puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:123/329)

LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 252

pieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego

Walijskie Pichcenie
Ciasto z makiem i kokosem 246

cukru pudru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę zmiksować z cukrem i żółtkami na bardzo puszysty krem. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Warstwa makowa: 20 dag maku 2 łyżki miodu 2 jajka 3-4 łyżki cukru olejek migdałowy i waniliowy Mak sparzyć, osączyć

Praktyczna pl
Jagodzianki na twarożku 190

Sezon jagodowy w pełni więc nie może zabraknąć jagodzianek. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu z wiaderka z inspiracją był przepis od Sweet Orange . Jagodzianki są bardzo puszyste i rewelacyjne w smaku. Polecam również jagodzianki na oleju klik oraz  z tego przepisu klik . Jeśli o mnie chodzi najlepsze są te na oleju. Składniki: Ciasto drożdżowe

Ala piecze i gotuje
Zebra 126

przystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:)Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko.ZebraSkładniki:3 szklanki mąki5 jajek1 szklanka cukru1szklanka oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy2 łyżki kakao1 szklanka wodyPrzygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy szklankę wody i oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek(...)ucieramy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Pyszne i piękne

Lawendowe Niebo
Szybkie ciasto truskawkowe 216

świeżych truskawek Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej wraz z olejem. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Blachę o średnicy 29x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Umyte truskawki powciskać w ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika

Anielskie wypieki
Babka piernikowa jak murzynek 196

Chciałam ciasto, ale brakowało mi pomysłu na takie z 2 jajek. Z pomocą przyszła Edyta z pewnej grupy na facebooku  podsyłając przepis na babkę ze strony Gotujmy.pl  Babka wyszła super puszysta, mięciutka, wilgotna, mmm ;)  Jak murzynek tylko z cynamonem :P Składniki:  2 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 szkl. mleka 1 szkl(...)jajko, cukier i dżem przekładam do jednej miski i miksuję na jednolitą masę. Następnie do masy dodaję cynamon, kakao, mąkę i sodę. Dolewam mleko i całość miksuję na gładkie ciasto. Ciasto wykładam do formy na babkę wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut w 170 stopniach

W kuchni bez szafek
Tort chałwowy 351

Muszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)wysmarowania foremki 100 g sezamu gorzka czekolada  orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt: Przyrządzić tak jak biszkopt jasny , tylko bez dodatku

Słodkości i nie tylko
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 222

karmelowej polewy i prażonymi migdałami. Sami powiedzcie - czy można się nie zakochać...? Ja uległam jego czarowi, i w sobotę przystąpiłam do działania.Zasadniczo plan był taki - najpierw drzemka, potem ciasto. W nocy spałam zaledwie dwie godziny, więc kiedy wróciłam do domu, niewiele myśląc, udałam się do łóżka. Po bezproduktywnym przewracaniu się z boku na bok przez godzinę stwierdziłam(...)działać. I uwierzcie mi - przygotowanie tego sernika to rozkosz sama w sobie. Miksowanie masła na puszystą masę, mielenie sera, oblizanie łyżki - mmm... Poezja. Szczerze mówiąc obawiałam się, że nie wyjdzie tak piękny jak u Liski. Okazuje się jednak, że przepis jest perfekcyjny - ciasto opadło zaledwie kilka milimetrów, w dodatku równo, więc wygląda imponująco. Polane kajmakiem z odrobiną mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z wiśniami 325

mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy na zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy

Słodkości i nie tylko
Czerwone babeczki 177

masło z cukrem. Trochę to potrwa, ale masa ma być gładka i puszysta. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim. Dodać do masy suche składniki, ekstrakt rumowy i wymieszać na małych obrotach. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać drewnianą szpatułką. Blachę na babeczki wyłożyć papilotkami, ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości. Piec ok 22 minuty w temperaturze 170 stopni

Panda i jej świat
Zdrowsza karpatka- przez góry i doliny do serducha 507

minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika, bo inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol(...)minuty, aż będzie bardziej napuszona. Następnie, dodając po łyżce ostudzony budyń ubijaj dalej na puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem.  Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę.  Smacznego

Smiling Shrimp
Torcik W-Z z kremem serowym 154

etka,tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy upieczona w tortownicy,W-Z torcik.Zmieniłam również spód ciasta ,z przepisu tutaj, na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu.Zamiana ta wymaga jednak napączowania spodu ,w innym przypadku pozostałoby zbyt suche.Ciasto jest równie smaczne,jednak przgotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.Składniki na spód: 6 jajek150 g cukru115(...)łyżek dżemu,u mnie jeżynowy3/4 szklanki ponczuWykonanie:utrzeć żółtka z połową cukru na puszysty krem.Białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać resztę cukru.Wymieszać delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatatułki,wmieszać mąkę wymieszaną z kakao.Na końcu dodać masło.Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,boku nie smarować masłem.Piec w 180`C 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienne ciasto orzechowe 171

proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."Składniki:5 jajłyżka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu goździkowegołyżka ekstraktu cynamonowego200 g cukru60 g orzechów laskowych250 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę(...)ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut w 180`CStudzimy w formie.Ciasto możemy po ostudzeniu polać polewą kakaową albo posypać cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 167

wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około 20 minut w temp 175*C Jajka

Luźna Kuchnia
Torcik z bananami 279

wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ostatni etap to przygotowanie polewy. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wylewamy polewę na ciasto i rozprowadzamy po wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy:) wierzchu przy pomocy szpatułki. Czekamy aż ostygnie i wcinamy

Kolizje Smaków
Szybkie oponki w 5 minut! 51378

smaku są po prostu idealne ! Są bardzo puszyste, mięciutkie, lekko kruche, w miarę słodkie, nieprzesiąknięte tłuszczem. Słowem - uczta dla podniebienia.  Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki

Kuchnia Łukasza