puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:138/329)

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 131

sobie na dwa dni, wczoraj przygotowałam nadzienie a dzisiaj ciasto i wypiekanie. Jest z nimi trochę roboty, ale naprawdę warto je przygotować samodzielnie. Przepis cytuję za Renatą: ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE Ciasto półfrancuskie 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 120 g cukru 120 g masła 2,5 jajka (użyłam 2 jajka i 1 żółtko) 4 g soli 20 g świeżych(...)łyżki mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie ubijamy cukier z jajkami na puszystą masę i roztapiamy masło. W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i mleko. Wyrabiamy i pod koniec partiami dodajemy letnie masło. Gdy ciasto jest zagniecione i nie lepi się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia

Pieguskowa Kuchnia
Pyszny makowiec :) 209

Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe muffiny ze śliwkami 109

Rewelacyjne bezglutenowe muffiny ze śliwkami. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną.. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek

Kuchnia bezglutenowa
Niebiańskie sernikobrownie 231

Największą  popularnością na blogu cieszą się przepisy na brownie, a że ja całym sercem jestem również przy sernikach, postanowiłam to połączyć i stworzyć ciasto dwa w jednym! Jest obłędne! Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje delikatność sernika. Jest nie za słodkie, mięciutkie i wilgotne. Słodycz dla każdego, zwłaszcza na poprawę humoru w gorszy dzień! :) Niebiańskie sernikobrownie Składniki na masę brownie(...)czekolada mleczna 100 g mąki gryczanej Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, po jednym. A potem, stopniowo mąkę gryczaną i kakao. Na koniec dodajemy roztopioną (i lekko przestudzoną) w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) czekoladę. Nie przestraszcie się, że coś jest nie tak - ciasto jest gęęęęste! Około 3/4 ciasta przekładamy do foremki posmarowanej masłem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Muffinki - kokosanki (bez glutenu, mleka i jajek) 150

Tym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2

głodny alergik
BABKA 187

łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem  na puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać obie mąki(...)proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną  pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około  45 minut w temperaturze 180 C. Lukier Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony) 489

Sernik bez sera? To ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera.   Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie.  Polecam też inny mój wypiek: Styropian ( klik ) - podobną wersję sernika bez sera. Zapewniam, że obie są rewelacyjne. (Forma o wymiarach(...)minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu można posypać pudrem.   UWAGA: Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek. Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut

Di gotuje
Babka kokosowa (bezglutenowa) 257

niedzielę z gatunku tych, gdy nie ma nic w lodówce, takie ciasto kryzysowe . Na tę babeczkę składniki znajdą się zawsze w każdej kuchni i już można piec. Oczywiście bezglutenowe ciasto kokosowe a właściwie babka , zapraszam :-) * * * Składniki (na keksówkę o wymiarach:  27cm x 8 cm mierząc od spodu): 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek (białka i żółtka(...)masła z cukrem na średnich obrotach. 2. Gdy masa masłowa stanie się puszysta to dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Białka zbieramy do osobnej miski. Później ubijemy z nich pianę. 3. Gdy już wszystkie żółtka znajdą się w cieście to dodajemy nasze mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując na średnich

Kawa z mlekiem
Ciasto malinowy pocałunek. 172

wniosku, iż mój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał ten przepis. Uwierzcie mi robione całkowicie w ciemno. Ale efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy(...)masy kakaowej. Bardzo delikatnie mieszając najlepiej szpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam puszysta, kakaowa masa. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy

Malinowe Pocałunki
Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie) 129

babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5x5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek 😌). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy - do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem

Kolorowy Przepisownik
Marmoladnik 169

Mało kto nie zna smaku tego ciasta :) Jest tak proste do zrobienia, że nie mogło go u mnie zabraknąć.   Składniki: 10 łyżek gęstego dżemu, u mnie z czerwonej porzeczki, jeszcze lepszy byłby z czarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka(...)wymieszać z przyprawami do piernika i kakao Dosypywać po łyżce mąki i ucierać na puszystą masę, ale nie za długo Przełożyć do wysmarowanej foremki, piec w temp. 180 *C ( do suchego patyka) U mnie była to okrągła foremka o średnicy 23 cm z kominem. Ciasto piekłam w prodiżu przez

Proste Potrawy
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 329

moment, mam ochotę od razu go  ponowie przygotować. Ciasto - mimo dodatku marchewki, bądź właśnie dzięki niej - jest słodziutkie, a krem pyszny. Co jeszcze przemawia za tym ciastem? Może to tylko moje spostrzeżenie, ale jego wygląd tez powali nie jednego na kolana. Nam spodobało się bardzo. A jak będzie z Wami?Składniki:210 g marchewki100 g jabłka4 jajka250 g cukru250(...)objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i  jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję wcześniej połączone - (przesianą!) mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, kakao i sól, delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności
Kawowa babka z polewą czekoladową 194

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby swoje walory na dłużej(...)puszysta masa (ok. 5 minut). Wsypać cukier i jeszcze przez chwilę miksować. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i powoli przesypać do masy jajecznej. Mikserem wymieszać wszystkie składniki. Następnie wlać ostudzoną kawę, rozpuszczone masło i zmiksować na gładką masę.  Wysmarować tłuszczem i obsypać mąką formę na babkę (piekłam w formie o średnicy 24 cm). Przelać ciasto

pink envelope
Clafoutis z wiśniami, czyli prosty deser po francusku 111

francuski suflet, który przygotowywały francuskie mamy i babcie swoim pociechom. Ciasto jest tak proste jak ciasto na naleśniki, więc przygotuje je bez problemu nawet osoba bez specjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać(...)sól. Ostrożnie połącz całość z mlekiem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Odstaw deser na co najmniej 5 minut. Możesz go podać

Eat me! Fit me!
Placek kokosowy ze śliwkami 150

umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wlać mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu

My simple kitchen
Babka drożdżowa z powidłami / Easter bundt cake with plum jam 158

Wielkanoc zbliża się ogromnymi krokami, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś proponuję puszystą babkę drożdżową nadziewaną powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi polaną białą czekoladą. Najlepsza i najbardziej puszysta jest w dniu pieczenia, a w następnych ja odgrzewam sobie przez chwilę w mikrofalówce i znowu jest mięciutka Polecam! Scroll down for recipe in English Babka drożdżowa z powidłami(...)tylko i wyłącznie do jego rozpuszczenia, odstaw do ostudzenia. W misce miksera zmiksuj jajka z mieszanką mleczną i przygotowanymi wcześniej drożdżami, po czym partiami dodawaj przesianą mąkę. Wyłóż połowę ciasta do formy, na to powidła, orzechy i wyłóż drugą połowę ciasta. Wysmaruj wierzch mlekiem i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Włóż wyrośniętą babkę

karmelowy