puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:114/329)

Maślana szarlotka 206

cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić

Wanilia i Kardamon
Ciasto w słoiku 274

około 8 ciastek (w zależności od wielkości słoików). Składniki na ciasto Składniki na krem +truskawki do dekoracji Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu . Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką, dodajemy maślankę. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) miksujemy na puszystą masę z miękkim masłem. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy(...)wylewamy na dużą blaszkę (ja wykorzystałam największą jaka mieści mi się w piekarniku). Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Po wyciągnięciu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu budyniowego. Po dokładną instrukcję można zajrzeć tutaj . Opcjonalnie do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego

Ciastkozercy
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami 115

miękkie masło oraz cukier lub słodzik. Zmiksuj robotem kuchennym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Teraz dodaj jajka - jedno na raz, miksując za każdy razem przed dodaniem kolejnego. W małej miseczce wymieszaj jogurt z sokiem i skórką z cytryny i dodaj do ciasta, zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj suche składniki - mielone migdały, polentę, mąkę, proszek do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowe 155

łyżeczki karobu, np. Skworcu 4 starte średnie marchewki (2 szkl) Wykonanie: Jajka zmiskować z cukrem na puszystą masę, dodać olej, stopniowo przesianą mąkę, sodę, proszek, cynamon, kakao, karob, mieszać mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do foremki i piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Można posypać cukrem pudrem

Trufelkowo
Ciasto owsiano-kokosowe z owocami 195

moim przypadku wiśnie, truskawki i śliwki) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę wymieszać z kwaśną śmietaną. Dodać mąkę, sól, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki wody i dołożyć owoce. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej bułką tartą

Jacob Tastes
Kruche ciasteczka maślane z żurawiną 124

dałam skórkę z dwóch mandarynek) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miękkie masło ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać skórkę, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę pokrojoną w drobną kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto

Smaki Armine
Amoniaczki 124

wcześniej aby były w temperatudze pokojowej. W misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem. Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
KETO GOFRY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) 243

opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier Do miski wbić jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji. Dodać sól, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie zmiksować na gładko. Gotowe ciasto odstawić na 5 minut aby mąka wciągnęła płyn a ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Rozgrzaną gofrownicę nasmarować odrobiną oleju kokosowego

Ola la LCHF
Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką 187

upieczecie coś pysznego, ale jednocześnie zdrowego i fit ;) Zapraszam też do polubienia strony na facebooku , która dopiero niedawno powstała :) Kokosowe ciasto bezglutenowe z bananem, budyniem i lekką pianką Ciasto: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 3 jajka 2 nieduże dojrzałe banany 3 łyżki(...)łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Rozgnieść banany widelcem, jajka ubić z solą, ksylitolem i miodem na gładką, puszystą masę. Dodać olej, banany, ekstrakt i nadal miksować. W osobnej misce połączyć mąkę z wiórkami, proszkiem do pieczenia, stewią i budyniem. Dodać do ciasta, zmiksować. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Pianka

FitKot
Babeczki pomarańczowe z lukrem 71

pomarańczy lukier 2 łyżeczki soku z pomarańczy + 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, sok z pomarańczy. Następnie przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę. Krótko miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do papilotek/ foremek, napełniając je do 3/4. Pieczemy w 180C przez 25 min do „suchego patyczka”. 3.Przygotowujemy lukier, ucierając cukier

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka dyniowe z orzechami 324

waniliowego 2/3 łyżeczki (4g) sody oczyszczonej 120g orzechów włoskich Wykonanie: - masło utrzeć z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać purée z dyni (jeśli purée nie jest gęste, należy je maksymalnie odsączyć lub dodać do ciasta więcej mąki), zmiksować - mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy - orzechy posiekać na dość duże kawałki, dodać do masy

Smakołyki Bereniki
Mazurek marchewkowy 131

Pawła Małeckiego znalazłam przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych, zmielonych(...)Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić na puszystą masę. Do jaj dodać składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą.  Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem

Świat Ciasta
Babeczki wielkanocne 119

połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka kakao Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, podawać po jednym jajku i po troszku mąki wymieszanej uprzednio z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz aromat . ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i ubić ponownie. Ciasto nakładać do foremek na babeczki

Gotowanie jest łatwe
Biszkopt z jabłkami 215

łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżką mąki pszennej (do posypania ciasta przed ułożeniem owoców); 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry; Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę (powinny podwoić swoją objętość). Dodać otartą skórkę i sok z cytryny(...)wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać dużą łyżką (najlepiej drewnianą lub łopatką).  Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno formy), wyrównać. Wierzch ciasta posypać przez sito mąką pszenną, ułożyć jabłka.  Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st.C około

In my kitchen
Naleśniki z cydrem 190

dodatkiem cydru. Długo czekały na swoją publikację, bo znikały w mgnieniu oka. To dzięki zawartości cydru, naleśniki stają się puszyste. Najlepsze do słodkawego nadzienia. Naleśniki nie należą do najcieńszych, ale bez obaw - te grubsze równie dobrze smakują :) Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić wcześniej, min.2 godziny przed smażeniem (może być nawet dzień wcześniej lub zostawić na noc - wtedy dodajemy

CookYourself