dodawać po trochu sypkie produkty aż powstanie jednolita masa. 2. Można użyć rękawa do wyciskania ciastek lub jak ja, uformować z ciasta małe kulki o jednakowej wielkości, które można spłaszczyć widelcem. Wykładać(...)minut zostawić ciastka na blaszce a następnie studzić na kratce. 3. Połączyć kawę z gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Ubić masło z cukrem i zimną kawą na puszystą masę. Łączyć ciastka za pomocą kremu. Można też dodatkowo posypać ciastka kakao.Smacznego Źródło: CookiesPost Ciasteczka czekoladowe z kremem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Sernik z kajmakiem 264

mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę  oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut  w temperaturze 180 stopni.  Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową

Pyszności Słodkości
Ciasto kajmakowe 445

łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszac makę z sodą i solą. Masło utrzec z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie nie przerywając ubijania , stopniowo dodając po 1 jajku oraz miód. Do masy partiami dodawac mąkę i dokładnie wyrobic ciasto. Dzielimy ciasto

Słodkości i nie tylko
O kobiecej próżności słów kilka. I ciasto truskawkowe nie tylko dla kobiet 155

się w wyjątkową ucztę, zdecydowanie godną królewskiego podniebienia. Jestem pewna, że nawet wybredna królowa Wiktoria nie zdołałaby się oprzeć dokładce. Kanapka Wiktorii Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 350 g truskawek 6 łyżek(...)dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do form, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruchy torcik z truskawkami 158

czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Drugą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód kruchego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć(...)miseczki, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się

Passions hobbies life
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami, gotowe w godzinę 145

mieszania. Na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką puszystą masę. Na górę poukładać połówki śliwek, jeśli użyjecie dużych to pokroić je na 6 kawałków. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić, Można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Ciasto zachwyca swoją prostotą, polecam

Kuchnia Pokoleń
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 198

Rewelacyjny, mocno czekoladowy sernik o delikatnej puszystej i rozpływającej się w ustach konsystencji.  Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa w formie pajęczyny, która idealnie pasuje do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Składniki:Sernik:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukruok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki(...)Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką.Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy

Słodka Strona
Jesień się zrobiła 125

przeznaczenie- jakaś kulinarna siła wyższa poukładała właśnie te składniki w kuchni, po to żeby mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich 250g marchewki (naszej!) 250g miękkiego masła 250g brązowego cukru 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 1 cytryna 170g(...)używam miksera, bo nie lubię mieś obtartych kłykci;-)). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kolejny etap- cytryna. Ucieramy skórkę i wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce

les mirabelles
Domowe drożdżówki z serem. 185

czasu na wypiek, więc  w weekend w nie jednym domu zapachniało cieplutką, słodką, puszystą drożdżówką z serem. Przepis i sposób podaję wedle autora. SKŁADNIKI : na rozczyn: 125 ml mleka ( dałam 70 ml więcej) 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli(...)cukier puder ok pół szklanki, odrobina gorącej wody.    SPOSÓB WYKONANIA : Ciasto    Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier 3 łyżki, 1 łyżkę mąki. Odstawiamy rozczyn, na ok15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, masło rozpuszczamy. Łączymy ze sobą rozczyn, mąkę żółtka, tłuszcz , sól. Wyrabiamy ciasto, będzie elastyczne, lekko twardawe. Formujemy kulę, przykrywamy, odstawiamy na ok 1 godzinę

Basia w kuchni
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 140

miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku(...)soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę dodawać jogurt i mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch.  Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na połówki, morele pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka "Rafaello" 356

łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik zaręczynowy 160

parze). Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić na sicie. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Wlać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem. Wsypać żurawinę i ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie szpatułką połączyć z ciastem. Podzielić ciasto

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką 133

Daaaawno nie jadłam tak dobrego ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki

CookYourself
Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane 3909

ciut inne ..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj .Ilość składników podaję za autorką..a ja wczoraj wieczorem zrobiłam z połowy porcji ..musiałam tylko dodać ciut więcej mąki, bo ciasto było rzadkie....zrobiłam małe rogaliki i ciut większe..moje posypane tylko cukrem pudrem.. 1 kg mąki pszennej + 3 łyżki  10 dkg świeżych drożdży  0,5 l mleka(...)wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.  Mąkę przesiewamy (to ważne! Inaczej rogale nie będą tak puszyste i lekkie) i połączyć razem z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka, zaczyn, olej i dokładnie wymieszać łyżką [ ja zagniotłam rękoma].Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na  rogalomanię  , wyciąć trójkąty

Moje domowe kucharzenie
Pancakes dyniowe na kefirze 183

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki- tradycyjne śniadanie rodem w USA. Są puszyste, lekkie i smaczne. Dodatek dyniowego pure nadaje im intensywnego koloru i dodatkowych walorów odżywczych. Składniki 400 g kefiru ok. 1,5 szkl mąki 2-3 łyżki pure z dyni 1 łyżka cukru ekstrakt waniliowy 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku(...)Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę do momentu ,aż ciasto będzie odpowiednio gęste. 3. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. 4. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej jeśli przygotujemy je wieczorem, wtedy rano od razu możemy usmażyć pyszne naleśniki. 5. W razie potrzeby smarujemy patelnię olejem lub masłem. Chochlą do zupy nabieramy ciasto i wylewamy je na środek rozgrzanej patelni

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty