miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką
Grahamka, weka i kajzerkamojej wersji są to kandyzowane wiśnie z mango 1. Jajka w całości zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło i zmiksuj na jednolitą masę. Do masy jajecznej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj resztę składników i zagniataj ciasto. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dołóż bakalie i zagniataj tak, aby je równomiernie rozłożyć.2. Ręce oprósz obficie
Apetyczna babeczkalatem doba jest zdecydowanie za krótka a pracy za dużo... A wracając do tematu to mam dzisiaj dla Was małe słodkości, idealne do kawy. Puszysty krem truskawkowo-waniliowy przykryty warstwą słodkich truskawek. Mmm, musicie spróbować;) Ciasto: 100g mąki pszennej, 50g masła, skórka z 1/2 cytryny, żółtko, łyżka wody, 30g cukru. Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać
Z miłości do słodkościkawowego otoczone polewą czekoladową i wiórkami, całość jest mocno sycąca i bardzo smaczna. Kawy w cieście nie czuć, więc z powodzeniem mogą zajadać się nią dzieci. Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 czubate łyżki śmietany 18% 20 dag mąki tortowej 15 dag masła 10 dag cukru 10 dag cukru brązowego trzcinowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 50 ml naparu kawowego-razem(...)oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy śmietanę chłodny napar z kawy oraz mleko, delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy masę czekoladową, zmniejszając obroty miksera do minimum wsypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i sodą. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23
Wanilia i Kardamonprzy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami. Składniki: na ciasto -100 g mąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku(...)oczkach. Masło utrzeć mikserem z cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem. Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu malinowego i oprószyć
Kuchnia Elliełyżek mąki krupczatki (ja miałam puszystą Lubella) sól pieprz sok świeżo wyciskany z pomarańczy 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jak ostygną przepuścić przez praskę. 2. 1 szklankę soku z pomarańczy zredukować. Do ziemniaków dodajemy maki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (ja dałam dość dużo), zagniatamy, dodajemy zredukowany sok. Jeśli ciasto będzie za luźne i klejące musimy dodać
kruche babeczkiciasto z daktylami, ozdobione chrupiącą posypką z cukru i orzechów włoskich, jest tak pyszne, że nie można mu się oprzeć. Pyszne daktyle znajdziecie na www.Skworcu.com.pl Składniki na ciasto: 23 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 dag cukru 1 jajko 12 dag masła 1/2 szk mleka 4 łyżki sztucznego miodu 2 łyżki melasy 17 dag daktyli bez pestek(...)całość na gładką masę. Przesiać mąkę i przyprawy. Utrzeć masło z cukrem na jasny puszysty krem. Rozgrzać w rondlu melasę, sztuczny miód i mleko, aż mieszanina nabierze płynnej konsystencji. Dodać do kremu i utrzeć. Dodać jajko i suche składniki. Wrzucić orzechy i wyrobić. Nałożyć połowę ciasta do formy, posmarować masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik
Apetyczna babeczkaKolejny już wypiek z jabłkami w tak krótkim czasie :) O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam! Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka(...)Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu. 4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką
Kuchnia domowa Anisekretem jest minimalna ilość mąki, im jej mniej tym będą bardziej miękkie. W przypadku takich klusek, prawda jest taka, że jak poszalejecie to i kilogram mąki wtłoczycie w ciasto, no ale po co? Nazwa leniwe, pochodzi podobno od tego, że są mniej czasochłonne niż pierogi, cóż, faktycznie, ale jeżeli będziecie mało czuli to wyjdą Wam niezgrabne gargamele, więc nakład pracy(...)dodaj mleko, banany, sok z cytryny i cukier. Zblenduj wszystko jak najdokładniej. Do powstałej (puszystej masy) dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj dużą łyżką. Nie bój się, bo ja sama w strachu byłam czy się uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym
greenscarfbazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska. Składniki na 12 sztuk: - 270g(...)całość wymieszać. W drugiej mieszamy składniki sypkie. Następnie zawartość miski z płynami przelewamy do miski z produktami sypkimi i całość mieszamy, energicznie i niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto rozkładamy do papilotek do muffinek (najlepiej użyć łyżki do nakładania lodów). W każdą muffinkę wcisnąć lekko maliny i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdroweminuty. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj stopniowo przestudzoną masę budyniową. Gdy wszystkie składniki się dokładnie połączą ze sobą , dodaj odsączonego i pokrojonego w kostkę ananasa, wymieszaj. P oncz : Rum wymieszaj z sokiem z cytryny i tak przygotowanym ponczem nasącz cały biszkopt przeznaczony na spód ciasta. P olewa : W gorącej
Przepisy i porady kulinarneBabka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub mocnego kakao, polecam. Składniki: 150 g mąki pszennej wrocławskiej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka kwasnej gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)Sposób przygotowania: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo żółtka oddzielone od białek i śmietanę. Białka ubić na szywną pianę ze szczyptą soli i dodać do całości. Na końcu dodać przesiane maki i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem blachy wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać
Gosia gotujeupiec ciasto. Ja swoje ciasto posypałam kruszonką. Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)umyć, oddzielić białko od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką
kolorowotorcikowozrobić takie ciacho, i naprawdę długo mi zajęło, zabranie się za niego. Jest to ciasto pieczone, na tak zwanym spontanie. Ogarnęłam składniki i raz dwa go upiekłam. Ciasto fajne i smaczne, takie trochę inne od tych wszystkich pulchnych babek i innych ucieraków. Jak najbardziej polecam.Składniki:6 jajek (oddzielić żółtka od białek)200 g masła (temp. pokojowa)pół szklanki(...)przygotowania:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitejmasy jajecznej.Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowocukier.Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Ciasto wykładać np. do tortownicy (o średnicy
Moje pyszne gotowaniekuchni. Zwykły tymianek też i przy okazji przypomnę moje dotychczasowe przepisy z tymiankową nutą: Na słodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu(...)misce ubijamy jajka (temperatura pokojowa- to ważne po się grudy robią) z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy. W kolejnym naczyniu mieszamy suche składniki- przesiane mąki i proszek do pieczenia. Łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy masło z sokiem cytrynowym i jeszcze raz mieszamy. Otrzymaną masę wlewamy
les mirabelles