poskubania w pracy :) To jedno z tych ciast, jakie piekły nasze babcie i mamy, z kilku podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu. W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm(...)żółtka razem) oraz cukier i cukier wanilinowy ubij mikserem przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Wsyp mąkę i proszek oraz dolej olej i zmiksuj ponownie wszystko krótko na gładką masę. Przełóż ją do formy, na wierzchu poukładaj rabarbar. Piecz ciasto około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie
Słodko-Słony Świat Ilonyniż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temparaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)Odstawić do przestudzenia. W misce utrzeć masło ze 100 g cukru np. blenderem) na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Partiami dodawać masę czekoladową. Zmiksować do połączenia. Wsypać migdały i wymieszać. Gotowy krem przełożyć do formy z upieczonym ciastem i piec 10-12 minut. Białka z jajek ubić w czystej, suchej misce na sztywna pianę
Chocolate Muffin Blogmalaksera i zagniatamy ciasto. Możemy to też zrobić ręcznie w misce. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Teraz możemy przygotować krem. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego 2/3 cukru, rozkrojoną laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie żółtka ubijamy na puszysta masę razem z pozostałym cukrem. Wrzące mleko przelewamy delikatnie do ubitych żółtek(...)malutkim ogniu, aż masa będzie odpowiednio gęsta. Trwa to około 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, raz na jakiś czas mieszając. Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatitycukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa budyniowa: Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka(...)temp pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem. Masa krówkowa: Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować
Wanilia i Kardamonłyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki.Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskałyżki (20g) drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do rondelka przełożyć masło, miód i powidła śliwkowe, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i połączenia się składników - mieszankę zdjąć na blat, ostudzić - jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę (ubijać przez kilka minut) - sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku(...)ostudzoną mieszankę miodu, masła i powideł, wszystko zmiksować - do masy przesiać mąkę, dodać kakao oraz przyprawę korzenną, wszystko krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy (powinno zajmować około 2/3 wysokości keksówki) - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka - upieczony piernik wyjąć
Smakołyki Berenikiroladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Składniki: ok. 1 kg jabłek 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę i proszek do pieczenia(...)składniki się połączą. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte jabłka a następnie wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto
Mama Gotujepodszepnęło, że połączenie jeżyn z kawą wyjdzie znakomicie. Musiałam spróbować!Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które(...)mąki pszennejdodatkowo:150 g jeżynlukier:150 g cukru pudru3 łyżki mocnej kawyMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna by go było dodać śmiało więcej. W proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość. Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i migdały doskonale się ze sobą komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi Składniki
Mania Gotowaniajest ciepło, czy jest zimno, czy świeci słońce, czy pada deszcz! Drożdżówka z kruszonką zawsze dobra jest :) !!! Super puszysta, delikatna, z pyszną waniliową kruszonką! Przepis inspirowany drożdżówką Doroty . Składniki: 280 g mąki pszennej, szczypta soli, 60 g cukru, 5 g drożdży instant, 1 jajko, 75 g roztopionego masła, 130 g ciepłego mleka 1 roztrzepane jajko - do posmarowania(...)płaskie łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego Mąkę należy przesiać do miski, wsypać cukier, drożdże i sól. Następnie dodać jajko oraz mleko, zacząć wyrabiać ciasto - ja robię to mikserem z hakami, ciasto będzie klejące - kiedy mąka zbierze już mleko dodajemy rozpuszczone masło, najlepiej w dwóch turach. Wyrabiamy ciasto 7 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte
Plate of JoyKochacie czekoladę? To ciasto jest specjalnie dla tych osób, które kochają czekoladę. Składniki: 100g masła 100g gorzkiej czekolady 150ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na polewę: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, łyżka masła, 3 łyżki śmietany 36% Przygotowanie: Masło kroimy na kawałki i rozpuszczamy(...)czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Do czekolady dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i łączymy z masą jajeczną. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajeczno czekoladowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Ja użyłam kwadratowej blaszki, celowo
Kocham Czekoladęobawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało jeszcze lekko ciepłe ale i ze szklanką herbatki z cytryną jest całkiem przyjemne :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 2,5 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2/3 szkl śmietany 18 % 120 g roztopionego masła Dodatkowo(...)kostkę. Oprószyć cynamonem i cukrem i wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy stopniowo wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując. Dodać śmietanę i cukier waniliowy dalej mieszając. Dosypać mąkę, sól i proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasię ono łączyć z ciastem. Miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki. Aby zrobić krem budyniowy , należy wlać mleko do rondelka wraz z połową cukru (25 g). Doprowadzić do wrzenia. Żółtka zmiksować z resztą cukru na puszysty kogel mogel (około 5 minut). Do żółtek przesiać oba rodzaje mąki. Zmiksować
Moja Delicjagotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Masa jagodowa: Jagody miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję. Układam biszkopty i wykładam pozostałą masę jagodową. Masa śmietanowa
Tradycyjna kuchnia Kasidać do miski. 2. Miękkie mało utrzeć z pozostałym cukrem i masą marcepanową na puszystą masę dodawać po jednym jajku. 3. Wyrośnięty zaczyn i utarte masło z jajkami i masą marcepanową dać do miski z mąką,dolać resztę mleka.Wyrobić ciasto drożdżowe zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 4. Po wyrośnięciu ciasta podzielić na małe porcje
W królestwie smaków BeatyCukier puder Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy jajka i przesianą mąkę cały czas ucierając. Na koniec dodajemy śmietanę. Blachę smarujemy margaryną i przekładamy do niej ciasto. Truskawki oczyszczone i umyte układamy na cieście, delikatnie je wciskając. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut
Camilla w kuchni