puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:130/329)

BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU 179

oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz

Kuchnia bezglutenowa Loli
Puszysty sernik 274

Dziś mam dla Was pyszny sernik. Jest bardzo delikatny i puszysty. Sernik ten jest na bazie półtłustego twarogu i jogurtu greckiego - po prostu pycha. Rozwiń i

Ewa w kuchni
Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem 100

częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam na idealne muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką

Chocolate Muffin Blog
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 194

Wykonanie: obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 241

miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajka i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę . Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania

MarciochaKucharzy
Ciastka dyniowe z serowym nadzieniem i aromatyczną skorupką 127

solą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kardamonem. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (3-5 minut). Dodać jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut

Pełny talerz
Sernik Latte 361

               Jeden z lepszych serników jaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest  puszysty. Polecam dla kawoszy i nie

VioletoweKucharzenie
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 190

będzie gęste ale mokre i takie ma być Banana kroimy w plasterki, jabłko w półplasterki i dodajemy do ciasta Placuszki nakładamy dużą łyżką i smażymy na najmniejszym ogniu zostawiając pomiędzy nimi odległość. Bardzo ładnie rosną w górę i są puszyste. Podczas smażenia patelnię przykrywamy. Smażymy do uzyskania ciemnego, brązowego koloru Można posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sycylijskie cannoli z ricottą 123

Moja podróż do Włoch dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie po następny… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Ciastka pieguski 199

pokrojona w kosteczkę, posiekane orzeszki ziemne)Sposób przygotowania:1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy jajko, chwilkę zmiksować, a potem dodajemy porcjami mąkę i dodatki.3. Na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy małe porcje ciasta, pamiętając o robieniu dużych odstępów.4. Ciastka pieczemy ok 15 minut w 180 st.C (do ładnego zrumienienia).Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 139

waniliowego1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli60 g suszonych jagódMargarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Partiami dodawać do masy. Wsypać płatki, dokładnie połączyć (zagnieść ręką, ciasto będzie bardzo gęste). Na końcu wsypać jagody, połączyć.Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 153

będzie mi smakowało i reszcie mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem kromki wiedziałam, że to jest to bardzo delikatny, puszysty, sprężysty i do tego ten tajemniczy smak kuminu. Pycha!! Jestem pewna, że nie raz go jeszcze upiekę. Gdy zaczęłam wyrabiać ciasto dość mocno się kleiło więc do przepisu dosypałam jeszcze dodatkowy kubek mąki żytniej a do podsypywania użyłam mąki pszennej

Basia w kuchni
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 195

cukrukilka kropel aromatu rumowegoMargarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki

Monia miesza i gotuje
Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym 87

garście siekanych orzechów Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo marchewkę, cały czas miksując. Wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę mieszam w jednej misce i podaję do jajek na zmianę z olejem. Mieszam do połączenia się składników. Wyłączam mikser, dodaję orzechy i mieszam ciasto łopatką. Ciasto wlewam do blaszki wyłożonej papierem (25x 30 cm) wstawiam

Słodki sentyment
Pomarańczowa babka żółtkowa 108

przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, ziarna z laski wanilii, skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na puszystą masę, potem stopniowo dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając maślaną masę. Następnie dodać stopniowo mąkę na przemian ze śmietanką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babę. Piec ok 50 minut w nagrzanym

Trufelkowo
Ciasto z herbatą Matcha 173

śmietany 30 % Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę. Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką

Kuchcik gotuje
Jagodzianki 102

puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej składników przygotować zaczyn i odstawić na 10-20 minut w ciepłe miejsce. Składniki na ciasto

Food Square
Orkiszowe bułki z makiem i sezamem 123

razem testuję mąkę orkiszową i przyznam się , że jestem pozytywnie zaskoczona . Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże .Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych :) Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek. Składniki : - 200 g mąki orkiszowej razowej - 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 - 25 g masła temp. pokojowa - 150 ml letniej wody(...)minut do wyrośnięcia . Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy , 10 minut robotem, 15 minut ręcznie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny do wyrośnięcia . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie przez chwilę i dzielimy na 9 porcji ( można na 12 jak chcemy więcej a mniejszych bułek) Ręce smarujemy olejem i formujemy bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Wypieki Rene
Śniadaniowe bao bans z gotowanym indykiem i warzywami 161

dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu.  Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie.  Co wyróżnia margarynę spośród innych dostępnych na rynku?, Bogaty wybór(...)więcej. Mąki przesiewamy dodajemy cukier oraz drożdże a także proszek do pieczenia oraz sól. Łączymy z letnim mlekiem i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie rosnąć i nie będzie kleiło się do rąk.  Odstawiamy w ciepłe miejsce uprzednie nakrywając miskę lnianym ręczniczkiem na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Mięso w całości umieszczamy

vaniliowoczekoladowa
Ciasto szwedzkie z dżemem 163

proszkiem do pieczenia, przesiać.Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać.Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie). Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat

Moje pyszne gotowanie
Ciasto z owocami II 142

owoceSposób wykonaniaJajka wybić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, łyżkę octu i utrzeć na puszystą kremową masę, następnie ucierając na średnich obrotach wlać olej. Na koniec dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać na delikatnych obrotach mikserem lub łyżką.Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć mrożone owoce lub świeże.Wstawić

Mix smaku
Babka serowa 257

"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki  postanowiłam przygotować Babkę

Słodkie Przyjemności
NAJPROSTSZE CIASTO Z RABARBAREM 200

poskubania w pracy :) To jedno z tych ciast, jakie piekły nasze babcie i mamy, z kilku podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu.  W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm(...)żółtka razem) oraz cukier i cukier wanilinowy ubij mikserem przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Wsyp mąkę i proszek oraz dolej olej i zmiksuj ponownie wszystko krótko na gładką masę. Przełóż ją do formy, na wierzchu poukładaj rabarbar.  Piecz ciasto około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 138

niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)Odstawić do przestudzenia. W misce utrzeć masło ze 100 g cukru np. blenderem) na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać.  Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut. Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania