puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:110/329)

Leśny mech.. po raz drugi 187

razem skorzystałam z innego..tylko , że nie zapisałam skąd pochodzi przepis.Tym razem zrobiłam inną masę, do masy dodałam pokrojoną galaretkę i na wierzch dałam granat..no i też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.mąki(...)proszkiem do pieczenia.  Piekarnik nastawić na 170 stopni na funkcji góra-dół. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Gosia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około

Moje domowe kucharzenie
Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie 314

bardzo puszystej masy, która wyraźnie zwiększy swoją objętość, a mieszadła miksera będą pozostawiały na niej wyraźny ślad ( ubijałam 10 minut ). Do ubitej masy jajecznej dodać przestudzoną mieszankę czekoladową ( może być lekko ciepła ) i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Na koniec wsypać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać(...)minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odłożyć do wystudzenia. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie.  Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać twaróg, miksując na niskich obrotach miksera

Opowieści z piekarnika
Słonecznikowiec 704

mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy do formy (ok.20x28 cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 40 minut w ok. 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Słonecznik w karmelu: 60 g masła roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, mleko, a po chwili ziarna słonecznika. Gotujemy przez ok. 10 minut często mieszając(...)jasną, puszystą masę.  Ta czynność powinna zając nam sporo czasu - im bardziej ubijemy masło tym puszystsza będzie masa. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodajemy po łyżce masy kajmakowej (aby krem był jeszcze bardziej puszysty warto wcześniej samą masę również zmiksować). 2/3 słonecznika dodajemy do powstałej masy i mieszamy do wymieszania składników. Na dolną część ciasta wykładamy powstały krem

Słodka Strona
Ciasteczka maślano - cytrynowe z kokosem 111

cytryny 150 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto nabieramy łyżeczką, kładziemy na blaszkę. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy aż ciastka nam się zarumienią. Ciepłe

kgwjanczewo
Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami 256

urocze gniazdka z jajeczkami. Babeczki idealne na wiosenny deser, a także ciekawa propozycja np. na Wielkanocny stół.   Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  2 łyżki kakao  Krem(...)następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - całkowicie studzimy.  Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Masło miksujemy razem

Słodka Strona
Wilgotna babka cytrynowa 125

szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę

Przepisy Mikołaja
Biszkoptowa kostka adwokatowa 217

Boska kostka adwokatowa, nie jest słodka a o wyraźnym smaku likieru adwokat. Puszysty biszkopt, delikatna pianka i kremowa polewa.  Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 500g mascarpone 500g śmietanki kremówki 36% 250ml likieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam(...)żelatynę i miksujemy jeszcze minutę. Masę wylewamy na ostudzony biszkopt, wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania polewy. Ciasto oblewamy przygotowaną czekoladą, wstawiamy do lodówki na 1- 1,5 godziny

Gotowanie i blogowanie
Ciasto owocowo śmietankowe 253

pieczenia - 200 g cukru pudru - 2 cukry waniliowe - szczypta soli Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrami. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, białka z solą ubij na sztywną pianę. Do masy z jaj i cukru dodaj delikatnie mieszając mąkę i białka. Wylej ciasto na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180-200°C  góra

Pasje Jolki
Słonecznikowiec 367

Przygotowanie słonecznikowca zaczyna od zrobienia biszkopt czekoladowego. Białka oddzielamy od żółtek, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Potem, na kąpieli wodnej topimy czekoladę. Do ubitych żółtek dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, i dokładnie mieszamy.  Uwaga: roztopiona czekolada podczas dodania(...)pieczemy (możemy na raz z ciastem) w 180 stopniach przez 10-15 min, aż ziarna zbrązowieją. Po upieczeniu studzimy. Potem kruszymy rękoma lub wałkiem na drobniejsze kawałeczki. Kiedy biszkopt i chrupiący słonecznik będą wystudzone zabieramy się za zrobienie kremu. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy z masą krówkową na puszysty krem. Po tym napęczniałą żelatynę podgrzewamy krótko

Kuchnia Łukasza
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16573

Sezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżka wody.  Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Masa jabłkowa

Z miłości do słodkości
Prawdziwy biszkopt z kakao 190

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru(...)łyżki soku z cytryny cynamon (opcjonalnie) Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany

prawdziwe jedzenie
Ciasto cukiniowe 104

dżemu z czarnej porzeczki 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Artykuł Ciasto cukiniowe

Pieguskowa Kuchnia
Torcik marmurkowy z jabłkami. 155

Torcik marmurkowy z jabłkami. Składniki :                   ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) Ciasto : 10 dkg cukru 20 dkg masła  4 jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny(...)migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą połowę

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania